Стоденна казка

Нова обласна влада Закарпаття оприлюднила свої "досягнення"

Стоденна казка

Останнім часом наша влада перейняла "передовий досвід" західних урядників звітувати про перші 100 днів своєї роботи. Дарма, що в демократичних країнах влада звітує постійно. У нас же після 100-денки про це забувають. Днями про свої початки керування відзвітувала й обласна влада. У кращих совкових традиціях.

Відновимо СЕЗ та ТПР!

Про потребу поновити роботу спеціальної економічної зони "Закарпаття" й територій пріоритетного розвитку, з допомогою яких свого часу в краї було створено  тисячі робочих місць, говорять давно. Однак зусилля попередніх керівників краю розбивалися об тверде столичне "ні". Нова влада задекларувала відновлення СЕЗ. Та, окрім гарних декларацій і заяв, конкретних перспектив не видно. "Підготовлено ряд офіційних звернень керівництва області з проханням переглянути ситуацію, що склалася внаслідок односторонніх дій попереднього уряду щодо діяльності СЕЗ та ТПР, ... було надіслано листи в Адміністрацію Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду, ... підготовлено й подано проект Закону України "Про внесення змін і доповнень до окремих статей Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області" від 24 грудня 1998 року № 357-XIV, ... підготовлено й подано проект Закону України "Про внесення змін і доповнень до окремих статей Закону України "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття" від 22 березня 2001 року № 2322-III ... і т. д. Одне слово, паперотворчість процвітає.
А ще наші урядники провели моніторинг діяльності СЕЗ та ТПР з 2000 до 2010 року й визначили їх вплив на соціально-економічний стан Закарпатської області. Сміх та й годі. Ніби за увесь попередній час у нас не було ні управлінь, ні статистики, й ніхто досі не збирав інформацію й не аналізував роботу СЕЗ?

Даєш комітет!

Інша суперважлива справа, яку вирішувала впродовж 100 днів наша обласна влада, – проведення реформ. Точніше – імітація. Читаємо у звіті: "На виконання Указу Президента України №355/2010 від 17 березня 2010 року "Питання Комітету з економічних реформ" та розпорядження голови облдерж¬адміністрації від 01.04.10 №120 "Про утворення обласного комітету з економічних реформ" в області створено Комітет з економічних реформ".
Як можна в окремій області проводити економічні реформи – невідомо. Але "папа" сказав треба, наші урядники відповіли "єсть" і визначили... пріоритети й принципи реформ! Серед пріоритетів – призначення керівників робочих груп із економічних реформ, координаторів напрямків у рамках робочої групи, визначення цілей за кожним напрямом реформ, координаторів усіх робочих груп та керівників підгруп комітету з економічних реформ.
А для "досягнення позитивних результатів роботи"... визначено перелік проблемних питань регіону, які потребують урегулювання на законодавчому рівні. Проведено ряд засідань щодо визначення першочергових дій влади на перші 100 днів, перелік зазначених заходів затверджено розпорядженням. От і всі "реформи". Далі, мабуть, буде.

Інвестиціям у нас дорога!

Криза кризою, а для поновлення роботи підприємств треба гроші, себто інвестиції. Гадаєте, нова влада залучила на Закарпаття хоч копійку? Правильно думаєте! Натомість "було розроблено каталог інвестиційних пропозицій, райдерж¬адміністрації та міськвиконкоми зобов’язано підготувати електронні презентації інвестиційних проектів у різних галузях економіки". Отож, ще одна "новинка".
Підготували й провели 17 червня 2010 року Міжрегіональний інвестиційний форум на тему: "Пріоритетні напрямки забезпечення подальшої інтеграції України у європейську та світові економічні системи. Туризм, енергетика, транспорт – сучасний стан та нові інструменти стимулювання розвитку регіонів" і тематичні секції щодо залучення інвестицій у різні галузі економіки. Здавалося б, треба підписувати контракти. Однак "на основі матеріалів інвестиційного форуму проводиться робота по розробці десяти пріоритетних інвестиційних проектів, з подальшою розробкою... електрон¬них презентацій і їх поширенню серед ділових кіл та потенційних інвесторів". Коли і які "кола" зацікавляться нашими електронними презентаціями, одному Богу відомо. Але – звітуємо.

Життя в лісі

При читанні звіту складається враження, що нами прийшли керувати марсіани, які не знають, що 2/3 території області – заліснені гори Карпати. Тому їм довелося проаналізувати ситуацію в лісовій галузі краю і дізнатися, що (о, диво!) лісогосподарський сектор економіки Закарпатської області представлений 18 державними підприємствами, які підпорядковані Закарпатському обласному управлінню лісового й мисливського господарства, а штатна чисельність працівників становить 3 247 осіб. Площа лісів, що надана їм у постійне користування, – близько 496 тис. га.
Загальні обсяги відтворення лісів під час весняної лісокультурної кампанії 2010 року сягнули 1661,9 гектара. Зокрема, на площі 912,5 га забезпечене природне поновлення, а також створено 749,4 га лісових культур, що становить 102 % до запланованих 1635,6 га лісовідновлення. Від реалізації продукції цього року надійшло 65,4 млн грн.

Усе! Ви хотіли почути від нової обласної влади, як вона збирається давати лад нашому лісовому господарству? Складається враження, що ніяк: у нас усе гаразд, тому можна обмежитися простою констатацією фактів. Очевидно, реформи цього сектора економіки краю не торкнуться.

Невмируще ЖКГ

Про проблеми й буквальний розвал житлово-комунального господарства країни не говорить хіба що лінивий. Розбиті дороги, зношені комунікації, повсюдні проблеми з теплом і гарячою водою, засмічені подвір’я, що роками стоять пам’ятниками безгосподарності й байдужості... Однак не вірте своїм очам, запевняє наша молода владна команда. На Закарпатті, виявляється, "досягнута позитивна динаміка щодо залучення населення до участі в управлінні житловим фондом шляхом створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Протягом 1 півріччя 2010 року в області зареєстровано 25 нових ОСББ, всього на сьогодні функціонує 110 таких об’єднань". Працюйте, люди! А ми будемо звітувати, як ви за власні кошти робите те, що мали б за сплачені вами податки зробити ми.

Не обійшлося й тут без гарних слів про інвестиції: "Одним із пріоритетних напрямів політики у сфері житлово-комунального господарства є залучення інвестицій у розвиток галузі, що визвано (цитування дослівне, і не лиш тут, тож звиняйте. – Авт.) критичним рівнем зношеності основних фондів житлово-комунальних підприємств". Поговорили і... знову "у квітні-травні поточного року на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.03.10 № 777-р та розпорядження голови обл¬держадміністрації від 14.04.10 № 132 в області була проведена Всеукраїнська акція "За чисте довкілля". Тобто для галочки організували замітання. А далі що?
Все ще в планах будівництво сміттєпереробних заводів. Наразі ж "у містах Ужгород, Берегово та деяких населених пунктах Рахівського району впроваджено роздільний збір твердих побутових відходів, а саме: скла, паперу, пластику та металу". Невідомо, як там на Рахівщині, а в обласному центрі контейнерів на сортування сміття уже давно немає. Та навіть коли  були, то рештки з них комунальники однаково скидали гамузом й відвозили на сміттєзвалище. Досягнення!
От що у нас вміють, то здирати гроші за ненадані послуги. Одним із досягнень обласна влада вважає  "відповідну" роботу з органами місцевого самоврядування щодо поліпшення ситуації з розрахунками за спожиті енергоносії і забезпечення розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ до середнього рівня в Україні. Результат і тут грандіозний: "теплопостачальними підприємствами області за 5 місяців п. р. проведено оплату за спожитий природний газ на 36,4 % від спожитого".

Де гроші?

В області намітилася тенденція щодо стабілізації ситуації з повернення заборгованої заробітної плати, – переконують нас чиновники. Виявляється, аж 11 % працівників, яким роками не видають зарплати, змогли нарешті отримати свої гроші. Загалом – 924 тис. гривень. Тішить нашу владу, що загальний обсяг боргу Закарпатської області становить 0,9 % обсягу загальнодержавної затримки.
Примітно, що зарплатні борги зростають саме на державних підприємствах – з 1 млн 989 тис. грн. станом на 19 березня до 2 млн 729 тис. грн, або на 37,2 %. Тобто саме на тих, за які безпосередньо відповідає влада, бо вона є власником цих підприємств.
Гадаєте, новий голова ОДА щось зробив та ініціював звільнення когось із менеджерів державних підприємств? Навіщо, якщо можна просто написати листа Прем’єр-мі¬ністрові України М. Я. Азарову від 14.05.2010 за № 06-7/1094 щодо сприяння у ліквідації боргів із заробітної плати на державних підприємствах області, який, згідно з резолюцією, надіслано на виконання міністерствам і державному комітету. Бюрократія працює.

Скоро зима

Не забуває нова обласна влада про те, що після літнього тепла неминуче прийде зима. Каже, готується до опалювального сезону: "Підготовка об’єктів житлово-комунального господарства області та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2010–2011 років проходить згідно з розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28.04.10 № 171".
Відповідно до затвердженого плану заходів з комплексної підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та установ бюджетної сфери до роботи в опалювальний період 2010–2011 років заплановано обсяги робіт, якими передбачено підготувати 3291 житловий будинкок усіх форм власності (підготовлено – 1713 будинків, або 52,1 %), відремонтувати 106 покрівель (відремонтовано 25, або 23,6%), полагодити 66 опалювальних систем (готові – 34, або 51,5 %), промити 5 опалювальних систем (очищено – 2, або 40%), відремонтувати 22 системи гарячого водопостачання (готові – 16, або 72,7%), налагодити 117 систем холодного водопостачання (відремонтовано 64, або 54,7%) і т. д. Цікаво про підготовку до зими будинків усіх(!) форм власності. Тож якщо до вас у приватний будинок раптом навідаються комунальники й запропонують безплатно замінити вікна чи перекрити дах, не лякайтеся – це втілення програми нової влади.

Відділ політики

(Далі буде) 

"Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
01 липня 2010р.

Теги:

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи