Невидимий ворог жінки

Хвороби, небезпечні тільки для вагітних

Невидимий ворог жінки

Більшість жінок вважає, що вагітність не треба планувати, мовляв, коли Бог дасть дитину, тоді й буде. Проте, з точки зору лікаря, такий підхід абсолютно неправильний. Звичайно, кожна жінка хоче народити здорову дитину. Але щоб це стало можливим, треба заздалегідь подбати про своє здоров"я.

Тому, плануючи вагітність, важливо знати, що це серйозне випробування для організму. Саме в цей період можливе загострення хронічних хвороб та зниження імунітету, і майбутня мама стає дуже вразливою до різних інфекційних захворювань.

Є серед них і відносно безневинні для матері й плоду, наприклад, ГРВІ, і дуже небезпечні, такі як СНІД. До останньої групи відносяться TORCH-інфекції, названі так за першими літерами своїх латинських найменувань. Сюди входять токсоплазмоз, червінка (у просторіччі – краснуха), цитомегаловірус, простий герпес та інші збудники (сифіліс, вірус імунодефіциту людини, хламідіоз). Своєю славою торчі завдячують саме жінкам, бо можуть становити серйозну загрозу для здоров"я малюка. Небезпека цих інфекцій у тому, що при первинному зараженні вагітної ризик інфікування дитини є дуже високим. Професор кафедри акушерства і гінекології медичного факультету УжНУ Оксана Корчинська розповіла: якщо жінка вперше стикнулася з будь-якою з цих інфекцій під час вагітності, то можливі різні вади розвитку та хвороби в дитини: специфічні пневмонії, гідроцефалія, вульвовагініти, гепатити, кон"юнктивіти. Хвороба може проявити себе навіть поведінковими розладами в підлітковому віці – так звані важкі діти. "Іноді трапляється, що нібито й благополучна сім"я, а в дитини підвищена схильність до агресії та асоціальної поведінки. Це й може бути наслідком інфікування плоду внутрішньоутробно. Існує навіть теорія, що нетрадиційна статева орієнтація з"являється в людини  внаслідок перенесення торч-інфекції в період 16–22 тижнів вагітності", – розповідає спеціаліст.

Ще одна небезпека торч-інфекцій – невиношування, передчасні пологи, самовільні аборти та інші проблеми, які загрожують нормальному перебігу вагітності. Різко збільшується ризик перинатальної смертності та акушерської патології. Внутрішньоутробні інфекції в усьому світі визнаються одною з трьох причин перинатальної захворюваності й смертності. "Наприклад, якщо жінка перехворіла червінкою до 12 тижнів, це абсолютний показник до переривання вагітності, оскільки ризик інфікування плоду зростає до 90 % і можуть з"явитися важкі вади розвитку серцевої системи й очей у немовляти", – зазначає пані Оксана. А от токсоплазмоз та хламідіоз у подібній ситуації можуть лікуватися.

Звичайно, будь-яке лікування під час вагітності – палиця на два кінці: можуть з"явитися побічні наслідки вже від медикаментів. Але, за словами пані Оксани, лікарі завжди зіставляють можливі користь і ризик. Тобто що для жінки й плоду є більш небезпечним: інфекція чи антибіотик. "У моїй практиці був випадок, коли на 22–23 тижні вагітності жінці поставили діагноз герпетичний енцефаліт. Медики провели відповідне лікування, і вона народила абсолютно здорову дитинку", – розповідає фахівець.

Негативні наслідки мо欬ливі тоді, коли жінка вперше контактує з певним інфекційним агентом саме під час вагітності. Якщо ж інфікування герпесом, цитомегаловірусом або токсоплазмою відбулося до вагітності, то з"являється імунітет і антитіла мами будуть захищати плід. Наприклад, ризик інфікування плоду  вірусом герпесу при первинній інфекції під час вагітності – 70 %. Але якщо ви вже мали вірус до вагітності, то ризик зараження дитини падає до 1–5 %. А щодо токсоплазмозу взагалі доведено, що коли жінка інфікувалася ним до вагітності, то ризик зараження плоду практично відсутній.

Якщо під час обстеження до вагітності виявляється, що організм не має антитіл до збудника, жінка мусить обстежуватися в лікарів хоча б один раз на триместр.

Тому обстеження на наявність ТОРЧ-інфекцій потрібно робити до настання вагітності. Лікарі закликають, аби батьки діток "планували". Враховуючи ранній початок статевого життя, низьку культуру сексуальних стосунків серед підлітків, необхідно, аби пара зверталася до гінеколога ще на етапі планування, коли хворобу можна виявити й уникнути її негативних наслідків.

У більшості європейських країн та США цю проблему вирішують зав¬часно. Дівчат дітородного віку обов"язково перевіряють на наявність торч-інфекцій. І якщо, наприклад, до вірусу червінки організм не має імунітету, роблять відповідне щеплення.

Сьогодні у Закарпатській області є можливість зробити всі аналізи на наявність ТОРЧ-інфекцій. Наразі пройти відповідні тести можна в Закарпатському обласному центрі профілактики та боротьби із СНІДом. Головний лікар закладу Іван Миронюк розповів, що певній категорії жінок такі аналізи роблять безкоштовно: "Є певні показання, за якими жінки направляються до нас на обстеження. Ми – виконавці Державної програми "Репродуктивне здоров"я нації" в Закарпатській області. Завдяки цьому отримуємо тест-системи, закуплені за кошти Державного бюджету України, та забезпечуємо проведення обстежень безкоштовно". На сьогодні обстеження в Центрі проводяться для осіб груп ризику, вагітних та новонароджених за показаннями у відповідності до чинних клінічних протоколів МОЗ України. Та потрібно звертати увагу не тільки на жінок, які вже вагітні, але й на тих, які тільки планують мати дитину. Щоправда, якщо у вас немає направлення на обстеження від свого лікаря, за аналізи доведеться заплатити.

Але якщо жінка ставиться до майбутньої вагітності з усією відповідальністью, то для неї ніякі витрати не зрівняються з упевненістю, що вона максимально підготувалася до цієї важливої події.
 

Лариса Романюк,Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
28 липня 2010р.

Теги: хвороба, аналіз, вагітність, ТОРЧ-інфекції

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи