Незабаром штраф за самобуд обійдеться закарпатцям у 100 разів дорожче

Якщо звели помешкання без документів – поспішіть його зареєструвати

Незабаром штраф за самобуд обійдеться закарпатцям у 100 разів дорожче
Досить часто у нас будують за старою звичкою. Тобто спершу зводять, а потім по­чинають споруду реєструвати – збирають   документи, оформляють право власності на земельну ділянку, сплачують мінімальний штраф...
 
Відтепер цьому вирішили поклас­ти край – у Верховній Раді зареєстровано проект закону, згідно з яким мізерним грошовим покаранням за са­мобуд уже не відкупитися. Якщо раніше штраф за незаконний житловий будинок становив 170 гривень, то вже через деякий час він може зрости до 17 тисяч! А для об'єктів 4 та 5 категорії (великі підприємства або спорткомплекси) – до 900 тис. грн.
 
Штрафи, що накладатимуть на посадових осіб, планують зро­бити просто величезними. Однак і простим громадянам буде несолодко. Адже стягнення планують накладати й за самовільне будівництво, і за експлуатацію об'єктів, і за невиконання приписів інспекторів. Не секрет, що в багатьох закарпатців житло споруджене без відповідних дозволів, ще й на земельній ділянці, яка належним чином не оформлена на власника забудови.
 
Що робити з незареєстрованим помешканням і яка планується відповідальність за зведення й експлуатацію такого, "Замок" попросив докладніше розповісти начальника інспекції державного архітектурно-будівельного конт­ролю (ДАБК) в Закарпатській області Василя Коблика.
 
Незаконну будівлю знесуть протягом місяця
 
– Василю Йосиповичу, розкажіть, що вже змінилося у на­шому законодавстві стосовно самочинного будівництва?
 
– Згідно з наказом Мінрегіонбуду від 24 червня 2011 року, було затверджено "Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, у тому числі дачних будиночків, господарських споруд і прибудов I та II ка­тегорій складності, які зведені без дозволу на виконання будівельних робіт та проведення їх технічного обстеження". Отже, нині забудовник повинен виготовити документи, що засвідчують право власності та право використання земельної ділянки – акт на право власності, договір постійного користування та договір оренди або договір суперфіції (це згода власника земельної ділянки на забудову її іншою особою. – Авт.). На всіх цих об'єктах в обов'язковому порядку обстежують будівельні конструкції. Всі потрібні документи складає організація, яка має на це відповідну ліцензію.
 
– Хотілося б більше дізнатися про санкції, що планують застосовувати до власників незаконного будівництва.
 
– Нині у Верховній Раді лежить проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів, відповідно до яких передбачені дуже великі штрафи за самочинне будівництво. Відомо, що в законопроекті передбачена також відповідальність за повноту подання інформації, яка є в деклараціях та у дозволах на будівельні роботи. Хоча докладно говорити про це зарано, оскільки проекти часто відрізняються від кінцевого – затвердженого постановою Кабміну документу.
 
– Згідно з цим проектом, самочинно збудований об'єкт можуть знести протягом місяця?
 
– Так, і обов'язки щодо руйнування такої споруди покладено на інспекцію державного архітектурно-будівельного конт­ролю. При виявленні самочинного будівництва інспектор готує документи – протокол, припис. На початку вказується про добровільне знесення споруди коштом особи, яка її звела. В іншому разі інспекція позивається до суду.
 
– Якщо ж людина однаково відмовитися демонтувати незаконну будівлю?
 
– Тоді інспекція замовлятиме послуги будівельної організації й – за судовим рішенням – будівлю зруйнують. До того ж від­повідальна особа повинна буде відшкодувати витрати на знесення.
 
– Поки що прецедентів на Закарпатті не було?
 
– Ні. Хоча нещодавно органи прокуратури постановили знести житловий будинок в Ужгороді. Однак справа досі розглядається у суді. Бо наразі ж ідеться лише про внесення змін до деяких законодавчих актів. Сам Закон ще не ухвалено.
 
– А що раніше передбачало законодавство?
 
– Інспекція не була наділена такими повноваженнями, цим займалася виконавча служба. А позов могли подати лише органи місцевого самоврядування, і вже суд міг ухвалити рішення про знесення самочинного будівництва (або навпаки). Але зазвичай визнавали право власності на самочинне будівництво, з'являлося рішення про виділення земельної ділянки під вже збудований об'єкт. Якщо раніше потрібно було сплатити штраф у 170 гривень, то тепер планується суттєво збільшити його розмір. Мінімальний становитиме 17 тисяч.
 
Більшість будинків навколо Дийдівського озера – нелегальні
 
– Скажімо, людина вже спорудила будинок, але не оформила всіх документів. Що їй робити, аби узаконити його?
 
– Якщо це житловий будинок, то слід звернутися до інспекції ДАБК, аби ввести його в експлуатацію. До заяви, додаються документи – копії права власності на земельну ділянку або інший, що дає право використання цього наділу, акт технічного обстеження будівлі з позитивним висновком про готовність об'єкта. Якщо ж цих паперів немає, то відповідно споруда не може бути введена в експлуатацію.
 
– А як нині виявляють самочинне будівництво?
 
– За двома напрямками. Через моніторинг з участю місцевого самоврядування. Також подаються запити – і відповідно складається графік планових перевірок, які затверджує начальник інспекції. Є ще позапланове контролювання на основі звернень органів ви­конавчої влади, місцевого са­мо­врядування, юридичних або фі­зичних осіб, які повідомляють, де саме порушено будівельні норми або правила забудови.
 
– Можете навести статистику штрафних санкцій за минулий рік?

 

– Торік інспекція видала понад 3 тисячі приписів й наклала таку ж кількість штрафів за самочинне будівництво в області. Ще раз нагадаю, що поки не ухвалено новий закон, штраф для фізичних осіб становить від 85 до 170 гривень, для юридичних – 50 % виконаних будівельно-монтажних ро­біт.
 
– І всі ці штрафи були сплачені?
 
– Ні. Якщо фізичні особи май­же на 90 % сплачують ці стягнення, то стосовно юридичних осіб статистика інша: близько 40 % гроші переказують, інші справи – у судовому розгляді.
 
– Представники інспекції працюють у кожному районі області?
 
– На жаль, нині об'єднано два колективи – інспекцію ДАБК в Закарпатські області і Державну житлово-комунальну інспекцію. А людей поменшало на десяток.Тож тепер працюємо в дуже склад­них умовах – часто один інспектор опікується відразу двома районами області. Окрім того, на ньому дуже багато повноважень, які доводиться виконувати, наприклад, розглядати звернення фіскальних органів – прокуратури, УБОЗ, УБЕЗ, які не дають можливості повною мірою виконувати інші обов'язки. Скажімо, реєстрацію й основне завдання, яке покладено на інспекцію – контролювати якість виконання будівельних робіт.
 
– Що скажете стосовно забудови приватними будинками навколо озера в Дийді (Дідові) на Берегівщині? Чи все там згідно з будівельними нормами?
 
– Багато будинків, які там виросли, справді є самочинними. Але, згідно з законодавством, наразі їх уводять в експлуатацію, надають свідоцтво про право власності тощо. Також розробляється генеральний план цієї забудови. І це в принципі справа органів місцевого самовря­дування. Бо за статтею 375 Цивільного кодексу про "Право власника на забудову земельної ділянки" вони можуть виділити землю на зведене житло. Оскільки будували фізичні особи, то відповідно й санкції були мінімальні – всі власники помешкань сплатили штраф – по 170 гривень. А далі виготовили проектну документацію, затвердили встановленим порядком.
 
– Однак продовжують споруджувати нові будинки. І мова йде не лише про саме будівництво, а й про комунікації, зокрема – каналізаційні мережі.
 
– Наші інспектори перевіряли декілька об'єктів, де нині вже встановлені (відповідно до технічних умов, що надавала санепідемстанція) септики або інші очисні споруди на кшлалт "біоталу".
 
– Тобто фактів зливу нечистот в озеро не виявлено?
 
– Ні, таких скарг до нашої інспекції не надходило. Нам відомо лише, що на час будівельних робіт у декого не були оформлені документи щодо виділення землі.
 
– А те, що ці будинки в природоохоронній зоні?
 
– Це вже питання до природоохоронців, які надавали відповідні висновки й технічні умови...
 
Підприємців урівняють у правах... щодо штрафних санкцій
 
– Де найчастіше виявляєте об'єкти самочинного будівниц­тва на Закарпатті?
 
– Досить часто – в туристично привабливих районах області, зокрема Міжгірському або Свалявському. Але найбільше, звісно, в містах – Ужгороді, Мукачеві, Хусті. Часто це пов'язано з тим, що наше законодавство не дозволяє швидко виготовити відповідну проектну документацію.
 
Скажімо, особа має нерухомість на 1-му поверсі багатоповерхівки. Вона перетворює квартиру на нежитлове приміщення й планує влаштувати там підприємство або магазин. Для цього слід обладнати окремий вхід, а отже, потрібні декілька метрів земельної ділянки. Органи місцевого самоврядування не можуть надати такого дозволу. Тому проводили самочинне будівництво, відтак через суд виділяли зе­млю, наприклад, на правах оренди. Оці й інші нюанси не узгоджені із законодавчою базою – тому й трапляються порушення.
 
– Що порадите людям, у яких досі не все гаразд із документами на житло?
 
– Насамперед раджу вести будь-яке будівництво у порядку, визначеному законодавством. Адже мені самому буде неприємно вимагати сплату величезних штрафів за ці порушення. Тож у зв'язку з новими стягненнями невиконання закону є невигідним для забудовника.
 
Також передбачається, що і фізична, і юридична особа-підприємець будуть урівняні в правах – штрафи планують накладати однакові. Загалом вони можуть сягати і 900 тисяч гривень.
 
– Закон, найімовірніше, ухвалять уже цього року?
 
– Можливо, найближчим часом. І каратимуть не лише за самочинне будівництво, а й за використання об'єктів, які не здано в експлуатацію – накладатимуть штрафи й на осіб, які виготовляють проектну документацію, і на структури. Передбачена ціла низка відповідальності – людей, які пов'язані з видачею дозвільних документів і рішень стосовно об'єктів архітектури.
 
– На жаль, коли в нашій країні йдеться про зростання штрафних санкцій, одразу починаються й корупційні моменти...
 
– З одного боку, дуже добре, що накладатимуть саме фіксова­ні штрафи – бо раніше можна було варіювати суму... Тепер буде чітко визначено: за самочинне будівництво з людини слід стягнути саме стільки – і ні на гривню менше. Отже, й для корупційних діянь залишиться, сподіваюся, менше шпарин...
 
Олександр Ворошилов
23 серпня 2011р.

Теги: самобуд, будівництво

Коментарі

Русин 2011-08-23 / 12:31:00
Черговий лохотрон!!!
В сільських районах 95% будинків немають документів. Бо така система гнила.
Щоб виготовити документацію на будинок і на землю треба пройти 3 круги ада.
А зараз круто придумали.
Не хочеш дати "на лапу" при законній реєстрації земельної ділянки і будинку то заплатиш штраф.
І нікуди русинови не дітися.
Крайній завжди русин.
Але так повинно бути, бо недоходить до русина через голову - то є можливість через гаманець.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи