Нелегалам бути Жителі Чопа сказали категоричне «Ні!»

Нашестя нелегальних мігрантів знову почали боятися в Чопі. Жителі містечка кажуть: прикордонники надумали побудувати пункт тимчасового утримання для вихідців з Азії – хоч і на території Прикордонного загону, але прямо біля місцевої школи. Попри те, що сесія міськради вже заборонила це робити, люди однаково цієї середи, 9 лютого, прийшли під ворота прикордонників. Аби сказати своє «фе» Представнику Комісара ООН у справах біженців, котрого цього дня чекали військовики. Представників мерії, до речі, на зустріч із європейськими гостями не запросили.

Нелегалам бути Жителі Чопа сказали категоричне «Ні!»

"Наші депутати одноголосно заборонили будувати в місті пункт утримання нелегалів, – каже мер Чопа Галина Цар. – Якщо держава і взяла на себе зобов'язання щодо цього, то такі приміщення точно не мають бути в межах міст чи сіл. Тим більше – біля школи. До речі, 2008 року в Чопі вже спалахнула невідома інфекція, котру, найімовірніше, заніс мігрант. Тоді місто з цією проблемою залишилося сам на сам, ніхто не допоміг,  мусили з районною санепідемстанцією за міські гроші проводити дезінфекцію в радіусі 5 кілометрів". Галина Василівна також наголошує, що обласна влада не¬одноразово заявляла: відстійникам для нелегалів на території області не місце. Такої ж думки і громада Чопа.
 
"Я пропрацювала в школі 28 років, – каже одна з мітингувальниць, педагог Віра Василівна. – Тим, що хочуть поселити біля нас нелегалів, я обурена. Так само, як і всі вчителі та батьки. Хотіла б спитати прикордонників: а чи воліли б вони, аби їхні діти мали таких сусідів?".
 
До слова, вчителі кажуть, що з території Чопського прикордонного загону до них на шкільне подвір'я час од часу заносило сміття, викинуте затриманими мігрантами. Це вже ризик для здоров'я.
То чи будуть зводити в Чопі табір для нелегалів? Начальник Чопського прикордонного загону Юрій Самбор наголошує: ідеться не про будівництво нового приміщення, а про реконструкцію нинішнього. На цю справу два з половиною мільйони євро виділяє Євросоюз. Сьогодні будівля розрахована на 68 чоловік. Юрій Самбор наголошує: це приміщення не для "поселення нелегалів", а для тимчасового утримання порушників державного кордону. І таким воно залишиться після реконструкції. Сьогодні, до слова, тут лише 7 чоловік – 2 наші співвітчизники, а також двоє росіян та троє вихідців із Азії.

Своє бачення ситуації окреслив і голова ОДА Олександр Ледида. "Обласна влада не давала згоди на розміщення в краї нових пунктів тимчасового тримання нелегальних мігрантів, – зазначив чільник краю. – Водночас слід усвідомлювати, що область межує одразу з 4 країнами ЄС. Затриманих нелегалів "на місці" потрібно ідентифікувати й, можливо, розслідувати скоєні ними злочини. На моє переконання, оперативні дії мають відбуватися винятково на території прикордонних загонів – у спеціально облаштованих будівлях. Такі приміщення є як у Чопському, так і в Мукачівському   загонах. Можливо, ці пункти нині не зовсім відповідають санітарно-гігієнічним вимогам міжнародних організацій із прав людини. Якщо ЄС хоче виділити гроші саме на покращення цих умов – обласна влада сприятиме".

Однак складається враження, що прикордонники таки щось приховують: коли до них навідалася делегація Євросоюзу, зустрітися з нею на території загону... заборонили меру Чопа й депутату обласної ради від цього міста Володимиру Чубірку. Лише після тривалих переговорів та коли мітингувальники впритул наблизилися до паркану, військовики таки впустили представників чопської громади. Ті поінформували гостей з Євросоюзу, що жителі містечка не бажають бачити в себе нелегалів. Також сторони домовилися: ремонтувати чи будувати приміщення для мігрантів у Чопі ніхто не буде, аж поки всі нюанси щодо цього не обговорять громадськість та місцеві депутати.

Ярослав Гулан

15 лютого 2011р.

Теги: нелегал, Чоп, прикордонник

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи