Ужгородці стають адмінпорушниками, висаджуючи «городи» під вікнами багатоповерхівок

Попорпатися в землі, сформувати грядки, висадити, виполоти, виростити щось власними руками – для багатьох людей, особливо літніх, це найкращий відпочинок. Тож і не дивно, що серед усіх видів дозвілля чимало ужгородців обирають дачний, або ж городньо-садовий.

Ужгородці стають адмінпорушниками, висаджуючи «городи» під вікнами багатоповерхівок

 

Осіння пора для цього – найблагодатніша, адже саме тепер можна у прямому сенсі «пожинати плоди своєї праці». Однак навіть ті містяни, для яких кілька соток у передмісті так і залишаються лише мрією, знаходять вихід із ситуації: облаштовують невеличкі городи прямо під вікнами багатоповерхівок.

Для когось це просто віддушина, можливість чимось себе зайняти, своєрідне хобі або ж непереборна любов до землі. А для декого – реальна можливість зекономити на домашніх огірках-помідорах і зелені. 

Пані Ганна майже все життя прожила в селі, проте на пенсії довелося перебратися з дітьми у місто, будинок у Середньому продали кілька років тому. Жінка каже, що для неї клаптик землі під балконом – це справжній порятунок, інакше би не витримала. І таких, як вона, серед мешканців 1-их, 2-их поверхів в Ужгороді багато.Квітники, охайні грядки та доглянуті фруктові дерева, здавалося б, лише радують око серед доволі одноманітних міських пейзажів та зазвичай засмічених і порослих бур’янами «нічийних» зелених клаптиків.

Проте, як виявляється, усі ці оази доглянутості та фруктово-овочевого достатку є… незаконними. А їх упорядники – злісними адмінпорушниками. Особливо ті з них, хто ще й обгороджує власні міні-городи парканами від непроханих гостей та бездомних тварин. Таким «світить» від 340 до майже 1400 гривень штрафу!

У відділі благоустрою Ужгородської міськради тим часом кажуть, що в обласному центрі намагаються не вживати щодо надто хазяйновитих мешканців багатоповерхівок таких суворих заходів. «Ми просимо людей не висаджувати городніх культур і садових дерев на прибудинкових територіях. Намагаємося знайти порозуміння. Адже адмінштрафи доволі таки суттєві. Жителі ж потім скаржаться, мовляв, вони роблять гарну справу, утримують у чистоті територію, а їх за це ще й карають», – пояснює начальник відділу санітарії та благоустрою Ужгородської міськради Олександра Турянчик.

«Обгороджені грядки під вікнами багатоповерхівок є серйозним порушенням пожежних норм, адже перешкоджають доступу спецтехніки до будівель», – прокоментували у міськраді. Наочний приклад такої загороди можна побачити у Новому мікрорайоні Ужгорода позаду базарчика. Там висота сітки-рабиці перевищує людський зріст. А за нею – справжній сад-город під балконами дев’ятиповерхівки.

«Не можна у зоні міста висаджувати і фруктові дерева, особливо аличу, сливи, адже їх плоди, опадаючи, стають гарним кормом для гризунів, сприяють їхньому поширенню. Гризуни, у свою чергу, є переносниками багатьох небезпечних для людини інфекційних хвороб. Тому з цим потрібно боротися. Те ж саме можна сказати і про виноград, який в’ється багатьма балконами до 4-5 поверхів. Адже миші та щурі ще й можуть використовувати його для того, щоб потрапити у квартири», – додає Олександра Турянчик.

Аби посадити дерева у власному дворі, виявляється, потрібно отримати погодження в муніципальних органах. Адже лише певні породи придатні для висадження у зоні міста. Проте, нарікають у міськраді, у нас лише одиниці звертаються по такі погодження. «У місті й справді росте багато фруктових дерев. Це ще з радянських часів повелося, от усі й думають, що так має бути», – зауважила Олександра Турянчик. Проте, вважають чиновники, людей необхідно привчати відповідально ставитися до власних прибудинкових територій. І використовувати їх згідно із чинними нормами, відповідно до яких на зелених зонах можуть рости лише трава та квіти, а доступ до них має бути безперешкодним. Однак, далеко не всі ужгородці з таким формулюванням готові погодитися. Дехто з людей настільки вже звик до роками оброблюваного клаптика землі під рідними вікнами, що вважає його своєю невід’ємною власністю. Між тим, зауважують чиновники, прибудинкова територія однаково належить усім мешканцям будівлі – не важливо, на котрому з поверхів вони проживають.

Однак практика показує: якщо під вікнами немає квітника-городу, організованого спраглими до земельних робіт мешканцями нижніх поверхів, то там зазвичай смітник і чагарники. Де гризунів аж ніяк не менше.

Наталія Тернавська

06 листопада 2012р.

Теги: багатоповерхівки, городи, порушники

Коментарі

Андрій 2022-02-04 / 04:03:07
Зі сттатті так і не довідавсь - заборона тільки тому, що ставлять огорожі, які заважають обслуговувати будинки і садять сливи, що розмоножують гризунів, чи тому, що люди садять кріп та петрушку, замість буряну під вікнами ? Чому ті, хто пише подібні заборони не можуть чітко прописати, що саме забороняється ?

Богдан 2012-11-11 / 08:07:32
Олександрі Турянчик.
То словаки були дурні, що висаджували сливи, яблуньки, виноград, різні сорти шовковиці, черемху, горіхи?
Сміття побутового не має бути на вулицях, а мешканці додумалися виставляти свої кульки просто під будинки. Мабуть усі інваліди і не можуть віднести до контейнерів. І тут не щурі винуваті.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи