«Дєньчик» Чопа. Найзахіднішому місту України – 729

День Незалежності в прикордонному Чопі святкували двома днями раніше за інші населені пункти України. Державне свято об’єднали з не менш значущим – Днем народження міста.

«Дєньчик» Чопа. Найзахіднішому місту України – 729

День міста розпочався зранку на головній площі: велика сцена, кольорові кульки, прапорці, каруселі, ярмарок. Допоки молоді виконавці готувалися до виступів,  дітлахів розважав клоун, на стадіоні відбувалися спортивні змагання, поряд із міською радою демонстрували свою майстерність ковалі, а команди куховарів мірялися вміннями приготувати найсмачніший боґрач.
Діти були в захваті від такої кількості атракціонів: "літачки", "вітерець", "батут", "надувний острівець", "гірка". Для них – справді неймовірні емоції, щоправда, для більшості батьків – головний біль, адже розваги не безплатні, а їх, як відомо, дітям забагато не буває.
На сцені розпочався концерт, а поряд – конкурс дитячого малюн¬ка на асфальті. Мешканці задоволено снують туди-сюди. На моє питання "чи подобається святкування?" усі відповідають на кшталт: "Звичайно, для Чопа, де майже ніколи нічого не відбувається, це суперподія".
Офіційна частина свята з виступами службових осіб – міського голови Галини Цар, її колеги з угорського міста-побратима Загонь Міклоша Лешку та депутата обласної ради Володимира Чубірка розпочалася надвечір.
Відтак за 150 метрів від площі вишикувалася колона. Попере¬ду оркестр, за ним – представники підприємств, установ і військових формувань, розташованих в місті, несуть 24-метровий жовто-блакитний прапор. Далі – учні загальноосвітніх шкіл (у Чопі їх дві: з українською та угорською мовами навчання), вихованці дитячого садочка та юні спортсмени. З великої сцени дійство перемістилося на вулицю, де учасники святкової ходи виконали кілька номерів.
"Свій день народження Чоп справляє з хорошими здобутками, – поділилася в розмові Галина Цар, – за перший квартал місто посіло першу сходинку серед інших в області за соціально-економічними показниками, нині підбиваємо підсумки за півроку". Варто додати, що Чоп – єдине місто Закарпаття, яке очолює жінка, тож захотілося спитати, як їй ведеться на цій посаді. "Не можу сказати, що мені дуже легко працювати, але й не скаржуся, – відповідає Галина Василівна. – Як і будь-де, тут є особливості та складнощі. Вже 5 років головую і з власного досвіду знаю, що з будь-яких ситуацій можна знайти вихід, однак дуже заважають політичні чвари. У таких випадках доводиться сідати, домовлятися, шукати компроміси, адже саме в таких розмовах народжується істина. Ніколи не використовую командирського тону й не займаю позиції, ніби маю рацію лише я".
Також міський голова висловила задоволення від того, що свято вдалося, й зазначила: на його проведення, в тому числі на гонорар запрошеним артистам, було використано кошти спонсорів, а незначну частину бюджетних витратили на придбання прапорів, символіки, сувенірів.
Допоки ми розмовляли, публіку розважали молоді виконавці Рената Штіфель та Аліна Паш. Крім них, на сцену виходили учасники танцювальних ансамблів "Бліц" та "Арабеск". Та натовп чекав "головного виконав¬ця" –   гостя – гурт "D.lemma". "Те, що організатори спромоглися запросити відомий сучасний гурт – це взагалі супер, – ділиться враженнями студентка Тетяна, – такого на День міста в останні роки не було навіть в Ужгороді". Хлопці-делеммівці справді приїхали і, за словами шанувальниць, додали святу неймовірних фарб.
Останніми ж акордами дійства стали святковий феєрверк і дискотека.

Ольга Павлова, фото автора

01 вересня 2010р.

Теги: Чоп, День міста, незалежність

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи