Майстер з іскрою. За спиною зварника зі 40-річним стажем сім літ Півночі, зламаний хребет і… 800 гривень пенсії

Його обпечені, порізані руки й ноги, зламаний хребет свідчать, що бути зварником – справа нелегка. Коли 57-річний ужгородець Дмитро Лозін (на одній з ужгородських вулиць просто дядько Мітя) майстерно зварював або сміливо бив електродом об трубу, я стояв віддалік, аби не потрапити під іскри. Та це не завадило нам поспілкуватися і переді мною постав порядний чоловік, із неординарною долею...

Майстер з іскрою. За спиною зварника зі 40-річним стажем сім літ Півночі, зламаний хребет і… 800 гривень пенсії

"На кожен свій шов  ставив клеймо, розписувався і відповідав п'ять років"

– Народився я в Ужгороді. Батько, родом із Ростовщини, був шофером. Під час війни, коли німці відступали, пішов добровольцем на фронт. Служив у Японії, Порт-Артурі (нині китайське місто Люйшунь). Багато розповідав про свої подвиги й митарства. Мати, Надія Іванів¬на, усе життя провчителювала. Причому як математичка надзвичайно скрупульозна, відповідальна. Можливо, тому не міг терпіти навчання в школі... Я закінчив технікум, працював токарем. Далі – військова служба в Чехословаччині. Мене вмовляли залишитися. Не погодився – додому дуже тягнуло. Ніколи не забуду, як першого дня після служби сидів на площі Сталіна (нині площа Петефі) й смакував солодкою водою "Дюшес". Чеська кока-кола вже остогидла.

Обставини підказали влаштуватися у вагонний відділ ужгородського залізничного депо. Ось там я вперше зайнявся зварюванням. Сподобалося. Вирішив закінчити курси зварників. Якось уранці начальник викликав мене в кабінет. "Маю намір призначити тебе майстром депо, але за умови, що інформуватимеш про настрої людей", – видав несподівано. Я розгнівався, мовляв, не хочу бути стукачем. Уже після обіду мені видали трудову книжку, тобто звільнили з роботи "за власним бажанням". Нічого, довго байдикувати не довелося. В УПТК (Українська промислово-транспортна компанія. – Авт.) я отримував пристойну зарплату – 400 рублів. Але й працювати в цеху доводилося до сьомого поту. Ми зварювали труби, лазива, огорожі, стояки, каркаси, перегородки тощо. Заодно й усе Закарпаття об'їздили. Тоді я чи не щодня по 10 бокалів пива спорожнював. Витримав, здається, 7 років. Щоправда, вже тоді їздив і на Північ, у Ямало-Ненецький і Ханти-Мансійський автономні округи, бувало, на два місяці, а то й на три-чотири, обварювати насосні станції. Дитсадки там будувалися з теплицями, басейнами, бомбосховищами, прогулянковими поверхами. До речі, саме робота на Півночі врятувала мене від Чорнобиля. Викликали якось в Ужгородський військкомат, аби відправити в заражену зону, і лише спеціальний пропуск, який свідчив, що я регулярно їжджу в Росію, подіяв на комісію.

У Ноябрську заробляв шалені гроші – від 1300 до 1800 рублів. Що й казати: робота не з легких. Траси, вишки, труби... На кожен свій шов я ставив клеймо, розписувався й відповідав 5 років. Якби щось сталося – кримінальна відповідальність, тюрма. Бувало, що я, недовіряючи нікому, сам варив. Від якихось "чепе" – аварій, обвалів – Бог милував. Але втратив приятеля, напарника. Володимир випадково схопився за оголений провід. Ми години чотири його відкачували – марно. Грудну клітку проламали. "Ламайте ребра – лише серце запустіть!" – наказувала лікарка. Хай як прикро, але лише четверта швидка прибула з необхідним реанімаційним обладнанням. Та було вже пізно...

Утім, я й сам якось ледь не загинув. На монтажі був, стояв на рігелі, глип – а шестиметрова плита перекриття на мене зривається. І я з третього поверху стрибнув! Сніг глибокий – приземлився вдало. Інцидент стався через неуважність кранівника, мого тезки, котрий постійно засинав.

"Ручне зварювання не зникне ніколи!"

– Коли Союз розпався, то чимало закарпатців переорієнтувалися на закордон. Тоді в Україні купони-фантики гуляли, на які вижити було неможливо, – продовжує Дмитро Лозін, присівши навшпиньки, мовляв, рибальська звичка. – Так і я опинився в Кошицях на сталеплавильних печах. До речі, словаки усіх заробітчан перевіряли на кваліфікацію. Пригадую, як мене один нахабний москвич, перепрошую, задовбав, читаючи лекції, як правильно зварювати. До чого веду: наша ужгородська бригада з 15 чоловік пішла складати іспит. Наступного дня екзамен чекав на 52 москвичів. Не знаю чому, але свій професійний рівень підтвердили лише п'ятеро. Повторюю – п'я-те-ро!..

У Кошицях проводився капремонт 112-метрової радянської домни. Робота – пекельна, по 12-14 годин на добу! Щовечора я був як вичавлений лимон. Зарплата – 650-700 доларів. Причому ми отримували на руки 55 відсотків від заробленого. А "залишок" осідав у кишені однієї жіночки на ім'я Калина. Згодом у мене виникли серйозні проблеми з зором. Ясна річ, ніхто не збирався мною піклуватися, лікувати – звільнили, точніше викинули й забули. В Ужгород додому друзі мене привели, тримаючи за руки: світ Божий я бачив лише в тінях. Морально був цілком розбитий, подавлений. Не міг читати, ходити нормально. Але перерва пішла на користь: зір поліпшився. Гроші з неба не падають, тому й повернувся до роботи.

Що найважче зварювати? Для професіонала – нічого. Важко зварювати в якомусь недоступному місці – в кутку, за чимось, що заважає. Кілька разів мене тримали за ноги, і я зварював униз головою. Як я колись лише не вигинався, куди тільки не ліз! Зварюючи огорожу на одному приватному обійсті, неподалік звідси, примудрився зламати хребет. Поліз у сарай за листом металу та й провалився. Впав би на ноги, але головою й плечем зачепився за стовп, гаки – і мною крутнуло. Упав на власну зварку. Сподіваючись, що лише вдарився сильно, продовжував працювати. І тільки ввечері дозволив відвезти себе в лікарню. Рентген показав, що справи кепські. Врешті дали інвалідність.

За  десятиліття зварювання кардинально не змінилося. Змінилося одне – з'явився флекс, котрий уперше я побачив у Кошицях. Доти ж метал ми різали або газом, або зварюванням, що набагато довше й марудніше. Переконаний, що ручне не зникне ніколи. Можливо, хіба якось удосконалиться. Ніякі автоматизовані системи його не витіснять цілком.

Чи люблю свою роботу? Любив! Набридла трохи. Правда, цікаво йти по місту і дивитися на всілякі конструкції, котельні, балкони, колони, огорожі, дашки, які ти зварював 10-20-30 років тому і які досі стоять. На душі теплішає.

Зварники йдуть на пенсію в 55 років. Повірте, мало хто досягає цього віку. Або максимум кілька літ встигає насолодитися заслуженим відпочинком. Я вже (заламує на руці пальці. – Авт.) п'ятьох друзів-ровесників провів у вічну путь. До речі, коли виходив на пенсію, то років десять із трудової книжки випарувалися – різні напівлегальні кооперативи, закордон далися взнаки. Живу нині на 800 гривень. Хочу ще дещо уточнити, але всюди вимагають усілякі папери й довідки. Знаю, що за останні роки не вистачає кваліфікованих зварників, токарів, слюсарів, будівельників. Молодь не хоче робити фізично: всі пруть на медиків, юристів, економістів, журналістів... (Сміється). Попри все я не жалкую, що став зварником.

Михайло ФЕДИНИШИНЕЦЬ, світлина автора

23 вересня 2010р.

Теги: зварник, метал

Коментарі

Віктор Лозін 2021-07-12 / 21:06:16
Шановний авторе, я в цій статті знайшов свого двоюрідного брата, номер якого я втратив багато років назад, живу на Полтавщині. Будь ласка, якщо ваша ласка зв*яжіть мене з моїм братом Дмитром, ми не бачились вже років 10. Дайте чи телефон чи електронну пошту якщо він має. Був би дуже вдячний. Мій номер телефону +380 95 27 32 773.
З повагою, Віктор Лозін.

нік 2010-09-24 / 19:40:00
На цьому божому світі все навпаки: хто робить, того й поганяють, а лейби гроші збирають.

КОЛЕГА 2010-09-23 / 18:47:00
Автору - респект. Як завжди Мішка порадував цікавив матеріалом про пересічну людину. .

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи