Подих давнини

Унікальна скарбниця історії діє у Великому Бичкові на закарпатській Гуцульщині

Подих давнини

Кажуть, що з Великого Бичкова починається Гуцульщина. А з яких часів бере початок саме селище і не тільки, можна дізнатись у Великобичківському історико-краєзнавчому музеї, що в центрі селища. Заклад займає перший поверх кам'яної будівлі, зведеної ще турками у ХVІІ столітті. Тут, під склом вітрин, у семи невеликих залах однієї з найстарших музейних скарбниць, зберігається історія.

Як розповіла нам завідувачка музею Ганна Лукеча, у регіоні від Ясіня до Хуста це єдиний такий заклад із повнопрофільною історичною експозицією – від первіснообщинних часів до сьогодення.

– Ми були піонерами громадського музейного будівництва не тільки в краї, а й у державі. Навіть головні радянські часописи – газета "Правда" та журнал "Огонёк" писали про ініціативу бичківців і закликали підтримати їх починання, – продовжує Ганна Михайлівна. –  1957 року музей відкрився як історико-революційний. Уже потім перейменований на "історичний", а відтак "історико-краєзнавчий". Через десять років йому надано звання "народного", одному з перших в Україні.

Майже одразу після відкриття тут побували відомий український драматург і державний діяч академік Олександр Корнійчук, американський художник Рокуел Кент.

Музей постав на громадських засадах. Його експозиції творили самі люди, передусім творчі – приносили листівки, фотографії, документи, а дехто, як, наприклад, відомий різьбяр Василь Смердул, – власні витвори. Науково-методичну допомогу надавали колеги із Закарпатського обласного краєзнавчого музею. Зберігається тут і ікона, котру великобичківці врятували від спалення під час закриття греко-католицької церкви.

 Один із експозиційних розділів присвячений уродженцю селища, єпископові Мукачівської греко-католицької єпархії, блаженному священномученику Теодору Ромжі. Є багато оригінальних родинних фотографій, документів, зокрема чеські й угорські паспорти двох його сестер – Марії та Христини.

–  1900 року в Румунії було видано, а  2000-го перевидано збірник стародавніх грамот Мараморощини, – розповідає Ганна Лукеча. – Його упорядкував відомий румунський історик Іоан Мігалі де Апша. Так, у грамоті, датованій 11 серпня 1373 року, йдеться про те, що король Людовик Великий дарує Балку, Драгу та Іоану синам воєводи Саса Бичків, Білу Церкву, Тересву і Буштино. Ми зробили копію документа з першою офіційною згадкою нашого селища. На жаль, ця книга, в якій містяться раритети ХІV–ХV століть, що стосуються східної частини Закарпаття, не перекладена на українську мову і не видана.

Серед експонатів – літографія із зображенням фабрики "Клотильда" – першого хімічного підприємства Угорщини, яке було збудоване у Великому Бичкові 1868 р.

У музеї зберігаються вироби селищних майстрів народної творчості: художників, різьбярів, вишивальниць. Ганна Лукеча повідомила, що батьківщиною коренепластики на Закарпатті та й в Україні є Великий Бичків.

– Якось директор місцевого лісокомбінату О. Діккер на одній із виставок побачив композиції, виготовлені з коріння, – каже господиня музею. – Він запросив до селища автора тих робіт, молдавського хлопця Олексія Пашу. Згодом майстер навчив цього мистецтва великобичківців, з часом знайшлися послідовники й в інших куточках  краю. Оригінальні сувеніри охоче купують туристи, є на них попит і за кордоном.

 Історію багатьох цікавих експонатів розповіла мені завідувачка збірки. Тут зберігаються, зокрема, матеріали про видатних уродженців селища: першу закарпатську поетесу Миколаю Божук (1907–1938), міністра оборони Китаю Іренея Фендя (1868–1948), наркома промисловості Угорської радянської республіки, одного з керівників електрифікації в Радянській Росії Йожефа Келена (1892–1937), угорського академіка Яноша Балога (1913–2002), триразового чемпіона СРСР із футболу, володаря Кубка Кубків (1986) Івана Яремчука, багаторазових чемпіонів України з плавання і сучасного п'ятиборства братів Василя і Богдана Йосипчуків.

– До речі, батько спортсменів Йосипчуків – Василь Михайлович, – повідомляє цікавий факт Ганна Лукеча, – на початку 20-х рр. минулого століття навчався у Чехії в льотному училищі, міг стати одним із перших льотчиків нашого краю, але не судилося. Навесні 1928 року, після закінчення курсу навчання, коли залишилося отримати тільки диплом, у рідному селі під час великого мітингу місцева молодь дістала в подарунок від комсомольців Київського інституту Народної освіти червоний прапор. Звісно, чехословацькі власті, попереджені службою безпеки, заборонили видавати диплом вихідцю з села, яке в ті часи називали  Малий Харків, котрий, на їхню думку, міг бути потенційним шпигуном на користь СРСР. Ці події підтверджують численні фотографії, якими нещодавно поповнилася збірка музею.

– А про кошти на поповнення  новими етнографічними експонатами доводиться тільки мріяти, – констатує моя співрозмовниця.

– Як тоді поповнюєте експозицію? – цікавлюся.

– Власними силами. Наразі  фінансуємося із районного бюджету. Керівництво відділу культури, яке очолює Володимир Шепета, допомагає, виходячи зі скромних можливостей. Переважно кошти йдуть на зарплату, енергоносії, дрова для опалення, в останні роки вдалося трішки зміцнити матеріально-технічну базу. Великої шкоди завдали нам катастрофічні повені 1998 і 2001 рр. Ми вдячні тодішнім голові РДА М. Даскалюку, керівникам підприємств Петру і Павлу Волощукам, сьогоднішній селищній голові Одарці Зеленко за виділені кошти і матеріали на ремонт.

 Цьогоріч влада Бичкова постановила сприяти в експозиційному оформленні відділів історії, етнографії та природи й установити рекламно-інформаційний щит музею за рахунок залучення спонсорських коштів у план соціально-культурного розвитку селища. Адже історія потребує дбайливого ставлення, а експозиція – це найдоступніший шлях її донесення до людей, мова, котра не потребує перекладу. Музей – то візитівка селища, краю. В останні десять років тут побувало понад десять тисяч людей. Серед них – діти засновника театру "Нова сцена" Юрія Авґустина Шерегія Ольга та Йосип Шерегії, син посла Сойму Карпатської України Михайла Тулика, професор Університету Шафарика у Пряшеві Йосип Тулик, директор Інституту військових досліджень і військової історії Литви Валдас Ракутіс, вітчизняні й зарубіжні науковці, журналісти.

Та найчастіші гості у нас – діти, і це найбільше нас тішить. Адже на славній спадщині предків виховуються молоді патріоти, – сподівається Ганна Лукеча.

Наталія Маджара

15 лютого 2011р.

Теги: музей, Гуцульщина, експозиція,

Коментарі

Адмін 2011-02-16 / 11:49:00

Наталія Маджара, 16.02.2011 11:40


Фото замініть Фото не те!!!!! автор


У нас немає іншого фото. До цього матеріалу нам скинули це фото. Якщо у вас є інше, скиньте, будь ласка, на editor@zakarpattya.net.ua


 

Hungi 2011-02-16 / 11:45:00
Пардон, анонім, 16.02.2011 11:42 - це я, Hungi

2011-02-16 / 11:42:00
Цікаве ім'я - Іоан Мігалі де Апша ( Apsai Mihályi János ). „Де Апша” свідчить про те, що він також родом з того краю : село Alsó-apsa - нині називається Діброва.

Наталія Маджара 2011-02-16 / 11:40:00
Фото замініть Фото не те!!!!! автор

Hungi 2011-02-16 / 11:00:00
"1900 року в Румунії було видано, а 2000-го перевидано збірник стародавніх грамот Мараморощини"..."На жаль, ця книга, в якій містяться раритети ХІV–ХV століть, що стосуються східної частини Закарпаття, не перекладена на українську мову і не видана" - дуже яскравий приклад того явища, завдяки чому на Україні ( і конкретно в нашому краї ) йдуть постійні спори стосовно рідної історії. Історія теріторії, що нині відноситься до адміністративної одиниці "Закарпатська обл." - це суцільна біла пляма ( якщо не звертатись до закордонних першоджерел )

ІВАН 2011-02-16 / 08:37:00
"...професор Університету Шафарика у Пряшеві Йосип Тулик.."
Помилка. Насправді йдеться мабуть про Миколу Мушинку, а син М. Тулика - Й. Тулик мешкав колись у США, потім у Словаччині, а в останні роки переїхав на проживання у В. Бичків.

Пан Баклажан 2011-02-15 / 23:35:00
З інтересом читаю статті пані Наталі. Дві її останні статті в "Паланку" - два відкриття для мене. Перша - що в Бичкові є турецький будинок 17 століття (в якому музей). Друга - що палац в Вонігові не вмер.
Але от яка прикристь: ілюстрація тут якраз палацу в Вонігові, а не музею в Бичкові. І велике прохання авторці - чи не можна дати фото музею ззовні?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи