У Києві не можуть вирішити, кому і як ділити «дорожні» гроші

Уже пішов другий місяць 2011-го, а дотепер незрозуміло, хто і як цьогоріч утримуватиме в порядку наші шляхи.

У Києві не можуть вирішити, кому і як ділити «дорожні» гроші

Після змін у податковому і, відповідно, бюджетному кодексах нез'ясованим залишається питання, як платити транспортний збір і хто розподілятиме регіонам кошти на ремонт шляхів. Приміром, закарпатські дорожники ще не знають, як працюватимуть цього року.

"2011-й для нас має стати роком абсолютно конкретних справ. Нагадаю, що ми повинні побудувати дороги на 18 мільярдів гривень", – так нещодавно заявив прем'єр Микола Азаров. Утім хто, де і за скільки будуватиме, влада поки що не готова сказати. Київ вирішує, як слід платити транспортний податок, і вибудовує схему поділу зібраних коштів.

Останні два роки надходження від транспортного податку "осідали" в місцевих бюджетах. Половина – в обласному, решта у міських і сільських скарбницях. Починаючи з січня нинішнього року, транспортний податок платитимуть лише раз – при реєстрації автомобіля. Через це до місцевих бюджетів надходитиме, певно, в сотні разів менше коштів, ніж раніше.

За новим законодавством, більша частина транспортного збору сплачуватиметься як додаток до ціни за бензин. Але ці гроші надходитимуть не від АЗС, а від гуртових постачальників пального, яких в Україні можна перелічити на пальцях однієї руки. У законі прописано, що кошти йтимуть до спеціального фонду державного бюджету, звідки розподілятимуться в регіони. За яким принципом ділитимуть гроші – не відомо. Проте можна припустити, що, раз цим займатимуться в "центрі", то включать ручний режим.

Такі експерименти з фінансуванням дорожників для України стають уже звичним явищем. Скажімо, до 2009-го року шляхи місцевого значення утримувалися частково за рахунок державного бюджету, а частково – з надхо¬джень податків із власників транспортних засобів. 50 % податку йшло на рахунок Служби автомобільних доріг, а половина залишалася в скарбницях органів місцевого самоврядування. З 2009-го року змінили законодавство – і весь податок залишався на місцях.
Відзначимо, що тоді закарпатська влада миттєво відреагувала на законодавчі новації. Ще в січні 2009-го наша обласна рада першою в Україні прийняла рішення про визначення Служби автодоріг замовником робіт із будівництва, ремонту та експлуатації комунальних доріг регіону. В результаті гроші не розпорошувалися, завдяки чому можна було організовано і вчасно утримувати в порядку місцеві шляхи.

Тоді ж обласна рада рекомендувала органам місцевого самоврядування залучати для виконання робіт спеціалізовані дорожньо-будівельні організації, які мають відповідні ліцензії, тобто підрозділи облавтодору. Тож, спільними зусиллями влади, Служби автодоріг та облавтодору підтримувалася і зберігалася мережа шляхів у краї. Згодом інші регіони України також пішли цим напрямком, але гроші для їхніх дорожників уже були втрачені. А на Закарпатті вдалося й шляхи відремонтувати, й облавтодор фінансово підтримати у кризовий час.

Побачимо, як воно буде цього разу. Поки що, за словами начальника Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василя Марковича, регіонам не повідомили, за якою схемою доведеться працювати в 2011-му. Тож наші дорожники й далі чекають роз'яснень із Києва.

Ярослав СВІТЛИК

07 лютого 2011р.

Теги:

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи