У 2011 році у пологовому будинку Ужгорода з’явилися на світ 50 пар двійнят та 5 трійнят (ФОТО)

Якщо двійнята народилися приблизно у такій самій кількості, як і попереднього року, то трійнята персонал пологового будинку відверто здивували, адже у 2009 і 2010 роках було зареєстровано лише по 2 таких випадки.

У 2011 році у пологовому будинку Ужгорода з’явилися на світ 50 пар двійнят та 5 трійнят (ФОТО)

Про це у прес-центрі «Закарпаття» розповів головний лікар Ужгородського міського перинатального центру Андрій Чабан. Він зазначив, що ужгородок серед жінок, котрі народили по трійні, нема. І хоча існує думка, що такі випадки трапляються серед пар, які лікуються від безпліддя, усі закарпатки завагітніли природнім шляхом. Андрій Тарасович зазначив, що усього в 2011 році відбулося 3546 пологів. «Ми прогнозували, що спостерігатиметься зменшення народжуваності, однак виявилося, що навпаки — маємо на 100 випадків більше», — зазначив  він і додав, що 42% випадків — так звані ужгородські пологи, решта — пологи представниць з Ужгородського та інших районів області.

Головний лікар Ужгородського міського перинатального центру Андрій Чабан

«Величезним позитивом минулого року є те, що ми запровадили програму, згідно з якою жінки, які першу дитину народжували за допомогою кесаревого розтину, другу можуть народити самотужки. Із 310 вагітних 76, а це кожна четверта жінка, змогли народити фізіологічно. Це дуже добре і для матері, і дитини», — повідомив Андрій Чабан. Він також розповів, що сьогодні у пологовому будинку Ужгорода застосовуються нові сучасні перинатальні технології, завдяки яким пологовий процес є комфортним і більш природнім. Наприклад, уже нікого не здивуєш терміном «партнерські пологи», і 96% від усіх, що відбулися у 2011 році в УМПЦ, якраз такими і є. «Ми практикуємо спільне перебування мами з дитиною, тому після нормальних фізіологічних пологів дитину від мами не відлучаємо і нікуди не переводимо. Більше того, у 2011 році ми створили 2 сімейні палати, тобто разом із жінкою може поступати чоловік, який буде присутній не тільки під час пологів, а впродовж усього часу: від моменту поступлення до виписки. Якщо є бажання, у такі палати можна брати особисті речі і навіть постільну білизну», — розповів Андрій Тарасович. Із нововведень, про які йшлося під час прес-конференції, у пологовому будинку — пологи на ліжку, а не традиційному кріслі.

Щодо так званої «сумної статистики», то головний лікар відзначив, що у 2011 році в пологовому будинку Ужгорода було зроблено 238 абортів. Це трохи менше, ніж у попередньому, 2010 році. Певна кількість випадків — за медичними показами.

Окремо виділили питання здоров’я жінок, адже, як зазначив заступник головного лікаря з поліклінічної роботи УМПЦ Іван Трещак, від цього напряму залежить і рівень народжуваності, і можливість до- та післяпологових ускладнень, і здоров’я дитини. Тому дуже важливо готувати жінок не тільки до пологів, але й до вагітності. «Жінка повинна бути зацікавленою у власному здоров’ї, адже нерідко ми діагностуємо передракові стани саме через те, що пацієнтка вчасно не звернулася за консультацією. Ця робота проводиться на рівні жіночих консультацій, а у пологовому ми ставимо перед собою кілька завдань, серед яких основне місце займає максимальне зменшення кількості внутрішньоутробних загибелей, кваліфіковане проведення пологів, догляд і допомога матері і дитині у неонатальному періоді. Нерідко ситуація ускладнюється різними захворюваннями, які виникають уже під час вагітності. Саме тому дуже важливо приділяти увагу своєму здоров’ю і ходити на профогляди», — наголосив Іван Трещак.

Заступник головного лікаря з поліклінічної роботи УМПЦ Іван Трещак

Заступник головного лікаря з питань медсестринства Надія Холодняк розповіла, що сьогодні в УМПЦ працюють 100 лікарів та 250 акушерок та інших представників медперсоналу. «Наші фахівці часто беруть участь у різних тренінгах і семінарах, що проводяться по всій Україні, нерідко організовуємо подібні заходи самі. Ми багато чого досягли, однак не зупиняємося на цьому, тому маємо конкретні  завдання на цей рік», — зазначила вона.

Заступник головного лікаря з питань медсестринства Надія Холодняк

Торкнулися під час прес-конференції і питання корупції у пологовому будинку. Головний лікар зазначив, що, на жаль, корупція сьогодні є в усіх установах України, однак керівництво УМПЦ намагається «боротися із цим ганебним явищем усіма силами». Він розповів, що у кожній палаті цього закладу є інформація із номером телефону довіри, на який можна повідомити про зловживання з боку медперсоналу, а також розрахунковий рахунок, на який можна, однак при добровільному бажанні, зробити благодійний внесок. Щодо рівня корупції, то він, за словами учасників прес-конференції, за минулий рік знизився дуже суттєво. «Наш заклад є державним, тому будь-яка допомога є безкоштовною. З 1 січня 2011 року на нормальні пологи жінці не потрібно брати жодних ліків. Однак, якщо є якісь ускладнення, то доводиться інколи докуповувати спеціальні препарати. З платних послуг, які проводяться на базі УМПЦ, маємо тільки дві: переривання вагітності і лікування непліддя», — додав Андрій Чабан.

Питання, чому ж закарпатки виявляють бажання народжувати закордоном, голова медичної ради УМПЦ Іван Хаща прокоментував наступним чином: «Сьогодні ми говоримо про нові сучасні технології, яких раніше у нас не було, однак впродовж останніх років з’явилися і у нас. Однак кожна жінка має право вибору і, якщо за певних причин вона виявляє бажання народжувати закордоном, то це її право. Усього ж у нас не так і багато таких — 2% від загальної кількості. До речі, і у нас бувають випадки, коли народжують жінки з інших країн. Наприклад, нещодавно ми приймали пологи у жінки із США, яка залишилася повністю задоволеною».

Голова медичної ради УМПЦ Іван Хаща

Наприкінці головний лікар Ужгородського міського перинатального центру зазначив, що у недалекій перспективі — запровадження так званих днів відкритих дверей, коли майбутні мами зможуть приходити в пологовий на екскурсію і з’ясовувати усі питання, що їх цікавлять. Наразі ж з подібними бажаннями можна звертатися до своїх лікарів, які допоможуть в організації таких заходів.

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
17 січня 2012р.

Теги: перинатальний, пологи, Андрій Чабан

Коментарі

Ужгородка 2012-01-20 / 11:56:16
Я цього року народжувала без домовленості і задоволена дуже хорошим відношенням лікаря, при цьому гроші ніхто не вимагав. На рахунок ліків то навіть шприци, перчатки довелось купляти, тобто я прийшла з кульком препаратів і порядку 150 грн. залишила внизу в аптеці.
А на рахунок сумної статистики, то забули сказати скільки дітей померло... Про 3-ох померлих дітей я знала особисто

Пересічний ужгородець 2012-01-19 / 12:08:49
і я б хотів зауважити всім сумним та невдоволеним

якщо чиїсь здобутки не дають вам спати вночі,то не потрібно виставляти себе на сміх на просторах інтернету

і пам"ятайте..

"собаки лают,караван идет"

Пересічний ужгородець 2012-01-19 / 11:58:19

Коментар видалено. Адмін

123 2012-01-18 / 23:33:03

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Сумна статистик? 2012-01-18 / 20:42:44
Для аноніма. Ви мабуть маєте безпосереднє відношення до даного медичного закладу, якщо так сердечно перейнялись наведеними фактами. Коли відсутні аргументи переходять на особистість та образи....
Ви хочете заперечити факти того, що в 2011 році загинула не одна дитна під час пологів? Чи заперечити факти вимагання грошей з породіль? Чи може аптека на першому поверсі випадково має такий прибуток, якому позаздрить будь-яка аптека в центрі міста? Мене не цікавить ні колишенй, ні діючий керівник цієї установи....Класик казав:" А вы друзья, как не садитесь, а в музыканты не годитесь".

********* 2012-01-18 / 19:00:36
Наскільки знаю, попереднім був Р.Федько - ратушняківський хабарник. І скандальний випадок зі смертю дитини стався з його породілею, коли він навіть вчасно не прибув на пологи.

марися 2012-01-18 / 18:46:19
а хто був попереднім?

Сумному і невдоволеному 2012-01-18 / 17:27:46
Непочатий край роботи для правоохоронців був там за каденції попереднього головлікаря. Аж дивно, як це його з миром прилаштували на нову роботу, де він активно продовжує займатись криміналом??? Бо саме його халатність привела до того, шо гинули діти, на жаль.

Сумна статистика? 2012-01-18 / 16:27:47
А статистику щодо дітей, які загинули під час пологів в наслідок халатності або недбалості лікарів забули згадати? В Багдаді все спокійно?
А про те, що породіллям відразу кажуть, що в пологовому не має елементарних медичних препеаратів, бинтів, шприців і т.п. (вони звичайно є) і все це пропонують зразу придбати в аптеці на першому поверсі.....а про подяки лікарям?
Для правоохоронних органів, там непочатий край роботи.....

лариса 2012-01-18 / 16:19:00
Не засуджуйте. Ви ж не знаєте, хто і чому робив аборти.

238 2012-01-18 / 13:49:30
238 абортів. двісті тридцять вісім.
Сім шкільних класів або груп у дитячому садочку.
Уявляєте, сім класів ненароджених дітей.
Це тільки за рік і тільки у перинатальному центрі.
Це не сумна статистика, це бійня.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи