“Лексикон інтимних міст” Андруховича починається з Ужгорода

Саме сюди здійснив свою першу в житті подорож п’ятирічний Юрко. Перші враження від Закарпаття письменник отримав з ілюмінатора “кукурузника”, на якому прилетів разом з матір’ю (вона на той час була студенткою-заочницею економічного технікуму).

“Лексикон інтимних міст” Андруховича починається з Ужгорода

“Ужгород лежав за горами, тобто у казковій країні, бо кожна історія з місцем дії у казковій країні починається словами «за горами, за лісами». Пролітаючи над горами, можна було бачити ліси. Таким чином підтверджувалося припущення про казкову країну”, — напише він у 2000-х.

Юрій Андрухович опинився в Ужгороді не випадково. Він бере участь у “Лексикон-турі”, під час якого у різних містах України відбуваються презентації згаданої книги, зустрічі із шанувальниками, автограф-сесії. “Ми в турі, він стартував 5 квітня. Сьогодні в Ужгороді буде третя презентація, до цього ми були у Франківську і Тернополі, а завтра їдемо на Волинь, попереду Острог, Нетішин та інші міста. Можливо, цього туру і не було би, якби ми не домовилися, що обов’язково буде презентація в Ужгороді”, — сказав письменник у прес-центрі “Закарпаття”.
“Це книжка інтимних фотографій, яку досить важко окреслити жанрово”, — поділився своїми враженнями поет Андрій Любка. Він розповів, що перша презентація книги відбулася 11.11.2011 об 11:11. До речі, вартість книги  — 111 гривень. Президент Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ і видавець книжки  Святослав Померанцев наголосив, що з книгарнями підпасані угоди, згідно з якими кінцева ціна становить 111 гривень, а якщо “десь більше — то це є порушення угоди”, і можна вимагати справедливості.

«Лексикон інтимних міст» можна читати з будь-якої сторінки, адже тексти не пов’язані між собою. У книзі описується 111 населених пунктів, в яких колись побував Юрій Андрухович. Щоправда, деякі міста довелося відвідати лише тому, що необхідно було охопити увагою всі літери абетки. “Є серед них (міст — ред.) такі, які мені довелося відвідати спеціально заради того, аби вони потрапили до книжки. Як, наприклад, шведське місто Истад. Я довший час думав, що на літеру И я не знайду міста. Це мій текст, то я мушу в кожному місті побувати. Я не можу написати про місто, де я не був”, — сказав він.

Чому ж у книзі так мало Ужгорода, хоча автор бував тут досить часто? На це питання Юрій Андрухович відповів, що “його справді мало, але мені здається, що дуже важко було б до цього поетичного тексту із 65-го року додавати щось. Бо насправді можна було б щось інше написати про 80-ий рік, коли я був тут на практиці”. Він розповів, як, будучи студентом Львівського поліграфічного інституту разом із чотирьма друзями потрапив на літню практику в Ужгород: “Ми нічним потягом поїхали сюди. Про той період можна було б довший текст написати, цікавіший, смішніший, але він би погано поєднався”. У 1981 році переддипломну практику письменник проходив теж в Ужгороді, щоправда, тепер уже обрав це місто свідомо, адже “хотів більше часу провести з Петром Часто, поспілкуватися з ним”. “Це місто, де протягом 6-7 тижнів страшенно багато усього передумав, перечитав, ми з ним передискутували. Аж настільки, що я вирішив приїхати до Ужгорода назавжди і добиватися місця роботи, жити тут. Але Петро Іванович сказав, що не радить цього”, — поділився спогадами письменник.

Крім обласного центру Закарпаття до “Лексикону” потрапив Хуст: “Ми їхали в гості до друзів-гудаків з Нижнього Селища, і було кілька вільних годин, які ми вирішили присвятити Хустському замку. Ми піднімалися на гору, і мене вразили масштаби цього всього”.
До речі, у книзі не згадується рідний письменникові Івано-Франківськ, адже “наскрізна ідея книжки – людина, яка поза своїм домом, яка перебуває в мандрах, в дорозі”.  Та ставити крапку на проекті з містами Юрій Андрухович не збирається. За його словами, «кожне місто хотіло б бути в цій книзі», тому він не зупиняє цей проект: «Я думаю, буде 6 частин і остання вже повна версія буде “666 міст цього світу”. І там уже будуть районні центри України». Щодо закарпатських міст Андруховичу хотілося б описати Мукачево, Берегово і, особливо, Чоп. “Кордон – одна з моїх улюблених тем. І прикордонні ситуації. У мене в житті вже стільки їх було, що можна окрему книжку писати”, — зазначив він.

Позаяк Юрій Андрухович належить до невеликої когорти авторів, котрі живуть за рахунок саме письменницької діяльності, журналісти поцікавилися, чи впливає це на тексти і творчість загалом. «Я про потребу продавати не думаю, коли пишу, але я думаю про потребу зробити її читабельною. Наскільки добре вона буде продаватися, я вже ілюзій не маю. Мої книжки насправді не дуже добре продаються. Вірніше, вони продаються стабільно недобре. Або стабільно добре.  Я заспокоївся раз і назавжди, що мені не вдасться видати бестселлера. Але, з іншого боку, я їх (книг — ред..) написав багато. І на кожну з них є якийсь постійний попит. Їх можна увесь час перевидавати і завжди зхнаходитимуться читачі, які заходитимуть у книгарні і купуватимуть їх. Це не буде ніколи масовим. Але це завжди буде якийсь потік, який не припиняється. І мене це влаштовує, адже розумію, що не з масами спілкуюся, а з кожною людиною індивідуально», — відповів він.

Прозвучало під час прес-конференції й питання щодо «Золотої бульки» — антипремії з літератури, яку у лютому минулого року Андрухович отримав за свій «Лексикон...». На думку літератора, таким чином Літакцент хотів популяризувати цю премію та свій Інтернет-сайт. Він зазначив: «Мені здається, що це було передусім таке рішення просунути премію і сайт. Я скажу чесно, що я образився, ще досі я так вважаю, що це моя найкраща книжка. І мені було прикро в тому сенсі, що її прочитали якось поверхово. Там страшенно багато таких сторінок, які справляють враження, що я їх написав лівою ногою. І моя мета полягала в тому: написати надзвичайно легку книжку. Таку легку, ніби недбалу. І за цією недбалістю висловити якісь справді дуже серйозні, поважні, філософські речі. Насправді ж дуже поверхове враження, що Андрухович поїхав в те місто і написав про нього, а потім в інше. Насправді там дуже багато нашарувань: від елементарної інформації про те, де ми є, в якому світі живемо і закінчуючи якимись проривами у метафізику: у життя і смерть, чи ми закінчуємося у цьому житті чи ми продовжуємо існувати... У той же час подається історія, культура і так далі. А реакція типу «ми очікували роману, а він відписався...» — на мій погляд, це несправедливість».

Єдине питання, яке під час прес-конференції залишилось без відповіді, стосувалося того, звідки пішла інформація (а, вірніше, дезінформація – ред..), нібито молодий поет Андрій Любка є позашлюбним сином Юрія Андруховича. У відповідь обоє засміялися і від коментарів утрималися.

Натомість Андрухович зачитав найкоротший текст із «Лексикону», який ми пропонуємо прослухати і вам.

 

 

Відео rionews.com.ua

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
10 квітня 2012р.

Теги: Андрухович, Любка, лексикон, презентація, місто, Ужгород

Коментарі

Слов'янин 2012-04-14 / 19:34:46
“до словянина“ 2012-04-14 / 00:59:09
Шановний коментаторе, можна трохи ввічливіше? Я розумію, що певній категорії людей страшенно не подобається критика їх творчості. Не забувайте, поняття “дегенерація“ не лайка, а медичний термін. Так що утримувайтесь від матюків.

до словянина 2012-04-14 / 00:59:09
А хто ти б...ь такий, щоб назвати Малевича педерастом-дегенератом? Що ти зробив у своєму житті? Відповідь проста: ніх..я. Хібашо тролінг на закарпатті онлайн. Це не дегенеративно і не педерастично

Слов'янин 2012-04-12 / 21:48:53
кет 2012-04-10 / 22:23:41
як різниця, що у нього "завушниця"?? головне, що він письменник хороший, розумна людина!
Твори Андруховича настільки хороші і розумні в рамках літератури, наскільки хороший і розумний в рамках образотворчого мистецтва Чорний квадрат педераста-дегенерата Малевича...

Костянтин Куцов 2012-04-10 / 22:39:02
"прилетів разом з матір’ю (вона на той час була студенткою-заочницею економічного технікуму)" А хіба у той час такий був? Я знаю лише, що був Технікум радянської торгівлі.

кет 2012-04-10 / 22:23:41
як різниця, що у нього "завушниця"?? головне, що він письменник хороший, розумна людина!

Копач 2012-04-10 / 20:49:24
Мигаль 2012-04-10 / 20:43:22
Цікаво, що означає завушниця Андруховича?
Те ж саме, що і завушниця його содруга Любки.

Мигаль 2012-04-10 / 20:43:22
Цікаво, що означає завушниця Андруховича?

масло маслович 2012-04-10 / 13:18:56
Дуже його поважаю! А де можна книгу придбати?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи