Олег Гаваші: "Україна була першою державою, що визнала незалежність Словаччини"

До 20-ї річниці проведення Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України

Олег Гаваші: "Україна була першою державою, що визнала незалежність Словаччини"

1 грудня 1991 року відбулася історична подія – в Україні було проведено Референдум, що затвердив Акт проголошення незалежності України  від 24 серпня 1991 р. Того ж дня були проведені перші в Україні президентські вибори.

Цей референдум мав не тільки юридичне і міжнародне, але і велике психологічне значення, оскільки він вочевидь продемонстрував прагнення народу України щодо свого самостійного майбутнього. Понад 90 відсотків громадян, які взяли участь у Всеукраїнському референдумі, підтвердили рішення парламенту, проголошене 24 серпня.

Всеукраїнський референдум 1991 року був організований Верховною Радою та Урядом УРСР. Для проведення референдуму по всій Україні було створено 34 093 дільниці для голосування. На референдум було винесено одне питання – „Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?”.

До списків громадян, що мали право проголосувати, було внесено 37 885 555 осіб. 31 943 820 осіб або 84,32% тих, хто мав право голосувати, отримали бюлетені для голосування. У голосуванні взяли участь 84,18 %, що мають право голосу громадян Української РСР (31 891 742 особи). З них підтримали Акт проголошення незалежності України 28 804 071 особа (90,32 %).

 Як відомо, юридичне оформлення суверенітету України проходило у декілька етапів:

16 липня 1990 року Верховною Радою УРСР було прийнято Декларацію про державний суверенітет України (її підтримали 355 депутатів Верховної Ради, проти виступили всього 4 депутати, 1 – утримався).

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР проголосила незалежність України та створення самостійної української держави - України. Тоді ж, 24 серпня було оголошено про проведення всеукраїнського референдуму, який мав би підтвердити добру волю всіх громадян країни про створення нової держави.

1 грудня 1991 року було проведено референдум, що затвердив акт від 24 серпня 1991 р.

28 червня 1993 р. Верховна Рада прийняла Конституцію України кваліфікованою більшістю (315) голосів і закон про введення її в дію (338 голосів).

Потім почався період визнання незалежності іншими державами. Як зазначається у „Зверненні Президента до Українського народу з нагоди 20-ї річниці проведення Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України”, після нього незалежну Україну визнали понад 100 країн світу і нині Українська держава посідає гідне місце у світі. У Зверненні Президента також зазначається, що Україна розбудовує і зміцнює відносини з іншими країнами за принципами взаємоповаги, всебічного розвитку політичних, економічних та культурних зв’язків.

Україна була першою державою, яка 30 січня 1993 р. визнала незалежність Словаччини. Між нашими державами були встановлені дипломатичні відносини, в Братиславі та Києві сьогодні працюють, відповідно, українське та словацьке посольства. У 2000 р. було відкрито Генеральне консульство СР в Ужгороді, в 2003 р. - Генеральне консульство України в Пряшеві.

У початковому періоді розвитку українсько-словацьких відносин нам довелося долати проблеми внутрішньої трансформації та розробляти чітку стратегію відносин. Протягом останніх років спостерігається значна активізація політичного діалогу між Україною та Словацькою Республікою, який сьогодні характеризується конкретизацією головних напрямів двосторонньої співпраці у політичній, економічній, гуманітарній та інших сферах.

Сьогодні наші відносини будуються на великій договірно-правовій базі, яка складається з 81 міжнародно-правового документу, що сумлінно виконуються сторонами.

Кульмінацією оновленого в 2010 році політичного діалогу між нашими державами стало проведення 5-8 жовтня 2010 року офіційного візиту в Україну Президента СР І. Гашпаровича та 17 червня 2011 року офіційного візиту до Словацької Республіки Президента України В. Ф. Януковича.

Ці зустрічі дали конкретні важливі результати, значимі для громадян наших країн. Зокрема, 6 жовтня 2010 р. в рамках офіційного візиту в Україну Президента СР І. Гашпаровича була підписана Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про скасування консульського збору (за оформлення довготермінових національних віз). А під час офіційного візиту до Словаччини Президента Україна В.Януковича була підписана Угода про внесення змін до Договору між Україною та Словацькою Республікою про місцевий прикордонний рух від 30 травня 2010 року, а також Угода між Кабінетом Міністрів України і Урядом СР про військові поховання.

Варто відзначити, що співробітництво між регіонами обох країн не обмежується співробітництвом на рівні прикордонних регіонів обох держав, підтвердженням чого було підписання під час візиту Президента України В. Януковича до Словаччини трьох угод про співробітництво між Дніпропетровською, Запорізькою та Харківською областями України і, відповідно, Братиславським, Бансько-Бистрицьким та Трнавським краями СР.

5-6 вересня 2011 р. відбувся офіційний візит в Україну Міністра закордонних справ СР М.Дзурінди (м. Київ), у ході якого керівник словацького зовнішньополітичного відомства зустрівся зі всіма вищими конституційними чинниками нашої держави – Президентом України В.Ф.Януковичем, Головою Верховної Ради України В.М.Литвином, Прем’єр-міністром України М.Я.Азаровим, Міністром закордонних справ України К.І.Грищенком. Згаданий візит послугував подальшій підтримці словацькою стороною європейських інтеграційних кроків України, а також надав чергового імпульсу розвитку двостороннього українсько-словацького співробітництва в економічній, енергетичній, гуманітарній та інших сферах.

На цей час відбулось 17 двосторонніх зустрічей президентів обох країн, 10 зустрічей прем’єр-міністрів, 13 – міністрів закордонних справ. Відбулось 3 засідання Українсько-словацької комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, 11 засідань Українсько-словацької комісії з питань науково-технічного співробітництва, 10 засідань Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, 10 засідань Українсько-словацької комісії з питань національних меншин та культури.

Ключовим пріоритетом зовнішньої політики України залишається європейська інтеграція, яка передбачає проведення системних реформ у всіх сферах життя у відповідності з нормами і стандартами Європейського Союзу.

Слід зазначити, що з боку Словаччини Україна відчуває постійну підтримку прагнень України стати членом Євросоюзу, причому у питанні підтримки шляху України до ЄС всі гілки словацької влади, всі вищи конституційні чинники демонструють єдність та однозначність. Підтримка євроінтеграційних амбіцій України закріплена у Програмі діяльності Уряду СР на 2010-2014 рр., в якому, зокрема, зазначається: „Словаччина буде й надалі активно підтримувати інтеграційні та модернізаційні наміри свого найбільшого сусіда – України, адже безпечна, економічно прогресуюча, демократична та вільна Україна являє собою важливий елемент загальноєвропейської стабільності... Словаччина підтримуватиме розвиток співпраці у рамках „Східного партнерства” та надання конкретної інтеграційної перспективи Україні”.

При цьому варто відзначити, що згадана підтримка не міститься суто у площині політичних заяв лідерів Словаччини, а знаходить свій конкретний прояв – і у підтримці позиції України щодо надання їй Плану дій із запровадження безвізового режиму у відносинах з ЄС на саміті Україна-ЄС 22 листопада 2010 р., і у спрямуванні у бік наших інтересів голосування по документах Європарламенту щодо ситуації в Україні, і у проведенні стажування українських представників з проблематики європейської інтеграції у міністерствах та відомствах СР, і у реалізації Словаччиною кількох проектів  „Конвенту щодо Євросоюзу в Україні”, і у багатому чому іншому.

Варто додати, що для Словаччини Україна залишається єдиним сусідом – не членом ЄС, а тому чим скоріше наша держава наблизиться до Євросоюзу, тим більше для Словаччини буде перспектив розвивати свою економіку у східному напрямку, тим більше для Словаччини буде підстав вважати себе у безпеці, тим більше для словацького народу буде можливостей познайомитися з українським природним, культурним, науковим, людським та іншим багатством.  

З великим задоволенням в Україні сприйняли прийняття 1 грудня 2011 р. резолюції Європарламенту щодо України, в якій, зокрема, йдеться про положення щодо парафування Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом до кінця 2011 року.

Слід також відзначити продовження конструктивного та взаємовигідного співробітництва України з НАТО відповідно до вимог законодавства України. Так, у Законі України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики” від 1 липня 2010 р. зафіксовано намір України як європейської позаблокової держави продовжувати конструктивне партнерство з Організацією Північноатлантичного договору. Готовність НАТО продовжувати та розвивати партнерство з Україною підтверджена у новій Стратегічній концепції Альянсу, прийнятій на Лісабонському саміті цієї організації 19-20 листопада 2010 р. При цьому, Україна залишається єдиною країною-партнером, що бере участь у переважній більшості основних поточних миротворчих місій під проводом НАТО.

Слід висловити нашу вдячність Словацькій Республіці за постійну підтримку України та практичну  співпрацю в рамках Альянсу. Так, Словацьке Посольство у Києві було останні роки контактним Посольством НАТО на Україні, що забезпечувало координацію спільної діяльності України та НАТО. Як приклад можна також зазначити, що в 2011 р. в м. Ліптовський Мікулаш були проведені  курси штабних офіцерів при Академії Збройних Сил СР, на яких здійснювалася професійна підготовка українських офіцерів для роботи у багатонаціональних штабах у ході миротворчих операцій під егідою міжнародних організацій. На зазначених курсах в поточному році навчалося чотири офіцери Збройних Сил України.

Словаччина – важливий торговий партнер України. Якщо брати торговельні обіги України з країнами-партнерами на душу їх населення, то Словаччина за цим показником посідає друге місце серед всіх країн ЄС і перше місце серед країн ЄС, які межують з Україною.

Позитивний розвиток двосторонніх економічних відносин об'єктивно обумовлений і географічним сусідством, і спільністю інтересів. Так, наприклад, обидві наші країни є транзитними партнерами у постачанні енергоносіїв до інших європейських країн і зацікавлені зіграти свої ключові ролі у реалізації проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору, у збереженні теперішніх маршрутів постачання до ЄС російського газу. Повністю співпадають інтереси в транспортній галузі, три з дев’яти транс’європейських транспортних коридорів проходять через українську територію, а один з них і через словацьку. Спільне використання для розвитку економіки положення країн, через які сполучається Азія з Європейським Союзом, передбачає симетричний розвиток транспортної інфраструктури та транзитних можливостей, що стане ще актуальнішим з початком функціонування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. На черзі має стати розвиток промислової та сільськогосподарської кооперації між Україною та СР.

З минулого року активізована діяльність українсько-словацької Міжурядової комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва. Третє засідання Українсько-словацької комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва відбулося 29-30 вересня 2011 р. у м. Ужгород. Результати останніх засідань Комісії показали, що обидві сторони зацікавлені у подальшому поглибленні економічного співробітництва та переході до якісно нового етапу взаємодії наших країн, тобто у модернізації всього спектру економічних відносин, розвитку інноваційно-інвестиційних напрямків, співпраці у науково-технічній і технологічній сферах.

У поточному році також були проведені Дев’яте засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва (08–09 червня 2011 р.) і Десяте засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва (01-02 грудня 2011 р.).

Сама логіка розвитку та зміст двосторонніх українсько-словацьких взаємин спрямовані на підтримку поступового входження нашої країни до європейського простору. За відсутності проблемних питань політичного характеру на перший план виходить розв‘язання практичних аспектів, пов‘язаних з мінімізацією можливих негативних наслідків розширення Європейського Союзу, а також активне використання набутого Словаччиною інтеграційного досвіду з метою прискорення практичної реалізації курсу України на європейську інтеграцію.

Олег Гаваші, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці, Нове  життя», 15.12.2011 р., Пряшів

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
16 грудня 2011р.

Теги: Словаччина, Гаваші

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи