Старий Новий рік українці Словаччини святкували в Кошицях із Закарпатським народним хором (ФОТО)

Понад сім сотень гостей вітало в Кошицях в кінці другого січневого тижня новий рік за Юліянським календарем на двох непересічних культурних імпрезах – Новорічному балі та Новорічному концерті Русинів-Українців, організатором яких уже довгі роки підряд є Український народний хор «Карпати», співорганізатором молодіжна організація «ПЛАСТ» та Регіональна рада СРУСР.

Старий Новий рік українці Словаччини святкували в Кошицях із Закарпатським народним хором (ФОТО)

У суботу 11-го січня зустрілося в прекрасному залі «Сполоченського павілону» понад 370 осіб на 29-му  «Маланчиному вечорі» - Новорічному балі, а в неділю 12-го січня до останнього місця заповнився зал Історичної ратуші на ювілейному 20-му Новорічному концерті Русинів-Українців. До великого успіху обидвох імпрез сприяли своєю програмою і гості з Ужгороду – Заслужений академічний Закарпатський народний хор. 

«Маланчин вечір», як і в попередніх роках, завдяки кропіткій роботі організаторів, зокрема директорки всіх дотеперішніх балів Олени Довгович, став знову незабутньою подією. У фойе, перед початком «Маланки» українськими колядками вітав гостей оркестр «Музика Ювеналіс».     Між учасниками були і в цьому році почесні гості: староста міської частини Кошиці-Красна Петер Томко, старостка Малої Іди Яна Каллова, старостка Курова Марія Шпіркова, уповноважений мера міста Кошиці для співпраці міста Кошиці з Україною Едуард Бураш, директор кошицького Управління праці, соціальних справ і родини Павол Мутафов, довгорічні спонзори Петро Грінко та Ян Пітух, лиректор Середньої фахової школи технічної, представники Клубу Земплинчанів та дальші.

Розпочався бал мистецькою програмою Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, в якій прозвучали різдвяні колядки, народні пісні і само собою і танці. За традицією програму закінчив «Гопак», після якого танцюристи запросили до першого вальсу учасників балу. В кінці художній керівник ужгородського колективу Наталія Петій - Потапчук подякувала художньому керівнику хору «Карпати» Левку Довговичу та головній організаторці Олені Довгович за запрошення в Кошиці. 

Модераторки Людмила Ґарянська та Зузана Бобрикова на початку подякували всім спонзорам, які допомогли при нелегкій підготовці одного із найстарших балів в Кошицях. Слова подяки висловила їм при офіційному відкритті балу і його директорка Олена Довгович: «Сходимось тут як одна велика родина без національної та конфесійної різниці. Тому дозвольте подякувати вам всім з цього місця за те, що приходите на наш бал разом привітати новий рік за Юліянським календарем. Ваше участь є для нас неабияким поштовхом до дальшої роботи, яка не є легкою,». До танцю грав «Епілог» зі Свидника.  В другому блоці програми учасників прекрасними народними піснями потішили солісти Закарпатського хору народний артист України Петро Матій та Василина Голянич.

Забава продовжувалася і після новорічного тосту, в якому всього доброго в новому році учасникам балу побажали присутні старости. Учасників потішили і ціни в багатій «томболі», речовій лотереї, після якої присутні вже традиційно танцювали аж до «білого рана». Організатори і в цьому році підготували бал на високому рівні і всі учасники відходили натхнені і багато з них вже висловили запитання – який буде ювілейний 30-ий «Маланчин вечір» в Кошицях в наступному 2021 році.

Пройшло лише трохи більше як дванадцять годин і багато учасників балу зустрілося в залі Історичної ратуші на ювілейному 20-ому Новорічному концерті Русинів – Українців. Новорічний концерт  реалізовано у співпраці з містом Кошиці, під захистом мера міста Ярослава Полачека, який привітав учасників концерту з новим роком і на початку концерту і разом із заступником мера Луцією Гурбальовою передав символічні подарунки керівникам Заслуженого академічного Закарпатського народного хору з Ужгорода. Луція Гурбальова висловила велику подяку хору «Карпати» за те, що в мультинаціональних Кошицях пропагують українську культуру і реалізують незабутні імпрези з чудовими колективами і виконавцями: «Не сумніваюсь, що так само це буде і на сьогоднішньому концерті.» 

Програма Заслуженого академічного Закарпатського народного хору з Ужгорода, який в цьому році святкує 75-у річницю заснування, принесла всім присутнім незабутній вечір і одну з найкращих імпрез останніх років. Прозвучали  колядки «Возвеселімся» і «Коли ясна звізда» та в цілому світі відома щедрівка «Щедрик, щедрик», українські і словацькі народні пісні, навіть і угорська у виконанні хору і солістів,  які публіка оцінила бурхливими оплесками. Так само і оригінальне хореографічне спрацювання окремих танців, як наприклад вокально-хореографічної композиції «Червона ружа» з танців народів, які живуть на Закарпатті  та словацький народний танець «Василькові цифри» публіка прийняла довготривалими оплесками. Закінчено програму українським «Гопаком» і новорічним вітанням, після якого цілий зал разом з виконавцями заспівав «Многая і благая літа».

Святослав Довгович

 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
16 січня 2020р.

Теги: українці, святкування, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи