У Кошицях „Карпати” і “ПЛАСТ” зустріли старий Новий рік балом і концертом (ФОТО)

Зал «Джамбо центра» в Кошицях (Словаччина) в суботу 14-го і в неділю 15-го січня 2012 року вже традиційно став місцем вітання Нового року за Юліянським календарем. Вже 21-ий «Маланчин вечір» – Новорічний бал Русинів-Українців і 12-ий Новорічний концерт і в цьому році організували Український народний хор "Карпати" і молодіжна організація "ПЛАСТ". Гостями мистецьких програм були народний інструментальний ансамбль "Рапсодія", родинне тріо Степанюків і дитячий фольклорний ансамбль "Турянська долина" із Закарпаття.

У Кошицях „Карпати” і “ПЛАСТ” зустріли старий Новий рік балом і концертом (ФОТО)

Понад 400 учасників Новорічного балу, перед вступом у зал, вітали хлібом-сіллю членки хору «Карпати», які підготували на столах і виставку українських різдвяних страв. Прекрасними тонами наших колядок, між якими не бракувала і всесвітньо відома пісня «Щедрик, щедрик», яку можна почути і не в одному американському й англійському фільмах, вітав гостей при вступі молодіжний оркестр «Музика Ювеналіс».

О годині 19,30 години, під звуки дзвонів і колядки «Добрий вечір тобі пане господарю» вийшли на сцену із святковим хлібом-короваєм члени зразкового дитячого ансамблю танцю «Турянська долина», керівник заслужений працівник культури України Іван Пастеляк, разом з дальшими гостями із Закарпаття – народним інструментальним ансамблем «Рапсодія», керівник Леся Дубенко та родинним тріо Степанюків. Мистецька програма балу почалася колядкою «Тиха ніч» у виконанні  "Рапсодії". Три скрипки і одна флейта в руках членок ансамблю створили чудову атмосферу інтерпретацією народних пісень в нетрадиційних обробках, а вкінці і відомий у всьому світі темпераментний «Канкан» Жака Оффенбаха, родинне тріо Степанюків потішило учасників балу  колядками і народними піснями, а діти з «Турянської долини» танцями «Увиванець» і «Гречаники».

Офіційними гостями балу були – консул України в Пряшеві Юрій Колядинський, секретар Генерального консульства Словаччини в Ужгороді Ігорь Прибула, пріматор міста Свидник Ян Голодняк, староста міської частини Кошиці-Старе місто Любомир Грега, депутат міста Кошиці Отто Бріксі, заступник старости міської частини Кошиці-Над Озером Штефан Чабала та довгорічний спонсор хору «Карпати» і молодіжної організації ПЛАСТ Петро Грінко і дальші. Всіх учасників і гостей балу привітала директор балу Олена Довгович. З вітанням виступив і консул України.

До танцю грав оркестр «Епілог» із Свидника, а після півночі всіх любителів народної музики забавляв у фойє оркестр і співачки фольклорного ансамблю «Железіар». Модераторками балу були Марія Шлоссер з Братислави та Зузана Бобрик з Кошиць.

О півночі учасники балу вітали Новий 2012 рік келихами шампанського. Із щирими новорічними побажаннями звернулись до присутніх консул України – Юрій Колядинський, пріматор міста Свидник – Ян Голодняк, староста Кошиці-Старе місто – Любомир Грега, депутат Отто Бріксі та спонсори Петро Грінко і Ян Долні. Після щирих бажань цілим «Джамбо-центром» понеслось могутнє «пряшівське «Многая літ» у виконанні хору «Карпати» і всіх присутніх.

З напруженням всі очікували і жеребкування багатої «томболи». Завдяки Янові Долному з підприємства «Сіменс» головною ціною було плазмове телебачення. Головною ціною на столи було печене поросятко. Забаві і танцям не було кінця-краю аж до скорого ранку.

Велике зацікавлення з боку публіки було і до вже традиційного 12-го річника Новорічного концерту, котрий в цьому році проходив під патронатом пріматора міста Кошиці, пана Ріхарда Рашіго, який на початку концерту привітав всіх присутніх у заповненому залі і побажав щасливого Нового року.

Кожний номер концерту та супровідне слово модераторки Марії Шлоссер своїми щирими і довготривалими оплесками оцінило близько 500 глядачів. В програмі концерту представилися народний інструментальний  ансамбль «Рапсодія», родинне тріо Степанюків і зразковий дитячий  ансамбль танцю «Турянська долина» Перечинського районного будинку культури. Крім вокальних та інструментальних номерів, з яких окремі повторювались, найбільше вподобались глядачам танцювальні номери – «На Русаля», «Березнянка» «Гуцулка», словацький «Чардаш з Парховян», «Гречаники» та «Циганський» у виконанні соло танцюристів Христини Маняк та Едуарда Воронича. 

Учасники мистецької програми з України крім квітів отримали і багаті пакуночки від доброчинної організації «Філантропія» св. Яна Милостивого в Кошицях, директором якої є Володимир Ваник, член Президії Регіональної ради СРУСР в Кошицях.

Вкінці Новорічного концерту Левко Довгович подякував багато численній публіці і гостям за їхню постійну участь на всіх імпрезах хору «Карпати», а тим самим і моральну підтримку діяльності хору та повагу до традицій нашого народу. Висловив подяку всім виконавцям за прекрасну мистецьку програму з побажаннями всім Божого благословення та всіх благ до Нового 2012 року. Після побажань хор «Карпати» разом з мистецькими колективами із Закарпаття, але і з багато численною публікою заспівали всім добрим людям на світі «Многая літ».

Маланчиним вечором і Новорічним концертом Український народний хор «Карпати»  завершив успішно проект «Різдвяні та Новорічні традиції Русинів-Українців Словаччини» і сповнив свою головну мету – пробуджувати у наших людей повагу до традицій наших предків, але у великій мірі показати й представникам інших національностей невмирущі вартості і красу наших колядок, народних пісень і таночків.

Одинадцять непересічних імпрез на переломі років 2011-2012, практично протягом одного місяця, завершено у Свиднику 19. 01. 2012 успішним урочистим концертом-академією, з нагоди святкування 67-ої річниці визволення міста Свидник. Драматургія програми хору «Карпати», його солістів та солістів Кошицького державного театру Луції Кнотек і Мар’яна Лукача, за супроводу молодіжного оркестру «Музика Ювенналіс», за словами пріматора міста Свидник пана Яна Голодняка, головного ініціатора святкування, була на належному рівні: «…такого концерту на святкуванні визволення Свидника не було вже багато років!»

Святослав Довгович

 

Новорічний концерт

 

Новорічний бал

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
31 січня 2012р.

Теги: Карпати, Пласт, Кошиці, русини

Коментарі

сорри 2012-01-31 / 13:55:27
Якщо послухати так званих русинів, то українського життя в Словаччині або зовсім нема, або, начебто, ті поодинокі, хто вважає себе українцями, пересуваються вулицями перебіжками. ховаючись попід плотами. Насправді ж бачимо гарну, гідну і справді цікаву якість українського життя в Східній Словаччині, що тримається навіть попри тотальну та послідовну, хоч і масковану під демократію, державну політику деукраїнізації.

Моя шана і уклін усім, хто твердо тримається своїх переконань і ще й робить, як бачимо, чималий шмат доброї роботи для їх утвердження...

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи