Зекономити у піст не вдасться

Бо олія, крупи й овочі суттєво виросли в ціні

Зекономити у піст не вдасться

З 7 березня у православних і греко-католиків розпочинається найдов¬ший та найсуворіший у році піст – Великий. Вірники 40 днів мають провести у молитві й відмовитися від їжі тваринного походження. Ще одне значення християнського посту – фінансова допомога ближнім. Сьогодні мало хто про це знає, але з самого початку церква приписувала підрахувати різницю в ціні між пісним і скоромним меню і зекономлені гроші віддати на благодійність. Проте сьогодні ціни на деякі продукти виросли так, що постити, може, навіть дорожче, ніж скоромитися.

Відмова від недешевого м'я¬са, риби чи молочних продуктів  зовсім не означає, що зекономите кошти сімейного бюджету. Адже основа раціону в піст: крупи, овочі, фрукти і гриби – сьогодні коштує немалих грошей. Самі посудіть: кілограм рису вартує 8–9 гривень, картоплі – 5–6, а дефіцитну гречку важко знайти на ринку й за 20 гривень. Перлова і пшоняна крупи значно дешевші, проте вони традиційно не мають великої популярності. Якщо ж господиня полюбляє пекти пісні млинці, пиріжки чи оладки, то за двокілограмову пачку борошнадоведеться викласти від 8 до 11 гривень.
Оскільки всі нескоромні страви доводиться готувати на рослинній олії, то слід урахувати, що витрати цього продукту будуть великі, а літрова пляшка коштує від 12 до 15 гривень. Олена, продавчиня ужгородського ринку "Білочка", розповідає, що її родина говіє вже декілька років поспіль, проте нині в сім'ї ще обмірковують, чи витримає такі обмеження їхній бюджет. Жінка каже, що пляшки олії, приміром, вистачає рівно на тиждень, а кілограмової пачки рису – на дві-три страви. Також скаржиться на те, що коїться з гречкою, бо її родина споживала досить багато цієї поживної крупи. 
Зрозуміло, що одними кашами й картоплею ситий не будеш. Адже, обмежуючи себе в певних видах продуктів, мусиш надолужувати пробіли в харчуванні та врізноманітнювати меню. Легше тим, хто з осені заготував квашеної капусто, огірків, намаринував і насушив грибів. Адже обов'язково слід подбати й про те, щоб організм діставав достатню кількість вітамінів – постити доводиться у період,  коли дошкуляє авітаміноз. Проте, якщо врізноманітнювати меню свіжими овочами і фруктами, теж доведеться викласти немало грошей. Посудіть: кілограм капусти коштує від 7 гривень, моркви – 5, за заморські банани просять 14–15 гривень, апельсини можна придбати за 11–16 гривень залежно від сорту. А от якщо надумаєте побалуватися гранатами, то розраховуйте витратити 28–36 гривень за кілограм.

Урізноманітнити раціон можна також соєвими напівфабрикатами, що коштують від 6 до 11 гривень за невелику упаковку. Популярні пісні майонези потягнуть ще 3–4 гривні. Подруга каже, що торік пісне меню полегшувало родинний гаманець майже на 50 гривень щодня – житлова площа мала́, тож особливих запасів на зиму не робили. Бідкається, що цього разу доведеться витрачати значно більше, бо майже всі продукти здорожчали.

Однак, хоч ціни й ростуть, закарпатці переважно не збираються відмовлятися від традицій. "Я вже 6 років поспіль говію, планую й цього року, – каже бібліотекарка Оксана. – Просто буду шукати найдешевші продукти, наприклад, на оптових ринках". Жінка сміється, що в крайньому разі її виручать горохова каша, макарони і страви з картоплі, які обходяться ще відносно недорого. Крім того, каже, що піст – це все-таки не дієтичні рекомендації, а сорокаденний мораторій на всілякі забаганки й погані звички. І, як кажуть у народі, головне під час посту – не їсти людей.

Лариса РОМАНЮК

 

02 березня 2011р.

Теги: товар, ціна, олія, гречка

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи