Судову справу по “Централь-Старт” блокують навмисно, бо тут “замішані” високопосадовці?

Повернути свої гроші уже без особливої надії, та все ж сподіваються вкладники кредитної спілки “Централь-Старт”. Найменша сума коштів, втрачених закарпатцями, становить 1,5 тисячі гривень. Найбільша — 700 тисяч. П’ятнадцятеро осіб, так і не дочекавшись власних грошей, померли. Завтра гучну справу по КС “Централь-Старт” або повернуть до суду першої інстанції, або направлять на дорозслідування.

Судову справу по “Централь-Старт” блокують навмисно, бо тут “замішані” високопосадовці?

Про це у прес-центрі “Закарпаття” повідомили представники спостережної ради та ініціативної групи вкладників КС “Централь-Старт”. Вони стверджують, що впродовж ось уже трьох років справа свідомо затягується представниками прокуратури та слідчих органів.

За словами в.о. голови спостережної ради Миколи Маслея, до справи так і не долучили інших постраждалих (наразі слідство завершено по 31 закарпатцю), хоча обіцяли зробити це ще 1,5 року тому. Більшість заявників визнано потерпілими і навіть пройшли графологічну експертизу, яка, по суті, нічого не дала, адже їх матеріали до справи приєднані так і не були. Та й на допити цих вкладників почали викликати лише тепер.

Те, що матеріали решти вкладників не приєднують до справи перших 30-ти, свідчить, на думку ошуканих закарпатців, про те, що хтось зацікавлений вчинити саме так, адже аналогічну другу кримінальну справу ніхто не відкриє. Згідно з 60 статтею Конституції України, за один й той самий злочин двічі судити людину не можна. У той час вкладники не можуть збагнути і намагаються з’ясувати, чим тридцять один потерпілий вкладник відрізняється від інших 630? «Це – один і той самий злочин, одні і ті ж учасники, одна схема розкрадання», – стверджує член спостережної ради, голова ініціативної групи ошуканих вкладників Ольга Чукардіна. Крім того, за її словами, сьогодні робиться все можливе, аби затягнути слідство. Серед іншого, ймовірною причиною такого стану справ, є причетність до цього певних відомих в краї людей. “Ще 6 лютого 2010 року, коли Мар’яна Джанда знаходилася в СІЗО, вона звернулася до старшого слідчого Штефанюка із тим, аби виявити працівників правоохоронних органів і прокуратури, які взяли дуже великі кредити в спілці і не повертають, тому вона, нібито, не може виконати свої обіцянки перед вкладниками. Крім того, серед вкладників ходять чутки, що тут замішаний Стрижак-молодший, який є другом сина Джанди, і який взяв у спілці великий кредит. Ми про це неодноразово говорили нашим правоохоронним органам і слідству, але вони тільки усміхалися, а Мухін, з яким ми спілкувалися свого часу, на це відповів: “ну, бачите, ви ж самі краще за нас все знаєте”. Ми неодноразово зверталися до Генеральної прокуратури України, МВС України та адміністрації Президента, та вся проблема в тому, що всі наші заяви все одно поверталися на Закарпаття. А з березня 2010 по вересень 2011 року взагалі припинили слідчі дії по цій справі, пояснюючи це тим, що Мар’яна Джанда дуже хвора. Та при цьому вона неодноразово виїжджала до Києва, шукаючи міфічні інвестиції, збирала кредити з позичальників, які ще тоді були, і провернула ще одну аферу: з стархування вкладів. Зібрала велику суму грошей і поклала їх у кишеню. Ми неодноразово були в прокуратурі, у слідчому відділі, де нам казали, що досудовое слідство триває і все добре. Та як це можна пояснити? Ми вважаємо, що Джанда має велику “кришу”. Прокуратура, яка мала би захищати постраждалих, насправді захищає злочинців”, — сказала Ольга Чукардіна.

До речі, спостережна рада КС «Централь-Старт» провела власне розслідування і з’ясувала, що до злочину причетні іще, як мінімум, 8 осіб. Інформацію про них (прізвища, посади, контакти) передано слідству. Однак дотепер жодного з них на допит не викликали.  Більше того, за словами вкладників, слідчі навіть не ознайомилися з наданими документами.

Одна з вкладників — Тамара Синявська — розповіла у прес-центрі про те, що голова “Централь-Старт” по-різному діяла стосовно різних вкладників. “Мені особисто неодноразово Мар’яна Іванівна дзвонила і казала: вже тепер, вже скоро, вже з понеділка, або з четверга... Казала: “І обов’язково, коли принесете реквізити, вкажіть секретарці, аби підкреслила ваше прізвище зеленим олівцем”. Це вже саєнтологія! Тричі. І вона сварить людей. Дуже розумно. Вона не дурна, хоча складється враження, що у людини поїхав дах. Але найголовніше, що наша правоохоронна система співає з нею в унісон. Спочатку казали “навіщо ви понесли туди гроші?”. Потім - “а що ви хочете?” і, врешті-решт, кажуть, “чого ви заважаєте нам працювати?”. Чому б їм бодай раз не відгукнутися на наші пропозиції і не взяти участь у наших зборах, аби за один раз розказати про стан справ, аби ми по одному не ходили і їх не смикали?”, — обурюється жінка.

Тепер Мар’яною Джандою та її спільниками готується нова афера, — стверджують вкладники. За їх словами, при медичному центрі “Сальвео”, що належить Мар’яні Джанді, створено благодійний фонд, яким керує чоловік на ім’я Олег. Він нібито взяв на себе зобов’язання повертати депозити, але для того треба виконати одну умову — стати членом благодійного фонду. Для цього... треба зробити благодійний внесок. “Одній людині він сказав принести 130 доларів і привести іще двох таких людей, Миколі Миколайовичу — 800 гривень, іншій — 25 доларів”, — зазначила Тамара Синявська.

Завтра у Апеляційному суді Закарпатської області відбудеться чергове засідання, на яке вкладники покладають великі надії, адже, можливо, справу відправлять на дорозслідування.

Довідка:

Обласна кредитна спілка "Централь-Старт" була внесена до Держреєстру в травні 2001 року. Розташовувалась спілка в будівлі обласної ради профспілок, що поряд із Закарпатською облдержадміністрацією. Очолила її Маріанна Джанда, за професією — лікар.

В "Централь-Старт" — майже 700 вкладників, а загальна сума їхніх вкладів становить понад 28 мільйонів гривень. Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 27 травня поточного року інформація про Закарпатську обласну кредитну спілку "Централь-Старт" вилучена з Держреєстру фінансових установ.

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
21 серпня 2012р.

Теги: Централь-Старт, вкладники, спілка, Джанда, кримінальна справа, суд

Коментарі

Ігор 2012-08-22 / 11:23:59
Люди постраждали через свою жадібність. Як величезні проценти отримувати, то Джанда була хороша, а треба було мозок вмикнути і зрозуміти, що так вічно не буде. Гроші можна було вкласти в нерухомість, отримувати дохід від оренди, але це ж не такі гроші, ось і маєте.Якби Джанда знову відкрила спілку, знову би знайшлися бажаючі до неї вступити, щось на кшталт МММ. Дивно, люди з вищою освітою, медики, держслужбовці та, навіть, юристи.

знаю 2012-08-21 / 21:04:27
панове, на Докучаєва є готель "Родос". Належить Джанді (звісно, що оформлений не на неї). Це не єдине майно, яке належить їй. Ви втратили усе. Ніякі суди гроші вам не повернуть і Джанда в тюрму не сяде. Невже не знаєте що робити?

Олекса 2012-08-21 / 18:40:49
Захисник М.Джанди - адвокат Ольга Машкаринець, яка входить до складу дисціплінарної палати адвокатської комісії при облраді. Недешевий адвокат... Але за ті кошти, що вона у свій час позичила у М.Джанди (принаймні так стверджувала сама Джанда) можна й совістю поступитися й пограти у брудні ігри. Гроші не пахнуть. Тепер можна не повертаючи кредит відпрацювати пару десятків тисяч.
Найвеселіше в усій цій історії, що Джанда разом зі своїми поплічниками зіштовхує тепер самих постраждалих вкладників обіцяючи одним повернення коштів у разі "термінового розгляду її справи у суді", а других виставляючи ледь не злочинцями, які не дозволяють їй "нарешті розрахуватися хоча б з частиною боржників". Вже вдруге справа в апеляційному суді. І вдруге ПРОКУРАТУРА, АДВОКАТИ і сама Джанди просять якнайскоріше "винести вирок" по 31 постраждалій особі. Дійсно, відповідати за 1 млн. грн набагато простіше, ніж за 30 млн. А якщо в тебе такий дах як адвокати, прокурори і навіть окремі судді, що брали кредити і дуже не хочуть їх повертати, то можна просто знищити документи (як це і зробила Джанда)і "включити дурня".

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи