Аналіз крові онлайн тепер можна зробити на Закарпатті

«Що ж, почнемо з елементарного: насамперед треба зробити аналіз крові», – так зазвичай починається монолог лікаря, коли ви прийшли на прийом і переповіли усі свої скарги на нездужання, біль, описали симптоми. Отож, як і де зробити аналізи?

Аналіз крові онлайн тепер можна зробити на Закарпатті

У разі необхідності одразу ж вкласти вас на лікарняне ліжко, аналізи вам зроблять у лабораторії, яка обслуговує цей медичний заклад. Так само, якщо ви прийшли на прийом у поліклініку до вузького спеціаліста чи сімейного лікаря. Проте лабораторії наших лікувальних установ можуть робити тільки найбільш поширені і загальні дослідження. І не дивина, коли навіть у стандартному листочку-скеруванні на аналіз результатами заповнюють далеко не всі графи – залежить, які реактиви і пристрої має заклад загалом і у цей час зокрема.

Складніші ж дослідження, яких усе частіше потребує сучасна високотехнологічна медицина, зазвичай треба робити у спеціалізованих лабораторіях. Те ж питання постає, коли йдете на консультативний приватний прийом або ж шукаєте допомоги медиків по знайомству. Такими бувають ситуації, коли від оперативності отримання результатів аналізів у буквальному сенсі залежить життя людини.

Швидко, якісно і... дорого

У великих містах, а на Закарпатті – у Мукачеві та Ужгороді, чимало комерційних лабораторій, які за лічені дні з кількох мілілітрів узятої у вас крові можуть визначити багато параметрів: чи уразили вас віруси, бактерії, гельмінти і які саме, як почувається ваша печінка та всі решта "гвинтиків" організму, який у вас імунітет, імовірність онкозахворювань, на що маєте алергію тощо.

Зазвичай, це мережеві лабораторії – вони мають пункти забору матеріалу для досліджень у багатьох містах, а власне аналізи роблять у Києві. В Ужгороді, наприклад, у однієї з мереж є вже кілька точок забору по місту. На сайті таких структур можна побачити, як здійснюється перевезення пробірок із забраним матеріалом. Звісно, все це входить у ціну результатів – докладні прайси на рівні з рекламками лежать в усіх приймальнях таких закладів і доступні на їхніх сайтах. І ціни зазвичай ду-у-же кусючі. Особливо з врахуванням того, що від аналізу ви не оздоровитесь – це тільки один із кроків до встановлення діагнозу. Не кажучи, у скільки відтак обійдеться лікування.

Нові альтернативи

Але чи реально у нас швидко, не чекаючи кількох днів, і відносно недорого отримати (з повною впевненістю, що вони зроблені не абияк і є достовірними) результати аналізу крові? Виявляється, реально. Близько півроку в Центрі нейрохірургії та неврології на території обласної клінічної лікарні ім. А. Новака працює діагностична лабораторія Hemo Medica Ukraine. Звідси, з Ужгорода, ця європейська структура стартувала і вже відкрила аналогічні лабораторії в Одесі, Луцьку, Краматорську.

Для стаціонарних хворих Центру всі дослідження проводяться безкоштовно. Крім того, тут можуть зробити аналізи крові за більш ніж 100 показниками для всіх, хто цього потребує. "Від 2 хвилин до півгодини потрібно, аби отримати результат", – розповідає завідувач лабораторією Марина Бакася.

"Найскладніше дослідження – рівня гормонів разом із забором крові і підготовкою виписки займає до 2 годин. Це нині єдина на Закарпатті лабораторія, де все робиться так швидко. І при цьому якщо, наприклад, у нас певний аналіз коштує 50 гривень, то в іншій мережі комерційних лабораторій той самий – 70-80 гривень, або ж якщо визначення окремих показників у нас 100 гривень, то в інших – 215. Думаю, це дуже суттєво для пацієнтів".
 
Крім того, пані Марина дуже задоволена умовами роботи у новій лабораторії – не треба виготовляти різні розчини, в приміщенні немає випаровування реактивів: поклав в апарат пробірку з кров'ю – через певний час отримав роздруковані результати. Продуктивність обладнання – 400 тестів за годину. Звісно, нині воно використовується далеко не на повну потужність.

Коли є 3 години для порятунку...
 
Наскільки важливо мати швидкі і точні результати аналізів, дуже добре знають лікарі Центру нейрохірургії та неврології. Завідувач відділенням інтенсивної терапії та операційним блоком Іван Пехньо каже, що завдяки цьому та численній слідкуючій апаратурі, яка постійно моніторить усі життєво важливі показники хворих та прооперованих, медики можуть рятувати значно більше життів, враховувати стан усього організму. Тим паче, що Центр нині єдиний на Західній Україні заклад такого рівня, і близько 15% пацієнтів приїздять сюди з усіх куточків України, навіть із далекого і теж із високим рівнем медичних послуг Донецька.       

Директор Центру нейрохірургії та неврології, професор, один із провідних нейрохірургів світу Володимир Смоланка наголошує: "Лабораторія – дуже важливий компонент нашого діагностичного комплексу. Хворого з будь-якою патологією треба обстежити всебічно. Нині у нас є сучасний магнітно-резонансний томограф, комп'ютерна томографія, які дозволяють оцінити функціональний стан мозку, виявити характер і локалізацію ушкоджень. Лабораторна діагностика доповнює загальну картину.

До прикладу, у хворих з гострим порушенням мозкового кровообігу ми повинні знати, яка ситуація зі згортуючою системою крові, бо ж відомо, що найчастіша причина інсультів – закупорювання судин головного мозку. Використання найсучасніших методів лікування інсультів, а саме тромболізису, залежить від часу. Провести розчинення тромбів можна лише протягом перших трьох годин із початку захворювання. Тобто людина чи її рідні повинні оцінити, що це можливий інсульт, звернутися на "швидку", її фахівці мають приїхати, визначити, що йдеться саме про це захворювання, привезти недужого в стаціонар, там треба зробити комп'ютерну томографію і аналізи крові й надати допомогу. Отже, все має відбуватися надзвичайно швидко, і дуже добре, що нині, принаймні коли пацієнт уже в стінах нашого закладу, ми маємо всі можливості випередити хворобу і повернути людині здоров'я", – розповідає Володимир Смоланка.

Аналізи без "домішок" людського фактору

Не менш гостро, ніж надати кваліфіковану допомогу, нині стоїть також питання вчасного виявлення захворювання. Тому Володимир Смоланка переконаний: "Кожна людина раз на півроку мала би робити аналіз крові. Найкраще, аби таку пораду вона отримувала від сімейного лікаря. Тоді можна було б виявити або ж попередити практично всі захворювання ще на початкових стадіях. Обов'язковий "джентльменський набір" – загальний аналіз крові та визначення біохімічних показників. Кожному, хто перейшов рубіж 40 років, варто перевірити рівень холестерину, тригліцеридів крові та деякі інші показники, щоб знати, чи не є підвищеними ризики виникнення інфаркту, ішемічної хвороби серця, ішемічного інсульту".

За словами Володимира Івановича, в обласному управлінні охорони здоров'я вже є проект, аби з наступного року діагностична лабораторія Hemo Medica Ukraine обслуговувала всі обласні лікувальні заклади, зокрема й диспансери.

Наскільки важливо мати  швидкі й достовірні результати аналізів крові, добре знає і головний лікар ОТМО "Фтизіатрія", начальник обласного управління охорони здоров'я у 2008-10 роках Василь Скрип. "Аналізи крові – дуже суттєвий допоміжний  компонент у діагностуванні будь-якої патології. Тому дуже важливо, що на Закарпатті, нарешті, є уніфіковане, стандартизоване високотехнологічне обладнання, яке надзвичайно швидко дає достовірні результати, адже суб'єктивний вплив людського фактору при цьому зведений до мінімуму".

Сергій Попович

15 серпня 2011р.

Теги: кров, аналіз

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи