Ровесник Свидницького Свята культури русинів-українців Словаччини

58-ий Фестиваль фольклору у Виходній

 

Оба фестивалі – Свидник і Виходна – виникли в один і той самий 1953 рік під безпосереднім впливом Міжнародного фольклорного фестивалю у м. Стражниця на Моравії. І розвивалися вони паралельно з майже ідентичною структурою програм: починалися (і досі починаються) у п’ятницю більш камерними програмами й кінчають у неділю гала-концертом, який із Виходної, на відміну від Свидника, телебачення передає по сей день у прямому ефірі.

Цьогорічна „Виходна” розпочалася у п’ятницю 29 червня походом закордонних учасників та учасників з близької околиці окружним містом Ліптовським Микулашем. Це було своєрідна реклама фестивалю – „Запрошення до Виходної”, після якої слідував концерт „Танцювальне гумно”, в якому професіональні танцюристи та музиканти нетрадиційною формою передавали свою майстерність місцевим фольклорним групам. Вечірні програми були побудовані формою „ярмарків” – презентували народні ремесла та переможців фольклорних фестивалів Жилинського краю.

Центральною програмою першого дня у Виходній був ціловечірній концерт напівпрофесіонального ансамблю пісні і танцю „Лучниця” з Братислави, присвячений 85-річчю з дня народження співзасновника та довгорічного шефа цього ансамблю проф. Штефана Носаля, який в програмі брав безпосередню участь.

На малій сцені амфітеатру перший день закінчився програмою „З роду валаського”, присвячений пастушій тематиці.

Найбагатшим на концерти був другий день фестивалю – субота 30 червня. На двох сценах амфітеатру було їх разом п’ятнадцять. У глядачів найбільшим успіхом тішилася програма заграничних фольклорних колективів „Гість до дому” – Бог до дому”, в якій виступили фольклорні колективи з Болгарії, Грузії та Угорщини.

Значну кількість глядачів притягла програма „Шаффова острога”, в якій виступили переможці двадцятого річника цього загальнодержавного змагання солістів народних танців, яке щорічно відбувається в східнословацькому селі Довге Колчово Воронівського округу на пошану визначного народного танцюриста Юрія Шаффу. Виступи цьогорічних лауреатів поповнили переможці попередніх річників. В програмі було й кілька „русинських” танців, між ними – „шеметківська полька”.

Зокрема молоду публіку притяг майже трьохгодиновий нічний концерт дев’ятичленної сімейної ромської капели „Pаrno gradz” („Білий кінь”) із Угорщини, яка за двадцять років свого існування успішно концертувала в багатьох країнах світу, а в Словаччину завітала вперше. Вперше у Виходній виступила і жидівська братиславська капела „Presburger Klezmer Band”, головнимм чином, з оригінальними жидівськими танцями. Значним успіхом тішилися виступи східнословацьких колективів „Желез’яр” з Кошиць, „Фурмани” з Требішова, „Віночок” з Попраду, „Синява” із Снини, „Шаришан” з Петров’ян (з акордеоністом Ігорем Кретою).

Недільна програма розпочался урочистою літургією в Римсько-католицькому костелі у Виходній, після якої на малій сцені слідувала програма „Таланти”, а по ній – концерт з оригінальною назвою „В одному хотарі кісці коси кують, а з другого боку трактори стартують”. Сцена і справді була розподілена на дві половини: в одній співацькі групи виконували традиційні пісні про тяжку долю хліборобів, а на другу половину справжній трактор з причепом привіз жінок з артільного поля, які проспівали вінок артільних (дружстевних) пісень (здебільшого жартівливого змісту) з періоду колективізації.

Після обіду на головній сцені відбувся гала-концерт наживо трансльований Словацьким телебаченням. Виступили в ньому кращі колективи та індивідуальні виконавці із попередніх програм. І тут прозвучало кілька українських пісень. Мабуть найбільше оплесків від публіки здобув віртуозний співак та танцюриста Степан Штець, студент україністики Пряшівського університету, лауреат „Маковицької струни” та  кількох інших фестивалів.

Із фестивалем „Виходна”, як і у попередні роки було пов’язано кілька позасценічних програм: виставок ремісничих виробів (з участю ремісників), книжок, фотографій, презентацією курсів народних танців, дискотек, регіональних страв тощо.

Екстрено гаряча погода вигнала значну частину глядачів у природу, однак справжніх любителів фольклору було в амфітеатрі не менше, ніж при попередніх річниках фестивалю.

2.07.2012

Микола Мушинка. Фото автора

Фольклорний колектив „Синява” із Снини показав учасникам фестивалю темпераментні танці русинів-українців свого регіону

Різб’яр Станіслав Полек з дружиною в товаристві автора статті.

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 липня 2012р.

Теги: фестиваль, русин, фольклор

Коментарі

гентош 2012-07-05 / 14:29:41
Живе русинська культура в Словаччин.А в нас?

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи