Князь Ракоці зустрівся з куруцами-русинами

У Шаланках майстерно відтворили події 300-річної давності

Князь Ракоці зустрівся з куруцами-русинами

11 лютого у селі Шаланки на Виноградівщині відбувся міжнародний історичний костюмований фестиваль. Подію приурочили до 300-річчя останнього куруцького сейму, який провів князь Ференц II Ракоці.

Саме у цьому селі фактично вирішувалася доля національно-визвольної війни угорського народу проти гніту династії Габс¬бургів, яка тривала довгих вісім років (1703–11 рр.). Як відомо, до повстання активно долучилися й селяни, які мешкали на Закарпатті, і не лише угорці. Багато де було сформовано загони повстанців-куруців. А в лютому 1711 року у Шаланках скликали нараду, на якій остаточно вирішили відмовитися приставати на невигідні умови миру з імператором. Звідси Ференц Ракоці виїхав у Польщу на зустріч із російським царем Петром І, аби заручитися військовою допомогою...

Нині в Шаланках вирішили відтворити ці історичні події. Куруци в історичних костюмах прибули сюди з села Торпи (Угорщина), разом із ватажком повсталих Томашем Есе – цю місію взяв на себе екс-голова села Бейла Келемен, а роль Ференца Ракоці майстерно зіграв актор Берегівського угорський театру Андрій Качур. Всі вояки мали уніформу тих часів, зброю й дуже ефектно виглядали на центральній вулиці закарпатського села. Повсталий князь у повному параді гарцював на коні. Процесія зустріла і колону місцевих селян, які були вдягнені в гуні й мали у руках звичайні предмети побуту, що у воєнний час також виконували функцію смертельної зброї.    

Урочистості відбулися в мемо¬ріальному парку, де містяться величні дерев'яні фігури самого чільника визвольної війни, угорського короля Св. Іштвана, та письменника Келемена Мікеша. У промові й покладанні вінків взяли участь представники  консульств, політичних партій та громадських організацій, гості з Угорщини, Росії й навіть Іспанії. Святкова хода рушила до колишнього палацу Баковці, де кажуть, зупинявся і Ференц Ракоці. На жаль, від цієї будівлі нині залишилася тільки пивниця.

Як розповів голова села Віктор Альохін, урочистості вдалося організувати лише за підтримки численних друзів села, в тому числі з-за кордону. "Ми вирішили передати атмосферу тієї епохи і, мені здається, це в нас вийшло, – розповідає він. – Підтримала нас і районна влада, і Угорщина, і нове місто-побратим Шаланок – російський Бєлгород. Тому й надалі бажаємо тісно співпрацювати з усіма – угорцями, росіянами, іспанцями. Скажімо, гість з цієї далекої країни – Фабіан Гонсалес, який займається благодійністю, також не залишився байдужим до нашого запрошення. На жаль, у селі давно не працюють і не розвиваються підприємства. Однак я вірю: за кілька років Шаланки перетворяться на потужний туристичний центр. Бо ще залишилися в нас приватні винороби й умільці бондарі, які роблять унікальні діжки. Окрім цього, маємо чудові історичні пам'ятки. Тому саме сільський туризм – це реальний шлях для заможного майбутнього наших Шаланок".

У реформатському храмі XIV століття, який після пожежі відновили 1821 року,  провели наукову конференцію, де йшлося про історичне значення згадуваних подій. До речі, саме в стінах храму князь Ференц II Ракоці провів останній сейм куруців: про цю подію свідчить пам'ятний надпис. Національно-визвольна боротьба зазнала поразки, послаб¬лена армія куруців капітулювала, у червні 1711 здався й останній вір¬ний Ракоці гарнізон Мукачівської фортеці. Хоча змагання за свободу Угорщини програли,  Габсбурги змушені були піти на ряд поступок, зокрема – дотримуватися угорської конституції, скликати Державні збори, а всі учасники війни дістали амністію.

Цілий день тривала концертна програма в центрі Шаланок. Прикметно, що стилізовану армію куруців і всіх охочих абсолютно безплатно пригощали боґрачем, боб-гуляшем, гарячим вином. Єдине, що погода видалася морозною, із заметіллю. Однак навіть це не зіпсувало настрою учасникам цікавого історичного дійства.  

Олександр Ворошилов, фото автора

22 лютого 2011р.

Теги: Шланки, історія, куруци-русини

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи