Український народний хор “Карпати” з Кошиць возвіщав радісну новину

Час, наповнений радісним очікуванням найкращих свят в році Рождества Христового, Український народний хор «Карпати» з Кошиць вже традиційно пожертвував різдвяним концертам, на яких на різних місцях Кошиць, але і в Якуб''янах недалеко Старої Любовні прозвучали прекрасні віншування і колядки, але й всесвітньо відома колядка «Тиха ніч» у чотирьох мовах. Концерти здійснюються в рамках проекту «Різдв''яні і новорічні традиції Русинів-Українців», який фінансово підтримав і Уряд влади Словаччини з програми «Культура національних меншин 2011».

Український народний хор “Карпати” з Кошиць возвіщав радісну новину

Короткий концерт колядок і духовних пісень вперше прозвучав 10 грудня 2011 року на нетрадиційному місці, перед торговельним центром «Еріка» в Кошицях. Був він частиною програми «Різдво на Терасі», що є одним з найбільших житлових комплексів міста, яку організувала Міська частина Кошиці-Захід. В рамках цієї програми прозвучав концерт колядок і духовних пісень і 22 грудня 2011 року в клубі «Атріум».

У неділю 11 грудня 2011 року «Карпати» в культурному осередку «Южан» в Кошицях були гостем Чеської спілки міста Кошиці на Різдвяному концерті «České Vánoce», де, перед заповненим залом, заспівали три колядки: «Радість нам ся явила», «Нова радість стала» та «Бог предвічний».

У суботу 17 грудня 2011 року понад п’ятсот глядачів вислухало в залі Історичної ратуші на Головній вулиці в Кошицях ювілейний п’ятий річник Різдвяного концерту хору «Карпати», який в цьому році здійснено під назвою «Різдвяні традиції національних меншин міста Кошиць». Зацікавлення уже традиційними різдвяними концертами хору «Карпати» з боку прихильників хору «Карпати» і жителів міста є щороку надзвичайним. І в суботу, вже 20 хвилин перед початком концерту, зал з 447 місцями для глядачів був заповнений до останнього місця, члени хору «Карпати» були змушені приносити з гардеробів і ставити стільці, але і так багато глядачів слухало концерт стоячи з двох боків залу.

«Ходили, ходили та й заблудили, аж ясна звізда у стару радницю нас привела. Чи дозволите, добрі люди, вас всіх звеселити, колядою новину возвістити!» Після цих слів за звуків дзвонів і співаючи колядку «В Віфлеємі новина», яку з «Карпатами» співали і глядачі в залі, вийшли на сцену «Карпати». Після вступного блоку колядок модераторки вечора Марійка Побегова і Оленка Довгович запросили на сцену найменших учасників – учнів кошицького Гуртка українознавства, роботу якого вже другий рік, під керівництвом Олени Довгович і Світлани Мартинюк, організаційно забезпечує молодіжна організація «ПЛАСТ» у співпраці з кошицькою Регіональною Радою Союзу Русинів-Українців Словацької Республіки. «Найменші» заспівали дві колядки: «Коли ясна звіздар» та «В Віфлеємі днесь Марія», переплетені віншуваннями, а вкінці їхнього виступу прозвучала пісня «Ой, хто, хто Миколая любить». Миколай дітей вислухав і, два дні перед своїм святом святого Миколая за Юліянським календарем, «подарував» їм чималі пакуночки українських цукорків і натхненні оплески публіки.

Концерт продовжувався дальшим блоком українських колядок у виконання «Карпат», але і тріа у складі Анна Веселовська, Світлана Мартинюк і Штефан Душик. Оригінальне різдвяне вітання та колядку із словацького села Жакарівці подарувала глядачам солістка хору «Карпати» Марія Побегова. В дальшій частині концерту заспівали по три коляди і віншували гості «Карпат» - Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях по чеські, а хор «Чермель» угорською мовою. До колядників приєдналася і чоловіча співацька група «Поляна», яка нещодавно відсвяткувала 15 річницю своєї діяльності. В кінці концерту прозвучала найвідоміша в світі різдвяна колядка «Тиха ніч» в чотирьох мовах – українською, чеською, угорською та словацькою.
Модераторка, Олена Довгович закінчила концерт віншуванням: «Дай нам, Боже, у щасті, здоров’ї прожити од Рождества до Нового року, од Нового року до Богоявління, од Богоявління до Воскресіння, од Воскресіння до Вознесіння, од Вознесіння до Святого Духа, од Святого Духа до сто літ! На Многая і благая літ!”, після якого і на сцені і в залі прозвучало наше народне «Многая літ».

Дякуючи спонсорам інж. Петру Грінкові та д-р Марії Ольшавській і жіночкам хору «Карпати», при виході з концертного залу понад п’ятсот глядачів, як і на попередніх річниках, чекала несподіванка у вигляді накритих щедро вечірніх столів із всякими солодощами, з символічними подарунками для всіх та з «Карпатським пунчем», який щедро для всіх наливав заступник старости Міської частини Кошиці — Над Озером і прихильник хору «Карпати» Степан Чабала.

Після прекрасного вечора, в неділю раненько, 18 грудня 2011 року «Карпати» виїхали в прекрасне старовинне наше село Якуб'яни, недалеко міста Стара Любовня. Своїми духовними піснями сприяли прекрасній атмосфері на святій літургії в грекокатолицькому Храмі св. Петра і Павла. Після літургії подарували Якуб''янцям концерт колядок, який жителі села прийняли з великим захопленням. Подяка за прекрасні хвилини в Якуб''янах належить і старостові села Йосифу Дуфалові, під опікою якого проходив концерт і отцеві духовному Павлу Валькові, які не малим чином спричинилися до того, що «Карпати» потішили перед святами якуб'янців своїм співом. Головним ініціатором поїздки «Карпат» в Якубяни було подружжя Господарів – Оксани і Ярослава, довгорічних членів хору «Карпати».
На святковому обіді «Карпати» зустрілись з членами фольклорного колективу «Кичера» і почастувалися взаємно прекрасними народними піснями і різними «Многая літ».

Програма проекту «Різдв'яні і новорічні традиції Русинів-Українців» буде продовжуватись і після Різдвяних свят за «новим» календарем. Вже 26 грудня 2011 «Карпати» будуть співати літургійні пісні українських композиторів Д. Бортнянського, М. Вербицького, К. Стеценка і дальших на Службі Божій у римо-католицькому Храмі Найсвятійшої Трійці в Міській частині Кошиці-Переш. Після літургії прозвучить і концерт колядок.

А вже в Новому році – 6 січня 2012 року відбудеться за Юліанським календарем вже десятий річник зустрічі «Святий вечір з «Карпатами». 8 січня 2012 року «Карпати» будуть веселити своїми піснями жителів в Кошицях-Шаці. В другу січневу суботу, 14 січня 2012 року, відбудеться в «Джамбо Центрі» вже 21-ий річник «Маланчиного вечора, тобто Новорічного балу, а в неділю, 15 січня в тому самому залі здійсниться і Новорічний концерт «Карпат». Гостями «Маланчиного вечора» й Новорічного концерту будуть Інструментальний ансамбль «Рапсодія» з Ужгорода та Дитячий фольклорний ансамбль «Тур'янська долина» із села Тур’я Ремети – Україна.
Згадуваними імпрезами Український народний хор «Карпати» віддав належне різдвяній і новорічній добі та сповнив свою голову мету – пробуджувати у наших людей повагу до традицій наших предків, але у великій мірі показати й представникам інших національностей красу нашого східного церковного обряду і невмирущі вартості наших народних колядок і віншувань.

Moдераторки вечора Марія Побегова і Олена Довгович

Співає Український народний хор "Карпати"

Співає Український народний хор "Карпати", диригує Левко Довгович

Співає тріо Анна Веселовська, Світлана Мартинюк і Штефан Душик

Вінчування і колядки у виконанні дітей з Гуртка українознавства

Співають "Карпати", диригує Світлана Мартинюк

"Карпати" Якуб'янці привітали в прекрасній церкві, грекокатолицькому храмі св. Петра і Павла

"Карпати" із старостою села Йосифом Дуфалом і отцем духовним Павлом Вальком та з художнім керівником і диригентом хору Левком Довговичом посередині

Підчас концерту в Якуб'янах - третій зліва староста села Йосиф Дуфала

"Карпати" прощаються з Якуб'янами

25 грудня 2011р.

Теги: хор Карпати, Різдво, концерт,

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи