У Пряшеві презентували книжку про бомбардування міста Червоною армією у грудні 1944 року

19 грудня 2019 року у пряшівському Крайовому музеї відбулася презентація книги журналіста Людовіта Петрашка „A svetlo bolo ako vo dne. V Prešove na konci vojny” ‒ про бомбардування Пряшева Червоною армією увечері 20 грудня 1944 року, про яке до 1990 року невільно було писати, а якщо й дозволялося, то лише як про злочин німецької армії.

Обкладинка книжки Л. Петрашка
Обкладинка книжки Л. Петрашка

А правда була ось яка...

Увечері 20 грудня 1944 року територія міста була освітлена десятками яскравих світел, які радянські літаки спускали на парашутах на різні частини Пряшева, головним чином – на об’єкти, призначені на бомбардування. За ними слідувала ескадрилья радянських бомбардувальників, що скинула на місто сотні бомб, які протягом нецілих півтора години знищили багато об’єктів, перетворивши їх на руїну. Найбільшого удару зазнала в’язниця, в якій розтащовуася штаб гестапо. На місці було вбито 120 вʼязнів. Інші повтікали і згодом поповнили партизанські загони в навколишніх лісах.

Цивільне населення, попереджене сиреною, переховувалося у підвалах  будинків та інших сховищах. Наперекір тому в руїнах будинків знайшло смерть понад півтори сотні людей. Пізніше було підраховано, що  із 2050 будинків міста непошкодженими залишилися тільки 350. Крім в’язниці повністю були знищені пошта, спортивний стадіон, залізниця, сильно пошкоджені костел францисканів, резиденція Греко-католицької церкви (епископ Павло Ґойдич зберіг життя лише втечею у підвал резиденції). Цікаво, що найменших втрат зазнали військові об’єкти.

Крім в’язнів тюрми гестапо в руїнах міста загинуло понад 150 людей. В тому числі не зараховані жертви евакуванівців зі східних сіл Словаччини. Населення міста із п’ятнадцяти тисяч чоловік після бомбардування зменшилася на вісім тисяч.

19 січня Пряшів був визволений Червоною армією. Визволителям було незручно заявляти, що їхні війська місяць тому бомбардували місто, тому цей явний злочин приписали німцям. Це твердження засвоїла собі і місцева влада, зокрема після комуністичного путчу у Чехословаччині 1948 року.

Про бомбардування Пряшева у грудні 1944 року писалося рідко, а якщо про це й з’являлися повідомлення в пресі, то без наведення виконавців бомбардування або як злочин німецьких військ.

Моя дружина та її мати, які втратили при бомбардуванні своїх найближчих: чоловіка та батька, до 1990 року були переконані, що їх найближчого родича вбили німці.

На пам’ятнику біля Інституту геодезії та картографії на вулиці  Константиновій і досі зберігається повідомлення, що на цьому місці була в’язниця гестапо, в якій під час бомбардування Пряшева 20 грудня 1944 року загинуло 120 антифашистів. Хто влаштував це бомбардування – не вказано.

Л. Петрашко у своїй книзі ”А світло було як у день” наводить свідчення людей, що були свідками бомбардування.

Крім того на презентації своєї книги він продемонстрував 26-хвилинний фільм Словацького телебачення з 2011 року „Stalinove sviečky nad Prešovom” (режисер Пальо Корец), в якому виступає кільканадцять живих свідків бомбардування.

Святкуючи 75-у річницю визволення Чехословаччини Радянською армією в січні 2020 року, ми не сміємо забувати і на темні сторінки цього визволення. А бомбардування Пряшева наприкінці війни аж ніяк не можна назвати світлою сторінкою нашої історії.

Микола Мушинка

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 грудня 2019р.

Теги: Пряшів, бомбардування

Коментарі

Історик 2022-01-20 / 20:35:00
Все це відбувалося в ЮгославіЇ, польовий аеродром знаходився в місті Ніш. Колону американці атакували на марші з Болгарії на півні, що привело до жахливих втрат. І нформацію я вперше почув від пілота Пе-2 Притули Олександра Олексійовича, який був в той день черговим по аеродрому Ніш.

Історик 2022-01-20 / 20:27:58
Випадки "дружнього вогню" не рідкі під час будь-якої війни. А що вже говорити про ворожу для Радянського Союзу Словаччину Тісо. В свій час американські "Лайтинги" 7 листопада 1944 року (саме так, на річницю Великої Жовтневої соціалістичної революції) проштурмували колону радянського 6 механізованого корпусу. Загинув командир корпусу генерал Котов. В той же день американці тими ж "Лайтингами" штурмували військовій аєродром Червоної Армії, В результаті були втрати з обох сторін. В цьому повітряному побоїщі приймав участь майбуній начльник ППО СССР Колдунов.

Копча 2019-12-24 / 01:00:55
Словацька республіка воювала на стороні Німеччини з самого початку ІІ Світової війни тому як активний учасник конфлікту несла усі тяготи війни і цивільне населення у тому числі.

Олексае4 2019-12-23 / 18:59:02
Погугліть Operstion Frantic.
Були під Полтавою, Миргородом, Пирятином

Олекса 2019-12-23 / 18:47:59
Саме так і мадяри насивали іх - Sztalin gyertya! Сталінова свічка. Це щось ніби фосфорна шашка, яка горить і освітлює поки спускається на парашуті.
Таке саме було застосовано над Мукачевом - залізн.станцію розбомбили. Може то була робота не руських, а американців. Смішно звучить? Читав книжку про це - іхню, звичайно, з ілюстраціями, документами.
А американці мали 2 аеродроми під Полтавою пару місяців у 1943-44-му. Головні фивники на конференціі, майже у Тегерані, договорилися і як союзникам ім дозволили обладнати і обслуговувати. Чому? Руські не мали таких і такоі маси супер-бомберів, як, наприклад, Б-17 амерівські, Ланкастери британські. А союзники так могли використати бомбери "подвійно" - виліт з іхніх у Італіі, відбомбився у Австріі, Мадярщині і тягнеш за лінію фронту під Полтаву. Заправили пальним, бомбами, техоглянули - і знову бомбиш на зворотньому шляху. Амерівська ефективність.
Потім руських заділо, шо так само не берувуть - зачали "палиці у колеса" - проект довелося згорнути.
Чому про це не відомо? А як Савєцький Саюз міг визнати, шо амерські чіжми ступали "па свящщщеннай зємлє нашей родіни"?! І вялікая пабєда здобувалась не лише іхніми дєдамі-ваєвалі.
І ще: майже усі з рад.боку, хто приймав участь, постраждали потім, у кінці 40-х. І технарі, і перекладачі, і навіть офіціантки з офіц.ідальні. А-а-а, зуби амерам виціряла, коли обід подавала?! Всьо! Прєдала родіну! Боялись ваєнную тайну видати, підписку давали.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи