На Закарпатті за права споживачів «борються» 14 осіб

Саме стільки людей працюють у новоствореній інспекції (донедавна це було управління) у справах захисту прав споживачів. Це — дуже мало для проведення ефективної роботи в такому напрямку, — повідомив сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» в.о. заступника начальника інспекції Віталій Танчинець. Він навів приклад, що лише в Парижі спеціалістів такого профілю — 6 тисяч, загалом у Франції справами захисту прав споживачів опікуються 12 тисяч працівників.

На Закарпатті за права споживачів «борються» 14 осіб

Загалом, саме цього дня, 15 березня, у світі відзначається День захисту прав споживачів, адже 50 років тому президент США Джон Кеннеді проголосив на засіданні конгресу США чотири основних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір та право бути вислуханим. В Україні закон „Про захист прав споживачів» був прийнятий у 1991 році.

Як повідомив Віталій Танчинець, у ході адміністративної реформи колишнє управління у справах захисту прав споживачів у Закарпатській області реформовано в інспекцію, і всі функції тепер виконує саме ця структура. За його словами, минулоріч спеціалістами установи проведено перевірки понад 1600 суб’єктів підприємницької діяльності в Закарпатській області, і порушення були виявлені у 1300 випадках. І це, за словами фахівця, зовсім невеликий відсоток – в краї нині представлено понад 30 суб’єктів господарювання. Роботи у працівників інспекції в цьому зв’язку більш ніж вистачає: нині в установі працюють лише 14 штатних робітників, загалом же по Україні їх нараховується приблизно 600.

«Сьогодні законодавство у плані захисту прав споживачів більше на боці підприємців, аніж на боці споживача», – каже Віталій Танчинець. Про це може свідчити хоча би й те, що працівники інспекції за 10 днів до планової перевірки повідомляють про неї суб’єктів господарювання. «Перевірки мають проводитись у той момент, коли це потрібно, бо ж наперед повідомлені про неї недобросовісні підприємці мають змогу заздалегідь усунути всі порушення», – розповів в.о. заступника начальника інспекції.

Утім, свій «внесок» в роботу спеціалістів структури вносять свідомі мешканці: за 2011 рік до інспекції надійшло 300 заяв від громадян зі скаргами, серед яких по 40% припадало на непродовольчу групу товарів і якість надання послуг, 15% – на ресторанне господарство, і лише 8% – на якість продовольчих товарів. Загалом же незадоволеним споживачам було повернуто товару на понад 50 тис. гривень.

«Важелів впливу і контролю в інспекції в принципі на сьогодні достатньо, — розповів в.о. завідувача сектору ринкового нагляду інспекції Андрій Прокоп, — за порушення передбачена і адміністративна, і адміністративно-господарська відповідальність». Саме ці порушення і покликаний відслідковувати новостворений відділ, який займатиметься перевіркою, моніторингом за продукцією і послугами, які можуть нести загрозу здоров’ю і життю споживачів. «Перевірки розпочинатимуться з розповсюджувача, далі за ланцюжком – до оптовика і, врешті-решт, до виробника. Наш відділ контролюватиме непродовольчу групу товарів, постійно співпрацює з митницею», – розповів Андрій Прокоп. За його словами, це необхідний крок, адже велика кількість низькоякісної продукції завозиться в Україну якраз з-за кордону. Більше того, «якість цієї продукції – контрафактної, підробленої, дешевої, «сірих» виробів (телефони, авто, побутова техніка) – це проблема не тільки України, але й країн, з якими ми межуємо», – наголосив посадовець. Аби вберегти споживача, інформація про шкідливі та потенційно шкідливі товари (за винятком товарів харчування та фармацевтичної продукції) створено “чорний” список, у який потрапляють товари, складові яких можуть нанести шкоду здоров'ю, або технічні пристрої, в яких існує небезпека удару струмом або загорання. «На сайті РАПЕКС (так називається система сповіщення про неякісні товари) буде розміщено інформацію про товари, які не рекомендовано до споживання, про виробників – навіть закордонних. Такі товари з реалізації по можливості навіть будуть зніматися, якщо ж виробляються вони за межами України, проблеми вирішуватимуться з імпортером», – розповів Андрій Прокоп.

Насамкінець учасники прес-конференції дали споживачам кілька рекомендацій. По перше, не купувати продукцію сумнівної якості, не підтверджену сертифікатом, при цьому завжди вимагати від продавця розрахунковий документ. Стосується це і харчових продуктів, і продуктів непродовольчої групи. Купуючи побутову техніку, уважно читати всі документи: наприклад, нерідко в гарантійному талоні йдеться про те, що, якщо товар має дефект, який неможливо усунути впродовж 14 днів і він вимагає ремонту на термін понад 2 місяці, покупець має право на відшкодування 1% від його вартості. А ще потрібно завжди пам’ятати: всі документи, які видаються покупцеві на руки при придбанні товару, обов’язково потрібно зберігати впродовж кількох років.

 

Прес-центр "Закарпаття"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 березня 2012р.

Теги: споживачі, Танчинець, якість, перевірки

Коментарі

Педро 2012-03-15 / 20:48:06
Серйозна контора, як ы серйозны МЕНИ, що ъъ представляють. Я б її закрив к чортовій мамі, як і СЕС, все-равно толку від них ноль. А вони ж зарплату і напевне откати получають. І пенсію з нас їм будуть вираховувати.
Співчуття "лохторату".

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи