Наш випускник Кембриджу

Антон Симкович працював би вдома, але його закордонні дипломи в Україні – наразі не більш ніж папірці

Наш випускник Кембриджу

Ужгородець Антон Симкович, напевно, єдиний закарпатець, який закінчив знаменитий Кембридзький університет. Принаймні за роки навчання земляків у виші він так і не надибав. Антон подався до Великобританії студіювати кримінологію, наразі вже закінчує тамтешню аспірантуру. Про українські й британські в'язниці зсередини, закордонну систему освіти та один із найпрестижніших вишів світу Антон Симкович люб'язно погодився розповісти "Замку".

Снобізму в Кембриджі не бачив

– Антоне, розкажіть, будь ласка, коли і як Ви потрапили в Кембридж?

– Це було ще 2004 року, якраз у спеку вікопам'ятних виборів в Україні. У той час дехто з політиків використовував антизахідну риторику. Наприклад, на Українському радіо крутили ролик про те, що лише синки й доці багатіїв вчаться у Кембриджі. Це дурниця, мене без усілякого блату (тут такого поняття, по суті, й не знають) прийняли на маґістерську програму. Далі я вступив до аспірантури, і мені продовжили стипендію.

– Знаю, що ви також навчалися у Сполучених Штатах. При першому знайомстві зі США які стереотипи й уявлення про країну виправдалися, а які – ні?

– Згадувати всі стереотипи, гадаю, можна довго, тому зазначу два: той, що не виправдався, і той, якому я знайшов певне підтвердження. Загальновідомо, що американці постійно всміхаються. Для українців єдиним поясненням часто є те, що воно все нещиро. Деякі співвітчизники в цьому й досі мене переконують. Але проживши в США два роки, я зрозумів, що, по-перше, не всі, й не цілодобово, там усміхаються (сміється. – Авт.). По-друге, і це важливо, більшість усміхається тому, що так налаштована: життя в кінцевому підсумку прекрасне, попри низку проблем. До всього, це не так нещирість, як взаємопідтримка в суспільстві через ширення позитиву: коли бачиш, що навколо люди веселі, все навколо стає світлішим. Це, до речі, тепер саме те, що впадає одразу у вічі, коли приїжджаю в Україну: у нас все якось "прикро, непривітно, як у безлистім гаю під дощем", люди похмурі... –  таке відчуття, що всі вийшли з родин працівниць радянського "общєпіту", які ненавидять людей. Я, звісно, перебільшую (сміється. – Авт.). Це є дотичним до другого стереотипу: про те, що США – країна, де все просто й легко. Звісно, це не зовсім так. Але, як порівняти, з Україною, у Штатах легко відчути себе нормальною людиною. Навіть якщо в тебе нема блату, шалених статків чи хлібного робочого місця. Приміром, будучи там студентом, я зміг працювати на двох роботах, купити машину, мандрувати. Навчаючись в Україні, про таке не міг і мріяти. Уже не кажу, що там багато товарів – від продуктів до автівок – які дешевші, ніж у нас. Аж ніяк не намагаюся змалювати США як рай на землі, це було б величезним перебільшенням, але очевидно, що їхнє суспільство більш справедливе.

– Кембридж в українців переважно асоціюється з чимось майже недосяжним — елітарним вишем для обраних. Чи це справді так? Як адаптовувалися? Зокрема, чи самі стикалися з проявами снобізму?

– Я б не ототожнював "елітарний" та "для обраних". От у мене часто складається враження, що вища освіта в Україні саме для обраних – для тих, хто може дати більшого хабара чи має зв'язки. Кембридж відомий не лише рівнем викладачів, а й студентів. Університет щороку намагається наростити кількість абітурієнтів. Все просто: з більшої кількості аплікантів вища вірогідність відібрати найбільш здібних. У цьому сенсі, напевно, почасти його "елітарність". Якщо ти розумний, але не маєш змоги оплатити навчання, фонди надають усілякі стипендії (одну з них я й отримав), держава пропонує довгострокові кредити. Така система діє майже в усіх університетах Британії та США.

А щодо снобізму в Кембриджі... Якщо чесно, такого не пригадую. Хоча тут, справді, дуже багато надзвичайно розумних й ерудованих студентів і викладачів. Та попри те, що вчаться діти доволі заможних і відомих батьків, про це часто можна взнати лише з вимови чи якоїсь побіжно виказаної інформації. Такого жлобства, яке щоденно бачиш у нас – коли діти приїджають на дорогих машинах, сиплють грішми, зневажають бідніших студентів чи викладачів, – я за всі роки в Кембриджі не спостерігав. Напевно, це й було відкриттям і потребувало від мене "адаптації" – спочатку в США, потім в Англії.

– Чи багато в Кембриджі українців? Може, є ще хтось, крім вас, і з Закарпаття?

– Достатньо – хоча могло б бути більше. Щороку приїжджає десь 5–10 студентів із України. Діє Українське товариство Кембридзького університету (www.cuus.org.uk). Але є багато українців у Кембриджі, про яких ми не знаємо. Як чимало інших громадських організацій, наше товариство діє завдяки декільком активним членам, а решта час од часу приходить на заходи. Буває й так: зустрічаєш співвітчизників, які в Кембриджі вже не один рік, але весь час тишком-нишком не давалися чути (сміється. – Авт.). Тому не здивуюся, якщо тут виявиться ще один закарпатець. Я неодноразово спонукав земляків  –  і через ТБ, і радіо, і пресу –  подаватися до Кембриджу. Вірю, я тут аж ніяк не останній із Закарпаття.

– Що, на вашу думку, найперше годилося б запозичити українській системі вищої освіти з англійського або американського досвіду?

– Студентів, викладачів і навчальні плани. Жартую (сміється. – Авт.). На відміну від Заходу, у нас вищу освіту не сприймають як щось привілейоване. Часом таке враження, що нині в Україні лише ліниві не мають вищої освіти, а в останні роки – й дві. Але її якість, м'яко кажучи, кульгає. Я знаю викладачів, які безграмотно пишуть. Про що далі казати? І чого тоді очікувати від студентів? Вважаю, якби виші були автономними, вища освіта платною з дієвою системою ґрантів, а відбір абітурієнтів – жорстким і справедливим, можливо, ганебна ситуація в нашій університетській освіті змінилася б.

Поясню на прикладі своїх однокурсників в Україні, США та Англії. Наш студент, потрапивши на держзамовлення,  втрачає стимул до навчання: головне не завалити сесію. За кордоном усе трохи інакше, адже кожен платить за освіту. Студент, який віддав за навчання немалі гроші, вимогливий – і до себе, і до педагогів. Він на кожній лекції, семінарі, "супервізії" вичавлює з викладача максимум, грубо кажучи, відбиває гроші, заплачені за семестр. Тому студенти мають мотивацію до навчання, а не йдуть у виші, як часто в нас, бо батьки їх туди пхають чи суто заради "корочки". За кордоном один предмет часто читає декілька викладачів, і студенти можуть обирати кращого. Якщо в Україні на кафедрах іде боротьба за години, то там – радше за студентів. Тому за кордоном не дуже радіють скасованій лекції чи семінару – знаю, для нашого студента це звучить дико.

Крім того, якщо ти банально переповіси матеріал, чи скомпонуєш чужі думки з книг у свій реферат, тобі поставлять дуже слабку оцінку чи взагалі виженуть за плагіат. На відміну від нашої, західна освіта плекає критичне й аналітичне мислення. Непохитних авторитетів, по суті, не існує. Можливо, через це, там і суспільство менш покірне.

– Зазвичай українці сприймають життя в Євросоюзі як майже ідеальне. А що вам не припало до душі на Заході?

– Я, напевно, дивний, бо мені завжди добре, де б я не перебував (сміється. – Авт.). З іншого боку, після певного часу одна країна набридає, хочеться змінити обстановку. Ось тоді й починають дратувати всілякі моменти, які до того не помічав. Звісно, не подобається питання з візами. Якщо в США отримати візу я зміг за 5 хвилин, то в ту ж Угорщину, про Словаччину я взагалі мовчу, треба пройти через купу принижень. Доводилося навіть скаржитися на дії консульств чи митників країн ЄС. Таке враження, що для них кожен українець їде в ЄС з однією метою: мити посуд у барі в Будапешті чи замітати вулиці Амстердама. Оця нерозбірливість, ця зверхність мене найбільше дратує.

В українській в'язниці – порядку більше

– Ви, як експерт із кримінології, мали можливість побачити українські й англійські в'язниці зсередини. Де були більше вражені?  

– Ось щодо тюрем справді існує багато стереотипів! Для при­кладу, всі думають, що в Англії в'язні живуть ледь не в готелі, грають цілими днями в комп'ютерні ігри й замовляють піцу в камери. Це нісенітниці. Так само, коли я їхав в українську колонію, мене відправляли ледь як не на війну. Якщо не брати каліфорнійські тюрми й окремі українські заклади, насамперед СІЗО, то за ґратами часом почуваєшся в більшій безпеці, ніж у певних районах великих міст.
 
Гадаю, більше я все ж був уражений українською колонією. По-перше, вона набагато чистіша – засуджені починають замітати й драїти ще до підйому o 6 ранку. По-друге, українська в'язниця (офіційно – "виправна колонія") функціонує майже без персоналу, бо за таку зарплату ніхто працювати не хоче. Тому не дивно, що порядок забезпечений взаємопоступками персоналу й засуджених та дією неписаних норм, прийнятих у соціумі засуджених (тих же "понять"). Як-то кажуть, правила існують для того, щоб їх порушувати. Але в Україні, як ми знаємо, закони порушують усі й щодня – від Президента й Конституційного Суду до прибиральника. Тому не дивно, що в нашій тюрмі все більш неформально, ніж в англійській. 
 
– Чому так?
 
– Як традиційно заведено в Україні, діє принцип "закон, як дишло, – куди повернеш, туди й вийшло". Тобто закон майже зав­жди на боці адміністрації. Вони його застосовують вибірково, наприклад, якщо треба приструнити так званих блатних. В Україні взагалі, й у тюрмах зокрема, офіційні правила є радше інструментом примусу держави, ніж регулятором суспільних відносин.
 
З іншого боку, існує багато послаблень. Для прикладу, адміністрація часто заплющує очі на котів і хом'яків, яких тримають засуджені, на форму одягу, на те, що не всі вони пересуваються строєм тощо. По правді, багато правил є радянським атавізмом, і було би немудро вимагати дотримуватися їх. Як адміністрація, так і більшість засуджених зацікавлені в розміреному житті. При надзвичайних ситуаціях, як правило, перепадає і керівництву за "неналежну соціально-виховну роботу зі спецконтингентом", і простим засудженим. Щоб цього уникнути, діє неписаний "меморандум про порозуміння" – про нього ніхто не говорить, але його дію я помітив уже після першого тижня в тюрмі.
 
До того ж засуджені живуть за неписаними правилами, які забороняють сваволю, так званий "беспрєдєл". Зазвичай просто так ніхто нікого не може побити, вбити чи зґвалтувати. Це вам не темний провулок у місті – у тюрмі за такі дії, як правило, доводиться відповідати. На відміну від нетюремного суспільства, у в'язниці принцип невідворотності покарання зазвичай діє. Частково через це, там і порядку часто більше, ніж на волі.
 
– Чи плануєте далі працю­вати за фахом? І як собі це уявляєте в Україні?
 
– Я багато чого планую (сміється. – Авт.). Побачимо. Але так, мені моя спеціальність подобається, і я хотів би працювати в цій галузі. Волів би також викладати. В ідеалі я би взявся за реформу нашої в'язничної системи, але самі знаєте, що в Україні є кращі "спеціалісти", бо в нас часто пріоритетом є особиста відданість начальнику й партійний колір. Тому я не маю ілюзій щодо свого працевлаштування в державних органах – і нема різниці, хто при владі.
 
– Напевно, часто чуєте це питання: що далі? Плануєте повертатися, чи залишитеся працювати за кордоном? 
 
– У мене нема пієтету ні перед Заходом, ні комплексу вини перед Україною. Моє почуття патріотизму не тотожне з пропискою. Я самодостатня й щаслива людина, і вільно почуваюся в будь-якому середовищі. Звісно, хотілося б змінити щось в Україні, попри всі перепони. Мені справді подобається вдома, тому я стільки часу проводжу в Ужгороді. Я волів би знайти роботу в Україні – цікаву і таку, щоб я з голоду через місяць не вмер (сміється. – Авт.). Наскільки це реалістично – побачимо. Варто пам'ятати, що мої британські чи американські дипломи для України – прості папірці, доки їх не схвалить якийсь бюрократ у Міносвіті. А ви питали, що треба змінити в нашій системі (сміється. – Авт.).
 
– Якщо повернетеся додому, чи зможете після мегаполісів жити в провінційному Ужгороді?
 
– А я в мегаполісі ніколи й не жив. Кембридж – місто хоч і відоме, а насправді велике село – менше за Ужгород. Тут навіть корови на газонах пасуться та качки, правда дикі, табунцями щось скубають під вікнами мого інституту – я цілком серйозно це кажу. Так само у Фрезно, де я жив у Каліфорнії: хоч населення і кількасот тисяч, у культурному сенсі – провінція. А в Ужгород мене постійно тягне. Можливо, через те, що тут моя родина, моя хата. Оскільки почуваюся європейцем, мені якось в Ужгороді затишніше, ніж десь у Києві чи Москві, для прикладу. 
 
Лариса Романюк
17 березня 2011р.

Теги: Аньон Симкович, Кембридж, університет

Коментарі

Pavlo 2011-03-23 / 11:06:00
Справа не в дипломі, а в освіт,що по 5-10 роках у справжньому вузі набута. Якби всі наші "професіонали-спеціалісти " одержали освіту в УжНУ (ВИВЧИЛИСЯ, а не купили), то і жили би в Україні люди ліпше. І елітність тут другорядна. Університет може бути жебрацьким і не платити стипендії, але має існувати навчальний процес. В УжНУ його не існує. Я 5 років спостерігав, як студенти списують усюди, де тільки можна, викладачі прогулюють більше, ніж студенти і всі ДУЖЕ СТАРАННО грають свої ролі. Вважаю ці 5 років втраченими для себе. За власної обмеженості підтримував процес прогулювання-списування. Маю щастя, що зараз навчаюсь у справжньму університеті. Нажаль (на щастя) не в Україні. Щодня порівнюю. Дехто може апелювати на те що наш викладач немає чим годувати сім'ю. То нехай іде працювати в міліцію, прокуратуру. Якщо вже сидиш за столом і вчиш дітей, то роби це безкорисно. Справжній священник не проповідує в церкві за гроші. Університет має бути храмом розуму, культури, інтелекту. Якщо хтось мріє бути льовочкіним, зовсім не потрібно мучати себе і викладачів...

2011-03-23 / 08:20:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

123 2011-03-23 / 08:16:00

************,коли пропускають коменти.які не мають відношення до справи. А хто скривається під ніком не важко узнати.


А твоя мета-скомпронувати людину. Бо ти сам 0.

Гліб 2011-03-21 / 16:47:00
А з Британії, якщо не секрет, куди збираєтесь "чкурнути"?

Антон 2011-03-21 / 12:37:00
Володимире, якось Ви дивно інтерпретували мої відповіді. На моє переконання, системи держзамовлення та гарантованого першого робочого місця в Україні – анахроністична бутафорія. Можливо Ви мене не знаєте, але я в житті не чекав і не чекаю, що хтось мені щось принесе на тарілочці, у т.ч. роботу. Мушу Вам по секрету повідомити, що я працював і в Україні, і за кордоном – і з дипломами, і без дипломів. Але дякую, що попередили, що работодавці не приходять додому із запрошеннями:) В інтерв’ю я зачепив питання работодавців у контексті освіти, але через брак газетної площі відповіді було скорочено навпіл.

Пане Ярославе, з одного боку, є люди, для яких, попри утилітарність сьогодення, освіта (університетська чи самоосвіта) не обов’язково націлена суцільно на працевлаштування. З іншого боку, знаю працевлаштованих людей, навіть на найвищих посадах, яких язик не повернеться назвати освіченими. Це щодо Ваших аллюзій до льовочкіних/тюрем.

А ось місцеперебування, на відміну від багатьох українців, для мене не є центральним. Можливо через те, що я жив у різних країнах і часто мандрую, я не оцінюю людей за критерієм прописки, й питання перебування мене мало хвилює. Хоча погоджуюсь, що радянська пропаганда виплекала дивну суміш (1) офіційної ворожості/засудження та (2) напівусвідомленого захоплення усім іноземним. Тому в нас багато хто досі сприймає місцеперебування як символ моральних чи етичних якостей (за віссю «зрадник-патріот»). У такій (пост)радянській системі координат я вже встиг «зрадити» Україну й США, а наразі думаю «чкурнути» ще й з Британії.

Владимир 2011-03-20 / 19:01:00
Интересная позиция у Антона. Который думает, что диплом должен чуть ли не сам искать работу. Возможно, в СССР так и было. Но сейчас - рынок. И обладатель диплома, просто обязан искать работу сам. Это при любом строе, в любой стране - что в США, что во Франции, что на Украине.

А потому, даже в Британии, Антону придется побегать по работодалям. И не факт, что его обязательно примут на работу за рубежом.

Вік 2011-03-20 / 18:15:00
IMHO як оптимальний варіант продовжувати навчанння PostDoc-ом

google.com може допомогти

Spectator 2011-03-19 / 18:50:00

Пане Антоне, хочу поділитися з Вами можливим варіантом щодо Вашого трудовлаштування (не в Україні).
Якщо Ви зацікавлені, то залишне адресу.

2011-03-18 / 21:19:00
Якщо у Антона не має майбутнього в Україні,то навіщо йому тут залишатися? "Чкурне"-розумне буде рішення з його боку і як за це засуджувати людину? Але чого гадати:поживемо-побачимо.

ярослав орос 2011-03-18 / 15:46:00
ну, мені видається, що не обов’язково закінчувати кембрідж, аби працювати тюремником... ось візьмемо, наприклад, уже покійного батька сергія льовочкіна... небіжчик не закінчував ніяких кембріджів, а за щербицького тримав усі тюрми усср у своїх руках, а нині його синаш держить у руках самого президента держави... так що тута не в кембріджі справа, а в українській ментальності... напевне, пан(ич) антон таки чкурне з україни...

Антон 2011-03-18 / 12:39:00
Попередній коментар – мій.

2011-03-18 / 12:38:00
Пане Баклажан, це найгірше, якщо хтось погоджується з іншою думкою не через суть думки чи наведені аргументи, а через статус її пропонента (із поваги, страху тощо). Тому й живу за принципом «к мандатам почтения нету»:). Випускник я Кембриджу чи Перечинського ПТУ – сам статус ще не аргумент, і монополією на істину я аж ніяк не володію. Це стосується і першої частини коментаря г-на Местного: Д Камерон говорить багато і різне, тому він і переміг на виборах:) Я не певен, яка його позиція (настрій?) щодо мультикуризму, оскільки пам'ятаю його заяву, що «біла» Британія повинна більше інтегруватись у мусульманську Британію, особливо у питанні розлучень і вживання наркотиків: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2007/may/13/comment.communities. Щиро дякую Вам за гарні побажання.

Щодо рогу, він з Африки, і чим схожий чи відрізняється від грузинського, – й гадки не маю:). За традицією з нього відпивають після привітання нових студентів (матрикуляція). Відповідно, мила дівчина – нова студентка.

Spectator 2011-03-18 / 03:09:00

Я був у такому положенні як і Ви Антоне. Своє тридцять п"ять років тому знайшов. І Ви, обов"язково, його знайдете.

Respekt.

2222 2011-03-18 / 01:13:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

2222 2011-03-17 / 21:39:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

2 pfr 2011-03-17 / 21:38:00
"Вузи" - це для них дуже високе звання. Це приватні контори по продажу дипломів, що нічого спільного не має з наукою.

pfr 2011-03-17 / 20:49:00
мейд бай ужду - ще не найгірший варіант. бо є ще й, з дозволу сказати, "вузи" типу уїжднеп-закду чи мті-мду чи як їх там...

всё просто - есть шанс до завтра 18.03.2011 2011-03-17 / 19:49:00
http://www.britishcouncil.org/ukraine-education-funding-chevening-scholarships.htm

И всех делов то. Я сам получил стипендию и два года (2007-2009) отучился в Англии. Образование у нас и у них тоже самое, небо и земля. Тут тупо зубрёжка.

местный 2011-03-17 / 19:23:00
пан Антон, когда мы с Вами в следующий раз /неизбежно/ будем дискутировать (ну хотя бы по вопросам мультикультурализма) - ну так ждём-с от Вас чего-то весьма убедительного... А то ведь и премьер-министр Дэвид Кэмерон, Ваш коллега-конкурент из Оксфорда уже признал полный крах этой модели...
З.Ы. Антон, успехов Вам по жизни! Искренне!

Таня 2011-03-17 / 17:42:00
Отримала велику насолоду від читання інтервю. Цікаві думки, виважені. Профі. Що тут додаси?!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи