Мовне питання. Чи можливий Майдан-2?

Про мовний закон, прийнятий Верховною Радою, сьогодні не говорять хіба що діти. Українське суспільство поділилося на: обурених, байдужих та задоволених.

Мовне питання. Чи можливий Майдан-2?
Перші — це більшість. Вони виходять на мітинги та акції протесту, збираються у групи та вирушають до Києва, поширюють інформацію через соціальні мережі і слідкують за кожним повідомленням, що з’являється у ЗМІ. Других — теж немало. Вони не знають суті прийнятого Закону і не розуміють його наслідків для суспільства і країни в цілому. У них є купа інших  — буденних і нагальних — питань, а “та маячня” у ВР їх не обходить. І їх, у деякій мірі, теж можна зрозуміти. Треті — всі ті, котрі так давно намагалися протиснути Закон «Про засади мовної політики в Україні» і котрі, все ж таки, це зробили, хоча й з численними порушеннями. 
 
Та прийнятий Закон, якщо його підпише Президент, найбільше “вдарить” по Закарпаттю — краю, де проживають представники багатьох нацменшин. Цю думку у прес-центрі “Закарпаття” озвучили представники різних політичних сил. Їхні виступи подаємо нижче. Аби уникнути звинувачень читачів, чому не було представників Партії регіонів та Єдиного центру, повідомляємо, що вони були запрошені, однак участі у заході не взяли.  
 
Подаємо до вашої уваги виступи учасників прес-конференції. 
 
Політолог Сергій Федака: “Все настільки алогічно і по-дурному якось... аж не віриться, що на тверезу було вчинено”
 
“Уже майже добу я намагаюсь зрозуміти логіку подій, які відбувалися спочатку в парламенті, потім навколо парламенту. Але мозок мій перегибається і зрозуміти – що, чому і навіщо – дуже важко. Все настільки алогічно і по-дурному якось... аж не віриться, що на тверезу було вчинено. Спроби знизити статус української мови як єдиної державної в країні, робляться впродовж багатьох років: то вони затихають, то знову актуалізуються. Востаннє це сталося кілька місяців тому, коли російсько-українські переговори зайшли у безвихідь 
Особливість цього законопроекту, нібито він підіймає рівень мов національних меншин, мов регіональних, хоча насправді, якщо вчитатися і проаналізувати, ніякого реального захисту мов нацменшин там немає. Все справді ведеться тільки для того, щоб максимально задавити українську мову, видавити її з публічного ужитку. Тим більше, що паралельно із розробкою лунають заяви з вимогою надати мові статус державної. 
Справа в тому, що даний закон не вигідний самій ПР, адже закриває їй можливості набрати голоси тут, у західних областях. І навряд чим він щось дасть ПР у східних областях, адже там найбільше людей турбує не мовне питання, а питання матеріального рівня, життєвого благополуччя. Навряд чи цей закон допоможе, адже там велике незадоволення існучою владою. Тому навряд чи він (Президент — ред.) захоче підписувати цей закон. 
Сьогодні опозиція намагається розгорнути якісь масові протестні дії. І в Києві, і у нас в Ужгороді. Починається політизація та активізація ситуації в країні. До цього часу і виборці, і представники політичних сил ставилися без великого ентузіазму, а зараз ситуація починає загострюватися. Уже пролунали заяви із досить високих крісел, що вибори можуть стати достороковими, позачерговими Деякі експерти заявляють про можливе перенесення дати виборів”. 
 
Голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Куцин: “Їхати до Києва махати прапорами ми вже не будемо. Тепер уже треба жорсткіше братися до цієї влади, застосовувати більш жорсткі методи”.
 
“Загроз цей закон для України, безумовно, несе багато. І ця влада, на мою думку, з його прийняттям підписує собі вирок. Бо якщо ще у когось були надії, що влада наводить бодай який-небудь лад, то зараз, коли відбирають у нас сакральне — мову, висуваючи її на задвірки, безумовно, породжується надзвичайна зневіра. Спілкуючись зараз із своїм товариством, бачу, що надзвичайно великі революційні настрої. І у багатьох такі думки, що їхати до Києва махати прапорами ми вже не будемо. Тепер уже треба жорсткіше братися до цієї влади, застосовувати більш жорсткі методи. І це не ті настрої, що диктуються з Києва, вони йдуть знизу. Я радий, бо далі гратися у демократію, балачки, видимість політичних ігор не хочеться, уже хочеться реальних кроків до будівництва України. Я бачу, що домовлятися із цією владою неможливо. І я бачу по настроях свого членства, що більшість із нас готові йти на радикальні кроки. Ми вирішили однозначно починати акції в Ужгороді, частина з наших відправилася в Київ. І чим більше ця проблема буде затягуватися на рівні Києва, тим більше для нас буде роботи по підняттю українського духу на Закарпатті. 
Наразі важко конкретизувати (якими будуть радикальні дії ВО “Свобода” — ред.), я думаю, це питання буде вирішуватися у Києві. Тим більше, що наша обласна рада висловилася з цього приводу, і вони в тій чи іншій мірі, проти прийняття закону, тому тут застосовувати радикальні дії нема змісту”. 
 
Голова Закарпатської обласної організації політичної партії “Фронт Змін” Валерій Лунченко: “Партія регіонів “в ступорі і не знає, що робити далі. Президент не готовий підписати закон”
 
“Метеорологи прогнозували аномальну спеку, але я бачу, що аномальна спека буде не надворі, а у політиці. Ми повинні розуміти, що є основи української держави – територія, мова, українські символи. За нині діючої влади, підписавши харківські угоди, здали теориторію держави. Сьогодні вони здають українську мову. Що далі будемо здавати? Прапор? Герб? Незалежність громадян і демократичний вибір? Першими кроками об’єднаної опозиції на Закарпатті стала підготовка звернення до об’єднання всіх патріотичних сил краю, щоб протистояти перетворенню України з країни, в якій панує закон, у країну  «в законі». З цією метою ми вимагаємо терміново скликати позачергові сесії всіх рад краю, на яких висловити свою позицію щодо антиконституційної діяльності провладної більшості у ВР. Також звертаємося до кожного жителя Закарпатської області з проханням не віддати свій голос за провладних кандидатів та провладні партії на виборах до Верховної Ради України в жовтні 2012 року, щоб спільними зусиллями зупинити  наступ антиукраїнських сил. Закликаю всіх присутніх тут підписати це звернення, адже такого зухвальства, яке сьогодні відбувається в українському політикумі, Україна не переживала і не бачила. Ми маємо бути не свідками, а повинні брати активну участь у протидії цьому режиму. Закликаємо всіх небайдужих долучатися до тих акцій, які ми проводимо спільно з нашими колегами, і прийняти участь. 
Все, що відбуваєтся зараз – заздалегідь спланований сценарій, який підштовхує опозицію до певних дій, в яких ми беремо з вами участь. За цим сценарієм партія влади планує взяти незаконно більшість, однак у них це не вийде. У них є народ, є ми. Якщо потрібно, наші люди будуть виходити на вулиці. Разом з вами не дамо досягнути партії режиму їхньої мети.
Один із варіантів розвитку сьогоднішніх подій це дострокові парламентські вибори. Ми провели Євро, на вулиці тепло, люди відпочивають, підготовка провладної партії до виборів проходить, а от опозиція у цей час, замість підготовки до виборів, проводить акції та пікети. Тобто вибивають з колії. Але це в них не вийде, ми разом з вами захистимо свої права. Вибори мають відбутися у жовтні 2012 року, і новий склад парламенту забезпечить скасування всіх антиконституційних законів, які були прийняті нині діючим парламентом: закон про податкову реформу, зміни до пенсійної реформи, мовний закон, хоча я сумніваюся, що він буде підписаний. Партія регіонів “в ступорі” і не знає, що робити далі. Президент не готовий підписати закон”.
 
Перший заступник голови Закарпатської обласної організації партії «ВО «Батьківщина» Антон Ліврінц: “Будемо ініціювати проведення позачергових сесій районних, міських, обласної рад”.
 
“Я тут, аби донести позицію народного депутата Олександра Кеменяша і партії в цілому. Ми вважаємо, що це є попирання всіх основ парламентаризму, конституції, всіх законів. Все було зроблено із порушенням регламенту: питання було прийнято “з голосу”, приймалося на обум. Не враховувалась думка більшості українців. Українську мову треба захищати і підтримувати, а  у нас розглядається питання щодо нищення — знищити мову і, таким чином, націю. Тому будемо ініціювати проведення  позачергових сесій районних, міських та обласної ради. Будемо висловлювати позицію. Народ у нас мудрий і 28 жовтня, якщо не буде позачергових виборів, дасть оцінку провладній партії”. 
 
Голова Ужгородської міської організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка»  Ростислав Буланов: “Я почитав 7 статтю цього закону, там біля 18 регіональних мов. Там і русинська прописана, і кримчацька. Цікаво, що кримчаків в Україні проживає 500 осіб”.
 
“Цей закон не влаштовує жодну з сторін. В минулому вони не знали однієї мови, української, а тепер не знатимуть ще 18. Цей закон антиукраїнський і антидержавний, тому необхідно його ветувати, але спочатку його треба підписати. Таким чином, вони (представники ПР — ред.) будуть тягнути час, аби мати змогу маніпулювати суспільством, виносити питання мови на перший план, коли в країні відбуваються інші жахливі речі. Якщо всі міські, селищні, районні, обласні ради приймуть звернення не з проханням, а вимогою ветувати цей закон, то у Києві наші лідери “дожмуть”. І на цьому питання закриється, його дуже надовго затягувати не можна, тому що це не ті проблеми, які нам треба вирішувати. Нам треба змінювати керівництво країни. І чим швидше це відбудеться, тим краще для всього народу України. Я почитав 7 статтю цього закону, там біля 18 регіональних мов. Там і русинська прописана, і кримчацька. Цікаво, що кримчаків в Україні проживає 500 осіб. 10% аж ніяк від якоїсь регіональної одиниці не набереться. Якщо ж кожна селищна рада буде приймати собі якусь мову діловодства, то це потягне за собою великі фінансові витрати на перекладачяів або на послуги перекладу. А уявіть, якщо в одному селі проживає по 10% угорців, словаків і німців, то там буде 1 голова і 3 перекладача. Тому цей закон з усіх боків не є правильний. Але дуже довго на нього звертати увагу не можна, треба впевнено йти до перемоги і змінювати все з коріння. Бо вони будуть для затравки кидати нам теми для обговорення і мітингів, а ми будемо на це “клювати” і не будемо мати часу звертати увагу на їхні реальні і дуже великі вади”. 
 
Голова Закарпатської обласної організації Партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» Юрій Тягур: “Цей закон не такий проблематичний для сходу і центру України, але проблематичний для заходу, де компактно проживають етнічні групи нацменшин”
 
“Наша партія підтримує вимоги опозиції до влади. Нам здається, що прийнятий закон — це просто провокація. По-перше, прийнятий він перед самими виборами, до яких зщалишилось 4 місяці, і гарантувати, щоб він діяв, практично неможливо. Однак, якщо його підпише Президент — він набере чинності. Але він не може вступити у дію, адже потрібні перекладачі, все має бути перекладено у місцях компактного проживання нацменшин. Це — провокація проти українського народу, можливість відтягнути увагу народу України від сьогоднішньої економічної ситуації, яка на сьогодні є просто катастрофічною і з кожним роком тільки погрішується. 
Цей закон не такий проблематичний для сходу і центру України, але проблематичний для  заходу, де компактно проживають етнічні групи нацменшин. Якщо зараз цей закон вступає в силу, то чиновники, які працюють у закарпатських селах і містах, мають розмовляти угорською, словацькою, румунською мовами... Просто абсурдна ситуація. Будь-який угорець, який проживає на Закарпатті, може звернутися угорською, і йому зобов’язані видати довідку саме угорською мовою. Я не розумію, як це можна виконати, особливо у наш час, враховуючи економічну ситуацію, яка в нас є. Тому закон неправильний, прийнятий з порушенням усіх норм, демократичних принципів. Закон про мови треба приймати, адже старий, принятий у 1998 році, не відповідає демократичності. Він має бути урегульований. Однак те, що прийняла так звана більшість, повторюю, провокація. Тут є вина і наша опозиційна, бо коли в залі ВР 70 депутатів голосує за 247 – це є проблема. Коли зміниться влада, треба приймати закон про те, що кожен депутат має голосувати особисто. Бо це є наруга над Конституцією і неповага до виборців. Це вина опозиції, що, коли вона була при владі, не “протягла” цей закон. Сподіваюся, що очільники опозиції чітко усвідомлюють той шлях, який пройшли з 2005 року, і не будуть повторювати помилок, які були зроблені за президентства Ющенка”.
 

Тож, чи можливий Майдан-2?

На сьогодні перед будівлею Закарпатської ОДА залишаються намети як об’єднаної, так і необ’єднаної опозиції. Валерій Лунченко висловив думку, що нинішня влада може застосовувати більш жорсткі прийоми, ніж «розганяння» наметів, однак представники об’єднаної опозиції готові до розвитку будь-яких сценаріїв. Він, як і Олег Куцин, переконаний, що Майдан все ж таки можливий. Такої ж думки дотримується і Юрій Тягур. За його словами, ситуація досить швидко змінюється. “Мало хто сподівався на таке збурення, яке спостерігаємо. Тому за кілька днів все може бути по-іншому. Треба бути обережними, щоб це не була якась провокація, щоб влада не сказала, що в Україні непередбачувана ситуація і відмінила вибори. Вони на все готові, адже рейтинг мають такий, що вибори не виграють”, — сказав він. А от Ростислав Буланов у можливості розвитку подій в такому напрямку сумнівається. Стверджує, що сам особисто вийшов би на Майдан, однак люди навряд чи піднялися б так масово, вони зневірилися. 
 
Тим не менше в краї, як і по Україні  в цілому, спостерігається суттєве пожвавлення та активізація громадян. І навіть кілька хвилин тому у редакцію Закарпаття онлайн телефонували зі Сваляви і цікавились, як можна взяти участь у поїздці до Києва.
 
 
 
 
 
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
05 липня 2012р.

Теги: закон, мова, партія

Коментарі

патріот............... 2012-07-12 / 14:42:15
невче це головне теперь мова ..... невже других питань немае ... коли ціни до небес .... роботи немае .... корупція розідае краіну що ви робите .....невже ви всі такі тупі закарпатці вони хотять щоб украінці бились межи собою ........

перечний громадянин 2012-07-09 / 13:01:09
Ви питаєте чи можливий Майдан-2. Відповідаю уже ніколи, бо протягом останніх років ви зрадили тих,хто стояв на Майдані, і особливо ваші вожді.
Тай взагалі коли подивишся на ваше збіговисько, стає смішно, невже оце і все, що могла виставити закарпатська опозиція.
Та хто за цими вождями піде?

ужгородець 2012-07-09 / 07:47:29
Цікава у вас любов до закарпатців пане Фауст. Бачте людське суспільсьво заслуговує дещо більшого ніж відносини однокліткових.
Оце біда коли ботаніки лізуть в політики.

Faust 2012-07-08 / 22:36:20
Ужгородцю. Шановний пане Ужгородець, закарпатців я не тільки глибоко поважаю і люблю, але й пшаюсь моїми славними земляками. А щодо "істот"?...В біології всі визначені види фауни і флори, а також мікроорганізми, мають свої назви за тією чи іншою визнаною світовою наукою номенклатурою. Якщо зустрічається в природі щось невизначене - його називаєть істотою до його "хрещення", коли ця істота надбає своє наіменування... Якщо нових, невизначенийх істот більше одної - їх номерують до "хрещення"... Зрозуміло? Не будьте злим, будьте освіченим!..

закарпатець 2012-07-08 / 19:36:44

Флуд. Коментар видалено. Адмін

ужгородець 2012-07-08 / 18:10:24
Прихід різака може означати хіба те, що цій владі - гаплик. Він - як предвісник нового бунту українців :)))

Мефістофель 2012-07-08 / 18:06:19
Все хлопці зливайте воду, прийшов Іван Михайлович Різак. Тепер буде порядок.

ужгородець 2012-07-07 / 20:14:59
Пане Фауст не називайте закарпатців істотами, лиш тому, що вони думають інакше ніж ви, а постарайтеся їх переконати у власній правоті.

прес-центр "Закарпаття" 2012-07-07 / 19:43:55
він був запрошений, але не зміг

Іван 2012-07-07 / 16:36:30
А чому не було представників кафедри української мови Ужну? Чому не прийшов завідувач Сабадош?

066 2012-07-07 / 07:43:01

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Faust 2012-07-06 / 22:32:37
Істоті №2 - 066: 0 18-ій, післа мого попереднього коменту.я був уже перед Українським домом, передав три пляшки "Поляни" (купель) голодуючим (зараз, 22-15, голодування депутатів вже припинено),пару гривень в "касу..." і пробув там до 20-ї... В середу і в четвер ввечері я теж був там, серед народу, серед своїх друзів ще з часів перших мітингів біля стадіону ім. Хрущова в Києві (Московський район)в 1988 - 89 роках... Я не "сижу тут", а живу і працюю в Києві і на першому з'їзді НРУ був обраний в центральний провід, де очолоив одну із Колегій РУХ'у. А "марга", разом з іншими істотами, знаходитьтся в хліві... Вчіться, шановна істота № 066, може з Вас щось і вийде?!...

066 2012-07-06 / 21:19:26

Тролінг і антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін

Faust 2012-07-06 / 16:57:31
Істоті 065: український народ - це всі громадяни незалежної Великої держави Україна, які живуть і працюють (і не працюють, а "вийогуються" і "зубоскалять", паразитують на...) в Україні і поза її межами і мають українське громадянство. А "визначений він" Конституціїю Україхни, а "визнаний" - всім цівілізованим світом. "Від його імені" мають право виступати громадяни України, яким цей же український народ надав таке право шляхом виборів... А далі - самі думайте всі істоти, від 0 і до 065...

065 2012-07-06 / 13:53:27
Словянину - дайте визначення, що таке "український народ", ким він визначений, визнаний, зареєстрований, хто має право виступати від його імені.

до речі 2012-07-05 / 23:37:57
а чого ж це регіонали не прийшли? )))))))))

ярослав орос 2012-07-05 / 23:13:55
дуже ситі личка у п(у)дкарпатських політиків... треба б їм мало схуднути... тоді, можливо, й щось з них і буде... а, так... цуцики..

Слов'янин 2012-07-05 / 22:03:02
Для Юрка. Ті, хто косять під українських патріотів, нічим не кращі за Коліснічнка і Ко. Вибачатись перед українським народом повинні ті, хто його зіштовхує лобами.

русский 2012-07-05 / 21:22:59

Тролінг і антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін

Юрко 2012-07-05 / 20:43:01
Автор цього злочинного законопроекту Колесніченко не має морального права носити цей статус після висловів про українську мову, мовляв -це відрижка.Він має відповісти за такі висловлювання і публічно вибачитися перед українським народом, не дивлячись якою мовою він розмовляє,так як громадянин з таким державним статусом не має права надалі перебувати у Верховній Раді і негайно скласти із себе повноваження!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи