Цілюща кедровиця й афроукраїнці

Закарпатська глибинка започаткувала новий креативний фест

Минулої неділі гірське Лопухово (або як його ще називають – Брустури) на Тячівщині стало епіцентром видовищного дійства – першого фестивалю "Брустурянська кедровиця".
 
Свято скликало не тільки місцевих жителів, а й вихідців із Лопухова, котрі мешкають у різних регіонах України й за кордоном, утім не поривають зв'язків із рідним краєм, пам'ятають і шанують традиції предків.
 
Своєю назвою фест зобо­в'я­заний місцевій настоянці на кедрових горішках, котра має цілющі властивості. До речі, буває вона рожевого й коричнуватого кольору залежно від віку горішків.
 
Як розповів журналістам сільський голова Михайло Фіцай, вперше в Лопухові кедровицю виготовив лісничий Кедринського лісництва Брустурянського ЛМГ Василь Золотар. Але сам пан Василь каже, що тонкощі виготовлення напою перейняв від дядька, котрий ба­гато років працював у Сибіру. Власне, лісництво, де росте кедр, і назвали на честь хвойного красеня.
 
Кедр – це дерево-фармацевт, котре протягом тисячоліть служить людям. Його хвоя, смола, шишки мають лікувальні властивості. Вчені довели, що речовини, котрі містяться у них, покращують склад крові, запобігають туберкульозу, недокрів'ю. Шишки містять цілий ряд вітамінів, смола заживляє рани від укусів змій, є також бактерицидним засобом.
 
Бирув розповів, що вже три роки поспіль у Лопухові відзначають День села, і щороку до цього свята приурочують пам'ятні події. До прикладу, 2009-го тут було встановлено пам'ятник Тарасові Шевченку, торік – площу названо іменем Героя соцпраці, чемпіона світу з валення лісу, лопухівця Івана Чуси. А цьогоріч з ініціативи сільського голови та за підтримки виконкому й депутатського корпусу сільради започатковано фестиваль місцевого напою – кедровиці.
 
Свято розпочалося із розгортання великого державного прапора (20 метрів завдовжки та 6 – завширшки) та урочистої ходи до центральної площі. Тут відбувалася офіційна частина. Почесні грамоти й грошові винагороди від народного депутата України Василя Петьовки отримали брустуряни. Вітання з нагоди свята передав помічник нардепа Михайло Штефко.
 
Після офіціозу лопухівський люд мав чудову нагоду послухати концертну програму – виступи колективів художньої самодіяльності, учнів Лопухівської школи. Публіку розважали народний ансамбль "Брустури" Будинку культури, керівник народного інструментального ансамблю "Рапсодія" Леся Дубенко, колективи й виконавці з Дубового, Ганичів, Красної та інших.
 
А екзотичною родзинкою фе­стивалю став виступ гурту традиційної африканської музики вуду (керівник – Акім Адевоя) – вихідців із Нігерії, котрі вже багато років живуть в Україні.
 
Це було й справді незабутнє видовище для місцевих мешканців. Дехто навіть танцював разом із афроукраїнцями на сцені, фотографувалися на згадку. Гості, своєю чергою, теж були вражені тутешніми краєвидами, гостинністю лопухівського люду й охоче спілкувалися з горянами.
 
Також гості й туристи мали нагоду побачити бокор – пліт, змайстрований лопухівцями спеціально для фесту, на котрому в давнину сплавляли ліс норовистою Брустурянкою; ознайомитися з експонатами місцевих музеїв, побачити процес виготовлення сиру та вурди.
 
Апетит, що розгулявся на сві­жому повітрі, можна було втамувати місцевою стравою – особ­ливим чином підсмаженим на борошні м'ясом. Місцеві ґаздині частували нею всіх охочих безплатно.
 
На площі перед будинком культури до пізнього вечора вирували масові гуляння.
 
Отже, свято вдалося. Лопухівці сподіваються, що воно стане традиційним. Єдина проблема – дорога, що відлякує туристів. На звернення Михайла Фіцая з Кабміну відповіли, що пріоритетним для уряду є будівництво автошляхів до Євро '2012...
 
 Наталія Маджара, Лопухово–Тячів
15 серпня 2011р.

Теги: кедровиця, фестиваль, Лопухово

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи