В Ужгороді до 10-річчя “Малого Лувера” презентували каталог (АУДІО)

Презентація каталогу робіт членів творчого молодіжного об’єднання «Малий Лувер» відбулась сьогодні у прес-центрі «Закарпаття».

В Ужгороді до 10-річчя “Малого Лувера” презентували каталог (АУДІО)

Емма Левадська — напрочуд харизматична і енергійна жінка — згадуючи, з чого все починалось, розповіла: “Років 12 чи 13 тому, працюючи в школі мистецтв, я зрозуміла, що однієї школи малувато. Справа в тому, що там свої програми, які випускаються зі Львова, з Києва, в яких не враховуються закарпатські народні традиції. Там такого, щоб було близьке нам, на жаль, не було. Тому виникла ідея створити експериментальну студію, яка б ішла не за програмами, а де б можна було розробити свої. От я впродовж 3 років розробляла методичку для молодших дітей. І вона, на щастя, була затверджена. Щоправда, так і не надрукована досі. От я нею і користувалася. Працювали ми у етнографічному музеї 3-4 роки, а потім створили «Малий Лувер». Спочатку за основу ми брали дітей від 6 до 13 років. Але, коли побачили результати діяльності наших старшеньких, зрозуміли, що їм потрібна наша підтримка. Наше об’єднання щорічно щось проводило: то пленери, то виставки. Діти дуже хотіли і тягнулися до нас. Ми вдячні Ерфану Ференцу, що він надав нам приміщення, адже так прекрасно і престижно для учнів і студентів: показати свої роботи у музеї Бокшая і Ерделі. Туди ж рідко хто потрапляє. Потрапляють народні і заслужені художники. І раптом тут якийсь “Малий Лувер”. Але, я думаю, що ми «не підкачали». Я думаю, що ми непогано там виставилися. А кожний із тієї дорослої групи міг би зробити свою персональну виставку”.

Крім того, Емма Романівна поділилася планами на майбутнє. За її словами, серед своїх учнів вона вже бачить те ядро, кому сміливо може передати керування об’єднанням. Власне, й керувати у прямому розумінні і не потрібно, варто лише стежити та направляти. Емма Левадська повідомила, що потроху роль керівника передає надзвичайно творчій та порядній дівчині Надії Кіс.

Член Спілки художників України Павло Ковач, говорячи про особливості дитячої творчості, зазначив: “Емма Романівна правильно робить, що допомагає талантам. Адже «посередність» проб’ється сама”. За словами художника, котрий, з-поміж іншого, дуже багато часу присвячує і художній освіті дітей, світосприйняття дітей — унікальне. Діти проживають образи, пропускаючи через себе, проживаючи їх. Це явище навіть має назву — “ейдетизм”. Він притаманний кожному малюку, допоки він не починає використовувати логіку. “Саме тому в дітей така фантазія: вони нічого не знають, не розуміють, але під впливом емоцій творять. І от якраз найбільш цікавими художниками стають ті, хто взмозі повернути собі цю властивість. До речі, Емма Романівна зберігає у дітях цей стан якнайдовше”, — закцентував Павло Павлович.

“Малий Лувер” – два гарні дуже слова, — продовжив його колега Василь Роман, — “малий” — то “дитинство”, а “Лувер” — “скарб”, адже ми справді маємо справу зі скарбом. Це дуже дорога знахідка Емми Романівни. Якщо дитина проявляє талант — це надзвичайний скарб, з яким треба вміло обійтися. Свого часу, коли ми тільки починали презентувати дитячу творчість, я ознайомився із творчими школами області. От, музиканти прекрасно себе подавали: концерт, костюми, декорації, квіти. А в цей час художники в коридорі на стінах за допомогою скотчу вивішували свої твори. Але ви б бачили, що то таке було! Справжні шедеври!... От ми і маємо всі роботи зберігати, як скарб. І творчість виходить за межі програм. Те, що в межах програм, як з ним жити – не знаю. Це — рутинне ремісництво. Дитина переживає образи... Мистецтво придумане людьми не для відтворення світу. От навіть наскельні малюнки – людина мріяла вполювати великого звіра, малювала цю ситуацію. Мистецтво — це світ, про який ми мріємо. Ми його змінюємо своїм мистецтвом”. Усі присутні одностайно наголошували, що дітей не можна обмежувати, їм треба давати простір, свободу, і лише трохи підштовхувати у правильному напрямку на шляху до мистецтва.


 

 

Прес-центр "Закарпаття"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
02 лютого 2012р.

Теги: "Малий Лувер", художники, презентація

Коментарі

чужинець 2012-02-03 / 17:43:58
Це чудово, що така дитяча школа існує та не втрачає зв*язку з випускниками! Але як розуміти слова п. Ковача? Ви відбираєте тільки "талановитих", чи всі, хто чогось добився, зробив чи пробився у люди- "посередності"? А ким він є тоді сам - посередністю (в якості члена поважної організаціїї), чи талантищем, коло якого бліднуть всі Ломоносови-Кафки-Черчілі, потребуючим допомоги?
Він у якій якості тут фігурує?

Орест 2012-02-03 / 10:34:36
Дай Вам Бог здоров’я, Еммо Романівно, на довгі роки!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи