Закарпатські інтернет-ЗМІ активно розвиваються, хоча й недоліків не бракує

Про те, що інтернет-ЗМІ переживають період бурхливого розвитку, ми чуємо буквально звідусіль. І не сказати б, що це неправда чи перебільшення.

Закарпатські інтернет-ЗМІ активно розвиваються, хоча й недоліків не бракує

Дійсно, як і мережа загалом, електронні засоби масової інформації розростаються, збільшуються кількісно. Комп'ютерів у людей  більшає, а вартість користування Інтернетом, на відміну від продуктів харчування, лише падає, тож число відвідувачів інформаційних сайтів з роками тільки зростає.

10-річна історія

У Євросоюзі чи США про те, що інтернет-ЗМІ загрожують витіснити з ринку інші мас-медіа,  говорять, певно, вже років 20. І справді, ряд усесвітньо відомих газет вирішили повністю відмовитися від паперових версій і нині існують лише в Мережі. Більшість часописів, однак, незважаючи на зростання конкуренції, поки що паперові не зраджують, та й любителів отримувати інформацію "по-старому" ще вистачає.

Звісно, не оминула така тенденція й України, хоча й зі зрозумілим запізненням. Вітчизняні інтернет-ЗМІ почали з'являтися наприкінці 90-х років, вже 2000 року заявив про себе й перший закарпатський інформаційний  веб-сайт. Але потім розвиток загальмував – очевидно, через малу кількість користувачів Інтернету не було сенсу створювати й нові інформаційні ресурси.
 
Тож, згадує засновник і головний редактор одного з найпопулярніших в області сайту "Закарпаття онлайн" Олег Диба, у 2005 році він зважився на новинарський проект тому, що ніша була майже порожньою: на той час діяли всього два закарпатські інформаційні ресурси й обидва були досить недосконалі. "Коли конкуренції немає, бракує й стимулу до вдосконалення. Зрозуміло, що створення нашого сайту було на часі. Інтернет 2005 року став досить поширеним, тому й попит на  інформаційні послуги через Мережу був очевидним. Тож питання навіть полягало не в тому, треба чи не треба створювати сайт, а  як це робити. Орієнтиром у розробці для мене були загальноукраїнські інформаційні ресурси, насамперед "Українська правда", яка тоді, після Помаранчевої революції, була найвідомішим виданням такого типу. З іншого боку, я підходив до створення власного дітища як користувач, відповідно сайт мав бути максимально простим у користуванні, без жодних надмірностей. З часом ми відмовилися навіть від дечого з того, що, через брак досвіду, вважали обов'язковим на момент запуску сайту. Наприклад, зняли опцію опитування, оскільки воно в Інтернеті далеке від реальної соціології, а часто є звичайною профанацією чи й спробою маніпуляції громадською свідомістю".

Безграмотність та "копіпаст"

Нині новинарських сайтів в області зареєстровано вже чимало. Проте попри очевидну перевагу перед іншими типами ЗМІ – насамперед в оперативності новин – всі вони мають чимало недоліків. І якщо технічні мінуси зникають із розвитком інтернет-технологій (до прикладу, раніше обмеженими були можливості розміщувати на інформаційних ресурсах аудіо й відео, нині ж це не становить жодних проблем), то з іншими ситуація якщо й покращується, то дуже повільно.
 
"Закарпатська інтернет-журналістика нині розвивається рівно настільки, наскільки вистачає ресурсів, – насамперед фінансових, кадрових і технічних, – тобто вкрай хаотично, фрагментарно, своєрідними хвилями", – розповідає головний редактор порталу "Мукачево.нет" Дмитро Тужанський.

Слабкі місця наших сайтів – це безграмотність і замала кількість власних матеріалів і новин. Власне, відсотків на 90% вони наповнюються так званим копіпастом (від англійських слів copy (копіювати) та paste (вставляти)), тобто за рахунок розміщення повідомлень прес-служб різноманітних держустанов чи підприємств, а також – матеріалів інших веб-видань чи газет про Закарпаття. Причому окремі ресурси, розуміючи, що власні новини цінуються читачами більше, ніж прес-релізи, не гребують офіційну інформацію видавати за "повідомлення нашого кореспондента".

Обидва недоліки мають одну причину – наші інтернет-ЗМІ не мають, за зразком київських "колег", повноцінних редакційних колективів із власними кореспондентами й коректурою. Зрозуміло, що для створення редакції потрібно чимало коштів на техніку, офіс, зарплати тощо. А сфера закарпатської журналістики, схоже, ще не доросла до того рівня, аби таке собі дозволити.
 
"Крайова Інтернет-журналістика поки що не здатна себе утримувати, тож існує на дотаційній основі і навряд чи найближчим часом зможе комерціалізуватися. До того ж вона досі еволюціонує за зразком, принципами класичних медіа. Іншими словами, хтось далі  випускає газету чи знімає сюжети, але вже публікуючи їх і в Мережі", – зауважує Тужанський.

"Особисто для мене не підлягає сумніву потреба в розвитку нашого ресурсу, – розповідає Олег Диба. Вже були окреслені цілком конкретні плани на це, але потім вдарила криза і довелося думати про виживання сайту, а не його вдосконалення. І лише тепер, маючи певну платформу й пристойну відвідуваність, можна пробувати  розвиватися. Безумовно, я зорієнтований на створення повноцінної редакції. Філолог за освітою, сам боляче реагую на помилки в текстах. А тому і наявність власних кореспондентів, і коректура – наша пріоритетна мета. Наразі ж брак своїх матеріалів компенсуємо дружніми стосунками з журналістським загалом краю: чимало колег співпрацюють з "Закарпаттям онлайн" на безоплатній основі. Крім того, у нас легко друкуються якісні матеріали, які з певних суб'єктивних причин не з'явилися на шпальтах газет. Одне слово, співпраця взаємовигідна, і ми щиро вдячні колегам за неї".

Штучна популярність

На жаль, не маючи можливостей (чи вміння) популяризуватися звичними методами, деякі закарпатські інформ-сайти надто захопилися штучним накручуванням лічильників відві¬дуваності: щоб, очевидно, пустити пилу в очі відвідувачам, власникам і рекламодавцям. Робиться це дуже легко. Тож тут маємо справжній бич інтернет-журналістики, адже в такий спосіб розкручуються сайти-одноденки сумнівної якості і завдається шкода серйозним ресурсам – не кожен рекламодавець розуміє, що пристойний показник відвідуваності можна набрати за 1–2 дні.

Особливо брудними методами штучного підвищення відві¬дуваності вирізнився один із найстарших закарпатських сайтів. Заради додаткових захо́дів він не гребує й порнографією, знаючи, скільки любителів полунички сидить у Мережі. Робиться це, наприклад, так: на сайті існує запис від 26.10.2004, який становить собою просто перелік із майже 500 слів на найрізноманітнішу порнографічну тематику (від слова "еротика" до назв найбільших збочень). Хоча самих брутальних роликів чи фотографій  нема, інтернет-пошуковики знаходять ці слова під час сканування, як наслідок – сайт регулярно має "кліки" від любителів порно. Ще один спосіб штучного накручування лічильника: розміщувати на сайті ключі до піратських комп'ютерних програм, безплатні фільми та ігри. Відвідуваність нібито зростає, хоч користувачі заходять на сайт не заради новин, вони не бачать реклами (що якраз важливо для рекламодавців), адже потрапляють туди випадково – з пошуковиків, і винятково за специфічною інформацією.
 
Ще варіант – популяризуватися за допомогою інформаційних інтернет-порталів. До прикладу, якщо регіональний сайт є партнером популярного загальноукраїнського інформаційного порталу ukr.net (а на ньому представлені майже всі закарпатські сайти), останній включає його в стрічку регіональних новин. Щоб отримати якомога більше захо́дів користувачів із ukr.net, деякі закарпатські сайти спеціально в певні години, коли портал може взяти на свою найбільш відвідувану головну сторінку щось із інформаційних стрічок регіональних сайтів, виставляють якусь сенсаційну новину, причому зовсім не обов'язково з контексту Закарпаття. Це може бути повідомлення про якесь криваве ДТП чи інформація з життя "зірок", скопійована із загальноукраїнських ресурсів якась гучна політична новина, бажано – з якомога крикливішим заголовком. Як наслідок – різкий стрибок відвідуваності, котрий узагалі не свідчить про популярність сайту: люди, які заходять у цей час, є користувачами не регіонального ресурсу, а зазначеного порталу і опинилися "в нас" завдяки кліку на гучний заголовок конкретної інформації.
 
"Розширення аудиторії сайтів відбувається за рахунок різного роду "чорнухи" – криміналу, надзвичайних ситуацій – або "жовтухи" – інформації з таблоїдів, переважно еротичного змісту", – підтверджує редактор "Mukachevo.net".

Хоча виявити штучні накрутки доволі просто. В Інтернеті  є поняття співвідношення хітів та хостів. Хіт – це один захід на одну зі сторінок сайту, а хост – це власне комп'ютер, з якого відбувається контактування. Якщо статистика показує велику кількість хостів з одним-двома хітами, отже, користувач потрапив на сайт із пошуковика чи порталу, і майже одразу ж ресурс покинув. Якщо ж в одного хосту багато хітів, значить людина зайшла спеціально і переглядає вміст сторінок.   

Острів Свободи

Ще одна проблема в інтернет-ЗМІ – авторське право. Не так давно між найвідомішими обласними сайтами розгорілася справжня війна зі взаємозвинуваченнями, хто в кого цупить новини. Порозуміння сторони так і не знайшли. Натомість із газетами, статті з яких так само масово з'являються в інтернет-ЗМІ, проблем нібито не виникало. "З газетами ми співпрацюємо відкрито, зокрема й зі "Старим Замком", матеріали якого викладаємо в окремому блогу, аби було видно, що це не наше, а з часопису. Така співпраця корисна не лише сайтові, а й виданням. Якщо газета хоче донести свою інформацію до якомога більшої кількості людей, то матеріали ліпше розміщувати на вже розкрученому ресурсі, ніж створювати власний сайт, який тривалий час буде майже невідвідуваним, а згодом – маловідвідуваним. Тобто для друкованого видання це, по суті, безплатна реклама – через якість власних матеріалів на впливовому сайті вона здобуває для себе нових читачів", – вважає Олег Диба.

У тому, що сайти не можуть розібратися з авторськими правами й звинувачують один одного, винне, зокрема, й українське законодавство, адже інтернет-ЗМІ фактично діють поза правовим полем: вони досі не визнані засобами масової інформації на законодавчому рівні.
 
"Невизнання суттєво звужує можливості розвитку інтернет-журналістики, – погоджується Олег Диба. – Якщо ми не зареєстровані як орган ЗМІ, то не можемо працювати з рекламодавцями в правовому полі, як газети чи ТБ. З іншого боку, на прикладі офіційних видань бачимо, що реєстрація є одним зі способів тиснути на засоби масової інформації. Запровадження обов'язкової реєстрації я б сприйняв з насторогою. Такі спроби вже були, і всім зрозуміло, з якою метою. А наразі Інтернет є таким собі островом Свободи. Питання тільки в тому, хто і як цією свободою користується..."

Юрій Лівак, ЗІА "Простір"

30 серпня 2010р.

Теги: інтернет, журналістика, сайт, ресурс

Коментарі

ember 2010-09-12 / 10:52:00
Soglasen s verfoljfom. Pod slovom "moderuvannja" ja ponimaju sledujushchee:jesli dopisuvachi slishkom otoshkli ot osnovnoj temy, togda admin napominaet. Stilj eto sam chelovek. Tovo, kto grubit, ili gluposti govorit, po moim opytam normaljnye chitatelji prosto ignorirujut!

вервольф 2010-09-11 / 09:31:00
категорично против "модерування" - у нас в життi i так забагато цензури. якось дописувачi розберуться i без модерування: так саме, як i з мовами - тут хтось пише укр., рос. мовами русин. бесiдою та до того ж ще всякими дивними суржиками латинкою. i нiчого :) не треба цензури!

Олег Диба 2010-09-11 / 02:13:00
Все, зауважень і пропозицій більше немає? Окрім виголошеного, всіх все задовільняє?..))

Урзус 2010-09-10 / 22:28:00
"Існують хохлосрачі, до прикладу, мовосрачі і т.д."

І навіть бульбосрач - навколо лепших сябрів москалів та їхнього бацька.

Якщо пане RUSYN хоче стати просунутим мешканцем "етіх ваших інтернетів", раджу йому почитати енциклопедію "Лукоморье", почати звідси: http://lurkmore.ru/хохлосрач

Микола Староста (Жалива) 2010-09-10 / 11:05:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Автор 2010-09-10 / 10:26:00
RUSYN, це не в образу - це інтернет-сленг. Так називають безглузді запеклі суперечки. Існують хохлосрачі, до прикладу, мовосрачі і т.д.

RUSYN 2010-09-09 / 13:01:00
Pane Dyba obizhaqjete.....
Sho to za slovo,,rusynosracthu... od vas takohom ishi ne cthytav.. Octhky tratyte redaktore , i avtorytet,,, to vam ne po lycju..
A


rusynnstvo zhyje i bude zhyty .........

Микола Староста (Жалива) 2010-09-07 / 22:41:00

Прийдеться "оживити"... "Слабкі місця наших сайтів – це безграмотність і замала кількість власних матеріалів і новин". Треба, знаходити порозуміння з відвідувачами сайту, які фактично знають все, що робиться в області. Не обмежувати відкриття блогів, по політичним уподобанням. Хай попробую я написати, щось не "хороше", але правдиве про ЕЦ.. так викинуть в дві секунди. Приклад, Мукачево - нет де мене заблокували, тільки сьогодні вдалося кинути пару коментів. Хотя міг кинути з інших компів... а далі, плюнув, не хочуть знати правди їх справи.


На Закарпатті онлайн коли-небудь хто-небудь "викидав" щось ваше "не "хороше", але правдиве про ЕЦ"? Адмін

местный 2010-09-07 / 08:08:00

Хотел бы затронуть тему "модерирования". С одной стороны, это вид цензуры, что плохо, с другой стороны, отсутствие любого контроля подразумевает достаточную степень адекватности участников, иначе велика вероятность, особенно на "горячих темах" появления нескольких неуравновешенных лиц или просто провокаторов, которые вызовут ответную реакцию такого же толка и просто заср-т тему. Мои конкретные предложения: 1. Считаю уместным модерирование, если один из участников "переходит на личность" или другого участника, или админа и сайта в целом, или автора статьи, причём этот "переход" никак не связан с темой, а или "дурак-ты сам ещё больший дурак", или докапывание до каких-то этнических корней автора (не знаю, как его, это читателей уже достаёт). 2. Злостный флуд (многократно скопированное-вставленное сообщение) - к чему это приводит, уже писал на примере другого сайта. 3. В исключительных случаях коммент не по теме (типа "Прогноз погоды" - и коммент на тему "что он считает часть жителей определенного региона отдельным народом, а не частью иного" - да дождь идет или солнышко светит независимо от этого и для всех одинаково). как-то так :)


Прийнято:) Адмін

Адмін 2010-09-06 / 23:32:00

Можна продовжувати. Коментарів не по темі тут більше не буде.

местный 2010-09-05 / 11:16:00
2наблюдатель (Вроде интересная тема, а ее зафлудили) - после пары постов о "русинстве" от неё стали шарахаться как от других сайтов, которые мусолят эту тему...

наблюдатель 2010-09-05 / 11:11:00
Вроде интересная тема, а ее зафлудили.
Админ перетащии ее в резонанс.

ember 2010-09-03 / 09:30:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Микола Староста (Жалива) 2010-09-02 / 22:39:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Олег Диба 2010-09-02 / 21:28:00
2Автор

Юра,

не варто переоцінювати вплив коментарів, зокрема - ініціаторів "русиносрачу". Статтю прочитало кілька тисяч людей. З часу появи на Закарпатті онлайн вона, за статистикою, є хітом. Ми навіть не хотіли опускати її вниз, розміщаючи зверху інші матеріали. Але сайт має бути динамічним, тому, стиснувши зуби, ми її "закопали")). Думаю, може варто винести в "Резонанс". Там і так застоялися ведмеді з турулами...)))

Я сумнівався, чи розміщати цю статтю на сайті взагалі (на чому наголосив відпочатку), але зараз сумніви відпали: кілька цікавих коментарів допомогли мені переломати момент інерції, пов'язаний із природною втомою від справи, якою займаєшся довго. Тепер, можна сказати, я отримав "друге дихання". Думаю, з часом це позитивно відобразиться і на сайті. А значить, опосередковано - і на закарпатській журналістиці і суспільно-політичному житті в краї загалом...

І це зробив ти...))) Дякую.

Олег Диба 2010-09-02 / 21:15:00
2ember

З чого ви взяли, що Закарпаття онлайн "ne ljubit rusinov, nedoljubljivaet drugikh nastmenshin" ))

Сайт, безумовно, проукраїнський. (При тому, що в коментарях - повна демократія для всіх, хто не порушує "Правила коментування".) Не бачу в цьому нічого поганого. Візьміть в руки угорські газети краю. Вони які? Проугорські. А які вони мають бути? Чиї інтереси відстоювати? Чиїми очима дивитися на світ?..

У кожної нації свій власний кут зору на довколишній світ. Я дивлюся на нього українськими очима. Це мій недолік? Ну тоді ваш - що ви дивитеся на світ угорськими... ))

П.С. А взагалі дякую на доброму слові... )))

Автор 2010-09-02 / 20:57:00
Мда... Тому й не хотів, щоб ця стаття потрапляла в інтернет... Якщо вже й тут був знайдений привід для "русиносрачу"...

ember 2010-09-02 / 19:32:00
Shto pravda to pravda: zakarpattya online luchshe vsekh. Tjanet k Balogam, ne ljubit rusinov, nedoljubljivaet drugikh nastmenshin, no luchshe drugikh. Navernoe potomu shtom Oleg Dyba tsvety ljubit, a kak vengry govorjat: aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet:)

Олег Диба 2010-09-02 / 01:56:00
2местний

:))

Олег Диба 2010-09-02 / 01:55:00
Олег С. , 01.09.2010 13:02
Раз вже тут пішов вечір привітань та побажань,... (с)

Олеже, дякую. Зауваження слушні. Буду думати, як розірватися, як у тому анекдоті, між розумними і красивими. :) Тобто, між якістю і відвідуваністю. Якість потрібна вам і мені, відвідуваність - потенційним рекламодавцям.

Як у класика: "Троянди й виноград - красиве і корисне..." :)

Щось придумаємо... :)

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи