В Ужгороді працюють десятки нелегальних готелів і ресторанів, а турфірми не поспішають декларувати свої реальні прибутки

Минулого тижня в Ужгородсь¬кій міськраді обговорювали проб¬ле¬ми туристичної галузі міста. Для цього зібралися експерти, громадські діячі й представники влади на перше засідання координаційної ради з питань туризму.

В Ужгороді працюють десятки нелегальних готелів і ресторанів, а турфірми не поспішають декларувати свої реальні прибутки

Перший заступник міського голови Віктор Трикур розпочав ко¬легію офіційною статистикою:  у місті діє 21 готель, 3 мотелі, 3 туркомплекси. Мають ліцензії 64 турфірми. З початку року вони сплатили близько 4 мільйонів гривень податків. Готелі принесли до скарбниці 33 тисячі гривень з туристичного збору. "Туристична галузь є основою основ нашого міста. Ми завжди говоримо про те, що Ужгород – туристичне місто. Міський голова ініціював створення координаційної ради з туризму.

Головна місія цього органу – сприяти розвитку туризму в Ужгороді".

Також Віктор Трикур повідомив, що на початку року було вне¬сено зміни до програми турис¬тичного розвитку. Наразі на туризм заплановано виділити 100 тисяч гривень із бюджету. "Це мало. Навіть мільйона недостатньо, щоб зробити все, що потрібно й що хочеться. Тому й варто шукати нові шляхи для наповнення та розвитку галузі. Багато людей вже працюють в цій сфері, але часто їхні вектори не збігаються. Можливо, тому ми не можемо досягти того результату, на який розраховуємо", – наголосив Віктор Федорович. Проте перший заступник міського голови висловив сподівання, що зі створенням ради ситуація зміниться.

Наразі ж, як стверджує зав. кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор, у нас "турист уже є, а туризму ще немає". "Першим пунктом стратегічного розвитку Закарпатської області визначено розвиток туризму. Першим! Не другим і не останнім. Проте чомусь фінансування на головний пріоритет виділяється за залишковим принципом. Гроші йдуть не на розвиток туризму, а в загальний котел (на залагодження соціальних проблем). Звичайно, не дивно, що з таким підходом туризму в нас досі нема", – констатував експерт.

Пан Федір навів кілька аргументів на користь того, що в згаданій сфері в краї повна катавасія. "Так, до прикладу, в обласному центрі, неначе в якомусь гірському селі, функціонують нелегальні готелі й ресторани! В Ужгороді реально діють  44 готелі (замість 27 офіційних), 94 турфірми (офіційно – 64), понад 400 закладів громадського харчування! Усі підпільні заклади працюють без вивісок і не сплачують жодних податків, звичайно ж, ніхто в них не контролює і якості надання послуг!" – стверджує Федір Шандор.

Не менш цікавою статистикою поділився генеральний директор ВАТ "ГТК "Інтурист-Закарпаття" Олександр Доктор: "За офіційною інформацією, протягом 2010 року готелями Ужгорода надано послуг 57 900 особам. Проте тільки готель "Закарпаття" обслужив 40 тисяч людей, а, за нашими підрахунками, ми займаємо лише 40 % ринку, то я хочу запитати – де решта 60 %?"
Наголосили експерти і на інших проблемах галузі – з понад півтора десятка туроператорів і сотні турфірм, в'їзним туризмом, який реально приносить прибутки місту, займаються одиниці (хоча згідно з отриманими ліцензіями, це мали б робити чи не всі). Олександр Доктор запропонував ввести мінімальну квоту в'їзних туристів для туроператорів. При її недотриманні – забирати ліцензію.

Знайти певні важелі впливу намагалися й для контролю за діяльністю нелегальних екскурсоводів. Так, за кордоном "чорних" гідів штрафують на 2000 євро (!). Діяльність екскурсоводів постійно перевіряють відповідні служби. А якщо нема офіційної посвідки, гіда-нелегала депортують із країни. "У нас же екскурсії проводять всі, кому не ліньки. При цьому люди такі нісенітниці вигадують про місто й край, що просто волосся дибки стає. Це все негативно позначається на іміджі Закарпаття в цілому", – наголосив Федір Шандор. Він також запропонував створити офіційний інформаційно-туристичний центр при муніципалітеті. "Турист завжди повинен мати можливість дістати докладну інформацію про місто, заходи, атракції, цікаві місця й пам'ятки. Діяльність турінфоцентрів не має залежати від тимчасових ґрантів й ініціатив якоїсь із громадських організацій. Для цього потрібно підтримку міської влади", – наголосив заві¬дувач кафедри туризму УжНУ.

Наступне засідання координаційної ради заплановане через мі¬сяць. Чи вдасться до того часу напрацювати хоча б якісь механізми вирішення вже зазначених проблем, покаже час.

Наталія Тернавська

 

31 травня 2011р.

Теги: туризм, туристи, туроператори

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи