Податок на нерухомість сплачуватимуть далеко не всі закарпатці

Розкошелитися доведеться тільки власникам дуже великих квартир і приватних будинків, та й то, як стверджують фахівці, на дуже незначні суми. Про це, під час чергового засідання, йшлося у прес-центрі “Закарпаття”.

Податок на нерухомість сплачуватимуть далеко не всі закарпатці

Податок на нерухомість планували запровадити іще із 1 січня поточного року, однак відтермінували до липня. Як зазначила начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Закарпатській області Єва Мойшевич, це один з 5 місцевих податків і зборів, який встановлюється як для фізичних, так і юридичних осіб, і є обов’язковим. Ставка податку для кожного населеного пункту визначається окремо. Яку саме встановити — кожен орган місцевого самоврядування вирішує самостійно, та все ж існує гранична межа, яка становить не більше 1% від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. За словами працівників податкової служби, оподатковується кожен квадратний метр житлової (не загальної!) площі житлової нерухомості. Наприклад, якщо станом на 1 січня мінімальна зарплата становила 1073 гривні, то при 1%-ій ставці за 1 квадратний метр необхідно буде сплатити до бюджету 10,73 грн.
“Можна заспокоїти переважну більшість громадян, оскільки податковим кодексом передбачено пільги для власників одного житлового об’єкта”, — наголосила Єва Мойшевич. Вона пояснила: якщо у власності громадянина – одна житлова нерухомість, то оподатковуватиметься лише житлова площа, що перевищує 120 кв.м (для квартир), та 250 кв. м (для приватних будинків). Тобто, якщо власник має квартиру житловою площею в 140 кв.м., то оподатковуватиметься лише 20 кв.м., адже 120 — пільгуються. Але це за умови, що власник має лише одну квартиру. В іншому випадку, якщо він володіє двома, трьома чи більшою кількістю квартир, то обирає, за яку сплачувати податок. У даному випадку уже не важливо, яку площу має друга квартира – за неї доведеться платити. До речі, якщо житлова площа перевищує 240 кв.м. (для квартир) і 500 кв.м (для будинків), то житло вважається елітним. У такому разі ставка податку є значно вищою і встановлюється на рівні 2,7% від мінімальної заробітної плати.

Щоправда, наголосив начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Закарпатській області Ігор Кріль, це досить великі площі, а тому податок торкнеться далеко не всіх громадян. До речі, певна категорія фізичних та юридичних осіб матимуть додаткові пільги. Зокрема, це стосується багатодітних сімей, будинків сімейного типу, інтернатів.



До речі,  також цим податком не обкладатимуться дачні будинки.



За словами Ігоря Кріля, сплачувати податок на нерухомість необхідно один раз на рік. Відповідне повідомлення надходитиме з податкової, і з того моменту на виконання платнику надається  60 календарних днів.



У тому, що запровадження згаданого податку суттєво вплине на ринок на нерухомості, фахівці сумніваються. Зокрема, директор агенції нерухомості “Феміда”, голова громадської організації “Рієлторська палата м.Ужгород” Тетяна Річіна запевнила, що на Закарпатті просто нема настільки великих квартир. “Я працюю на ринку нерухомості з 1995 року і не бачила квартир, житлова площа яких становила б більше 120 квадратних метрів”, — сказала вона і додала, що закарпатці не страждають на гігантоманію, тим паче, що великі квартири потребують значних видатків на утримання. Більшість населення мають по одній квартирі, а ті, хто має більше, мають можливість сплатити податок, — переконана пані Тетяна. Що стосується величезних приватних будинків, то вони в області абсолютно не популярні: їх не прагнуть купувати, та й, власне, і не будують. Крім того, директор АН “Феміда” звернула увагу присутніх ще на один момент: виявляється, якщо власниками квартири є кілька осіб, то податок стягуватиметься по частині кожного власника, а тоді з’являється ще більше можливостей “не вийти за пільгу”.



Оскільки, за словами Тетяни Річіної, середня однокімнатна квартира має 16-20 квадратних метрів житлової площі, двокімнатні — до 30, а трикімнатні — 40-45, то суми сплат будуть невеликими. Нагадаємо, що обкладається податком лише житлова частина, тобто кімнати, а кухня, коридор, ванна кімната, туалет, балкон тощо при розрахунку до уваги не братимуться.



Які надходження може забезпечити місцевим бюджетам запровадження податку, фахівці говорити не беруться, адже на сьогодні іще не володіють базою даних власників. “В Україні є реєстр власників нерухомого майна. Його отримує Мінюст, а користується Бюро технічної інвентаризації. Допоки не буде створено окремих реєстраційних палат, цим займатиметься БТІ. Облік вестиметься за допомогою спеціальної електронної бази даних, зміни до якої вноситимуться щомісячно”, — зазначили вони.



Щодо нинішньої ситуації на ринку нерухомості, то Тетяна Річіна зазначила, що після кризи, у квітні 2009 року, спостерігалося дуже різке падіння цін, та тривало це не довго. Сьогодні ціни зросли і тримаються стабільно. Щоправда, спостерігаються сезонні, характерні для Закарпаття, коливання, адже люди не дуже переймаються серйозними питаннями в період січневих свят та серпневих відпусток. Сьогодні, за словами пані Тетяни, найдорожчими залишаються однокімнатні квартири (700-750 доларів за 1 квадратний метр), а найдешевшими — три- та чотирикімнатні (600-650 доларів за 1 квадратний метр).



Наприкінці прес-конференції начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Закарпатській області Ігор Кріль звернув увагу, що власники нежитлової нерухомості тепер сплачуватимуть податок навіть у тому випадку, якщо вони здають приміщення в оренду за договорами позики, безоплатної оренди, оперативного управління тощо.


 

 

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
05 квітня 2012р.

Теги: податок, нерухомість, квартира, будинок, власник, Феміда, Річіна, Мойшевич, Кріль

Коментарі

саша 2012-11-10 / 20:38:47
Радянська влада дала змогу людям побудувати великі будинки населенню ,дала людям роботу і таких податків не вводила Як тепер платити податки на житло тим , що не мають роботи або пенсіонерам

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи