Мер Ужгорода сказав відкрити туалети. Проте деякі чиновники не почули

Із 16 лютого в обласному центрі всі вбиральні комунальних підприємств стали громадськими – відповідне рішення, як відомо, схвалив міськвиконком. А барам, кафе й ресторанам рекомендовано свої туалети відкрити платно чи безплатно не лише для відвідувачів, а й усіх, кому припече. «Замок» перевірив, як виконується рішення мерії.

Мер Ужгорода сказав відкрити туалети. Проте деякі чиновники не почули

Загалом, проблема громадських убиралень в обласному центрі більш ніж актуальна. Нині такі працюють лише біля універмагу "Україна" та пішохідного мосту. Є ще туалети на вокзалах і ринках. Зате на вулицях міста – більше ніде. Нагадаємо, попереднє керівництво Ужгорода благополучно одну зі вбиралень перетворило на інтернет-клуб (під транспортним мостом), іншу зрівняло з землею (на вул. Перемоги), у третій дало дозвіл облаштувати кафе (біля колишньої ЗОШ № 4), а четверту, на вулиці Фединця, розвалено після знесення тутешнього ринку. Рішенням міськвиконкому № 62 від 16.02.2011, оприлюдненим на офіційному сайті міськради, покликано хоч якось вирішити проблему недостатності громадських туалетів. Ми перевірили, як воно виконується в обласному центрі.

Своєрідний рейд починаємо із КАТП, що  на вулиці Володимира Погорєлова. Туалет знайшли на другому поверсі адмінбудівлі, двері до нього – відчинені.

Далі прямуємо до приміщення Управління комунального господарства, що поряд із мерією. Вбиральня тут також відчинена, щоправда, знайти її на 2-му поверсі досить важко. На дверях відповідного знака немає.

Після цього йдемо до Жупанату – в його приміщенні розмістилося комунальне підприємство "Бюро технічної інвентаризації міста Ужгород" та управління освіти Ужгородської міськради. У БТІ двері туалету виявилися наглухо зачиненими. Ба більше: на них висіло нагадування для своїх працівників – вбиральню обов'язково закривати, щоб туди не заходили сторонні. Питаємо в однієї з працівниць БТІ, як потрапити до туалету, на що та категорично відповідає: "У нас він для сторонніх закритий". "Рішення міськвиконкому до нас ще не надійшло, – прокоментував ситуацію заступник директора КП "БТІ м. Ужгород" Артем Погорєлов. – Тільки-но його отримаємо, одразу відкриємо вбиральню". Рішення мерії, нагадаємо, вийшло 16 лютого, а кореспондент навідався до БТІ 24-го. Цікаво, скільки треба часу, щоб документ дійшов від Поштової на Жупанатську?..

В управлінні освіти і нау¬ки Ужгородської міськради, що над БТІ поверхом вище, доступний був лише жіночий туалет. Чоловічий – на замку. І, як з'ясувалося, зачинили його... навмисне. "Оскільки в БТІ туалет лише для своїх, то всі їхні клієнти йшли до нас, – пояснює провідний інженер управління Юрій Бабіч. – Через це, м'яко кажучи, виникав безлад чомусь саме у чоловічій вбиральні. Щоб уникнути цього, ми й зачинили його від сторонніх". Юрій Михайлович додав, що рішення міськвиконкому освітяни також ще не отримували. А тільки-но побачать, то відповідно й діятимуть.

Доступні вбиральні нині і в самому приміщенні міської ради. Як ми переконалися, на Поштовій, 3 сумлінно виконують власне рішення.

А от кафе, бару чи ресторану, де б туалет значився "для всіх", кореспондент "Замку" у місті не знайшов. Зрештою, це логічно, адже для підприємців щодо вбиралень був не наказ, а лише рекомендація. Тож, виходить, для людини й далі діє правило: хочеш у таку вбиральню, купи бодай каву. Та не секрет, що коли заклад великий, то до його туалету, удаючи клієнта, можна зайти будь-кому й навіть не замовляти собі нічого. Але ж хіба це вихід для туристичного міста, яке претендує на статус європейського та ще й у ХХІ столітті?

Ярослав Гулан

17 березня 2011р.

Теги: туалет, вбиральня

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи