Скинулися на блакитний вогник, але поки що мешканці Тур’ї-Ремети газу так і не мають

Дешевше й скоріше приготувати їсти – що для цього краще: розпалити шпор чи купити газовий балон? Над цим щодня задумуються не в одному закарпатському селі, де нема газопроводу.

Скинулися на блакитний вогник, але поки що мешканці Тур’ї-Ремети газу так і не мають

Тур'я-Ремета, що на Перечинщині, – одне з таких. Але на відміну від інших – там, де блакитним вогником навіть не пахло, село газифікувати обіцяли. Ба більше – люди заплатили за це гроші. І навіть губернатор краю Олександр Ледида минулого року урочисто запалив у Тур'ї-Реметі символічний факел. Проте блакитного палива у більшості місцевих жителів немає й досі.

"12 жовтня 2010 року в селі Тур'я-Ремета Перечинського району відбулося урочисте відкриття газопроводу. Мешканці села, а це понад 3 тисячі людей, радісно вітали гостей, що прибули на свято, адже вони довго чекали, коли в їхніх оселях з'явиться блакитний вогник", – такими словами торік прес-служба Закарпатської обласної ради повідомила про газифікацію села. Яка ж ситуація із цим у Тур'ї-Реметі насправді, з'ясовував кореспондент "Замку".

"Ми у хаті зробили ремонт. І аби стіни не чаділи, розвалили піч, – розповідає мешканка Тур'ї-Ремети Надія Дорош. – Адже знали, що в селі має бути газ, тож сподівалися варити їсти вже на плиті. А вийшло, що газу нема, тепер купуємо його у балонах. Маленький тягне аж на 95 гривень. Його ледь вистачає на місяць. Інколи буває, що закінчиться, і поки не привезуть нового, не маю на чому готувати".

Скоріше побачити блакитне паливо у себе на кухні бажає і Марина Товтин. "Варити їсти коштувало б нам дешевше, ніж на балонному газі, – каже господиня. – А от для опалення ще треба порахувати: після стількох подорожчань блакитного палива, може, й далі грітимемось дровами. Як і всі люди, ми заплатили 2 тисячі гривень за те, що нам підключать трубу. Тепер чекаємо".

То  чому в оселях реметян таки немає газу? "Уся проблема в тому, – коментує сільський голова Тур'ї-Ремети Михайло Біган, – що у проект газифікації села ми включили місцевий психоневрологічний диспансер. Про це просив його колишній директор. Але грошей за підведення газу до інтернату будівельникам не заплатили. Тож вони відмовилися закінчувати роботи, поки є борг". Кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації у 2008 році виділили із сільського бюджету. А жителі за підведення труб здали по 2000 гривень. За Тур'я-Реметівський психоневрологічний інтернат, за кошторисом, держава мала перерахувати близько 243 тисячі гривень. Керівництво підприємства, що займається будівництвом газопроводу – ВАТ "Закарпаттягазбуд", сказало: коштів не отримали, тож поки їх не буде, газу в селі зась. Хоча, до трьох корпусів інтернату газові підвідні труби уже провели.

За не підтвердженою інформацією, 240 тисяч інтернату з обласного бюджету таки виділили. Але колишній директор закладу нібито використав їх не за призначенням. Чи це так, може з'ясувати лише слідство – на екс-директора та його заступника відкрито кримінальну справу.

Нинішня в. о. директора Тур'я-Реметівського психоневрологічного інтернату Марія Гаджега зазначила, що наразі займається поточними справами закладу. А про фінансові перипетії інтернату за свого попередника нічого сказати не може. Нині усі приміщення опалюються вугіллям, страви ж готують на електроплитах. Вирішувати, чи варто підводити до закладу газ, – у компетенції управління праці та соцзахисту населення Закарпатської ОДА, якому заклад підпорядковується.
За  словами начальника цього управління Віктора Мацоли, жодних зобов'язань перед селом Тур'я-Реметівський психоневрологічний інтернат не має. Однак питання способу обігріву закладу дійсно на часі. Незабаром в управлінні вирішать, як це зробити дешевше. Крім підводу газу, розглянуть і альтернативний варіант – встановлення електричного опалення.

"Ми лише чекаємо, що вони надумають, –  каже голова сільради Михайло Біган. – Хочемо почути конкретну відповідь, бо поки що з питанням газифікації зависли". Отже, якщо обласні чиновники таки скажуть газифікації інтернату "ні", то жителям Тур'ї-Ремети, скоріш за все, доведеться доплатити – аби назбирати "завислі" 243 тисячі гривень. Тоді, ясна річ, вийде, що 3 виводи газової мережі до об'єктів інтернату будувались марно. Та ще й за гроші простих людей.

Водночас  жителі кількох вулиць Тур'ї-Ремети газу у своїх будинках таки дочекались. Саме біля них 12 жовтня минулого року найвище керівництво області урочисто запалювало блакитний вогник. Реметянин Василь Воронич – один зі щасливчиків. Чоловік каже, що за майже 4 місяці його кухонна плита за лічильником намотала лише на 11 грн. Тож є з чим порівняти: балон, якого вистачає на місяць, вартує близько 170 грн. Але, за іронією, сьогодні вогника немає і у Василя Воронича: тиждень тому на газопроводі сталася аварія. Тож поки що чоловік знову повернувся до палива з балону. Пан Василь із нетерпінням чекає, коли газовики ліквідують аварію. А решта реметян чекають, коли вогник у їх оселях з'явиться вперше.

Ярослав ГУЛАН, фото  автора

22 лютого 2011р.

Теги: газ, Тур’я-Ремети, село

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи