Українці Словаччини взяли участь у V-му конгресі Світової федерації українських лемківських об'єднань (ФОТО)

У суботу, 12 травня 2012 року, у місті Горлиці (Польща) проходив V конгрес Світової федерації українських лемківських об’єднань (СФУЛО), в якому взяло участь 46 делегатів із Польщі, Словаччини, України, США, Сербії, Канади (за винятком делегації з Хорватії).

 Українці Словаччини взяли участь у  V-му конгресі Світової федерації українських лемківських об

Конгрес на наступних п’ять років обрав керівництво організації, в тому числі 17-членну президію, в склад якої від Словаччини входять Петро Сокол та Іван Лаба. Головою було обрано політолога за професією Софію Федину, яка відома як українська співачка. Заступником голови СФУЛО по Європі було обрано голову Об’єднання лемків у Польщі Стефана Гладика, а заступником по Америці став голова Об’єднання лемків Канади Адам Стець.

Конгрес прийняв  заключні документи, в тому числі Звернення до Сейму, Президента та Уряду Польщі, а також до Президента, Верховної Ради та Уряду України, щоб Польща прийняла закон про засудження акції «Вісла» та відшкодування жертв. В ході роботи конгресу було затверджено нову редакцію статуту організації.

Метою її діяльності  є етнічне відродження Лемківщини; збереження і всебічний розвиток самобутньої духовної і матеріальної культури етнографічної групи українського народу лемків в країнах їх проживання і перш за все на історичній Батьківщині.

Звітну доповідь про діяльність організації за період до V конгресу СФУЛО зачитав виконуючий обов’язки голови Іван Лаба. Увазі читачів пропонуємо частину  доповіді.

Мирослав ІЛЮК

*  *  *

Минуло 5 років з того часу, як ми зібрались на ІV конгресі Світової федерації українських лемківських об’єднань, який відбувся 5 – 6 травня 2007 року у Львові.

V конгрес здійснюється при нагоді скорботної дати 65 років насильницького виселення, або горезвісної жорстокої акції «Вісла».

Український народ вигнано зі своїх земель, зі своїх хат. Було зліквідовано територіальну компактність їхнього проживання, позбавлено етнічних земель, завдано непоправної шкоди своєрідній матеріальній та духовній культурі, надано швидкий темп  асимілятивним програмам, що в майбутньому можуть спричинити до цілковитого зникнення цієї української етнографічної групи.

Законодавчі акти стосовно акції «Вісла» у Польщі досі не скасовані.     Належної оцінки такого брутального переселення ще дотепер ані з польської, ані з української сторони  не здійснено.

Виходячи з наведеного, СФУЛО вимагає від Сейму Республіки Польща засудити акцію «Вісла» 1947 року як ганебний злочин проти особи та людства, як порушення прав людини, що захищаються міжнародними документами.

Злочини більшовизму щодо інших депортованих народів засуджено. На рідні землі повернулися татари, калмики, чеченці, інгуші. Реабілітують депортованих у Сибір. Нічого не робиться тільки для депортованих українців з Польщі.

Настав час подолати наслідки примусових депортацій, переселень, вигнань.

Історична справедливість має бути відновлена!

СФУЛО мусить послідовно працювати над тим, щоб насильно виселені в 1944 – 1947 роках отримали відповідний статус, щоб вони та їхні нащадки були захищені належними соціальними гарантіями.

Спільно з Урядом Польщі розробити Державну програму етнічного відродження Лемківщини, яка б передбачала повернення депортованих на свої землі, повернення їхнього майна, розвиток культури та освіти, задоволення релігійних потреб. Вимагати створення Державної комісії для практичного розв’язування вказаних проблем. До цієї комісії залучити представників СФУЛО.

            Україна повинна захищати інтереси усіх українців, надавати їм політичну, матеріальну й моральну підтримку, інакше утворений вакуум заповнять чужі сили.

Свідченням цього є перекручення і спекуляції на русинстві, спроби розіграти політичну лемківську карту.

Джерелом  політичного русинства як в Закарпатській області України, так і в Словаччині і Польщі довго не треба шукати. Вони є в антиукраїнському москвофільстві. Вони знаходять підтримку в певних колах Польщі, України й Словаччини, в усіх, хто мріє про якнайшвидшу асиміляцію українських меншин і робить все можливе, аби перешкодити консолідації українського народу. Що особливо тривожить, а саме те, що політикани, підключаючи лемківське  питання у неорусинстві, завжди надають йому антиукраїнську спрямованість, так, ніби проживаючи  в Польщі чи Словаччині, меншини найбільше утисків зазнають від України.

Впродовж тисячоліть у західній частині Карпат, у прекрасних Бескидах сформувалася етнографічна група лемків, яка збагатила український народ своїми неповторними барвами.

Працьовиті, талановиті люди створили самобутню культуру, зберігають добрі традиції. Та попри всі випробування, лемки зберегли свою етнічну свідомість, свою гідність, звичаї, пам’ятають про свої історичні коріння.

І тому потрібно, щоб лемки відмовилися від суперечливих суджень про нашу історію, культуру, національну приналежність! І нехай надалі ми називаємо себе русинами, чи лемками по-старому, або українцями по-новому. Лише нехай  ми не забуваймо, що ми – діти однієї матері.

Новообрана президія Світової федерації українських лемківських об’єднань

Делегатів конгресу хлібом-сіллю вітали малі лемки

Частина учасників конгресу

Голова Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
18 травня 2012р.

Теги: лемки, лемківський, Лемківщина, СФУЛО

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи