Перечин випробовує вода

Місцеві потічки «бушують» за найменшого дощу

Перечин випробовує вода

Вони забули, що таке підвал – приміщення майже завжди затоплене. Вони знають: коли довго ллє дощ, треба рятувати все, що на першому поверсі, – вода може піднятися аж до розеток. Їм страховики сказали, що допомогти не можуть, і поки житимуть у зоні підтоплення, обслуговувати не будуть. Вони – це жителі Перечина, чиї будинки знаходяться поблизу місцевих потоків.

Для чого підвал, уже забули

Перечинка Вікторія Мулеса живе на вулиці Духновича, серед якої протікає потік Вулшава. Зараз його глибина сягає не більше метра, однак коли почне танути сніг, місцеві очікують на чергову "Венецію". "Усе було нормально, поки не почали вирубувати ліс там, де починається потік, – розповідає Вікторія Іванівна. – Через те, що дерева порубали, нам сюди з гір несе каміння і часто потерпаємо від селевих потоків. Тож, за роки дно струмка підвищилося на кілька метрів. Через це і розливається". Вікторія Мулеса пригадує, що якось вода у її будинку майже досягла розетки. Ще б трохи – і виникло замикання. На підтоплення господиня очікує щоразу, коли з опадами природа перегинає. Каже, що хотіла застрахуватися, аби бодай якось компенсувати можливі збитки. Однак у страховій компанії сказали, що не можуть нічим допомогти, поки береги Вулшави не укріплять.

Сусідка по вулиці, Oлеся Хропіна, додає, що у неї підвал залитий навіть тоді, коли паводка немає – рівень ґрунтових вод на такій же висоті, як і дно потоку. Тож підземна вода стікає сюди. "Чоловік встановив насос, який цілодобово її відкачує, – зазначає Олеся Юріївна. – Це й рятує від повного затоплення. А загалом, що таке підвал, я забула: колись ми там тримали й продукти, й речі. Тепер ні, бо все може будь-коли затопити".

"Останнього разу ми потерпали від повені у грудні минулого року, – пригадує ще одна жителька вулиці Марта Ковач. – Тепер зіпсувався паркет. Через постійні підтоплення підсобними приміщеннями зовсім не користуємося. Навіть котел довелося перенести нагору, бо вода зіпсувала. Такі ж проблеми і у моїх сусідів".

Тож люди щоразу після затоплення складають акти і відправляють їх до міської ради. Та грошей на повну компенсацію усіх збитків у бюджеті маленького містечка, звісно ж, немає.

Перечин чекає на допомогу області

"В останні роки навіть за незначних опадів вода у потоках сильно піднімається, – коментує начальник Перечинського відділу управління МНС в Закарпатській області Сергій Петрішко. – Проблема дійсно в тому, що за останні 10 років потік Вулшава не поглиблювався. Воді просто нема куди подітися. Кожного разу, коли рівень потоку підвищується, наші рятувальники укріплюють береги мішками з піском".

Потік Вулшава – не єдиний проблемний у Перечині. Є ще Домарадж, а також кілька менших. "У нашому бюджеті грошей, щоб їх поглибити та зміцнити береги, немає, – каже міський голова Перечина Мирослава Гуранич. – Тож єдина надія на допомогу області".
 
Мирослава Іванівна поінформувала, що 2009 року з обласного бюджету за сприяння лідера закарпатського осередку Єдиного Центру Івана Балоги містечко отримало 200 тисяч гривень. За них вдалося прочистити частину потоку Домарадж. Тож на тій ділянці, де це зробили, проблем із затопленням поки не виникало. Втім, робота зроблена частково, і її треба продовжити.

Допікає Перечину й питання розчищення й поглиблення кюветів. Бо через їх стан, наприклад, в одному з мікрорайонів, де водойми взагалі немає, будинки однаково заливає водою, що стікає з гори. Почистити кювети Перечин міг би й власними силами, однак є інша проблема – залізниця. Справа у тому, що отвори під насипом колії для відводу води є, однак вони вище рівня кюветів. Тож вода під залізницею не протікає. Комунальні служби містечка поглибити отвори під колією, звісно ж, не мають права. Залізничники на звернення від Перечинської міськради про цю проблему конкретної відповіді ще не дали. Між тим, саме через те, що вода під залізницею не протікає, регулярно підтоплюються, крім приватних будинків, ще й підвали кількох багатоповерхівок.

Чи зміниться ситуація у найближчому до Ужгорода райцентрі? Можливо. Мирослава Гуранич поінформувала, що днями до міськради надійшов лист з Облводгоспу. В ньому йдеться, що Перечин включили до Програми протипаводкового захисту.
 
Однак, як відомо, суто за¬кар¬пат¬ської програми захис¬ту від води уже немає
(про це "Замок" детально писав у № 2 (1038) від 20 січня 2011 року). Поки перечинцям залишається жити надією, що будівельники до їх потоків доберуться якнайшвидше. А також, що природа з погодою буде поблажливішою.

Ярослав Гулан, фото автора та з архіву М. Гуранич

15 лютого 2011р.

Теги: Перечин, затоплений

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи