Український народний хор "Карпати" представив "Різдвяні традиції нацменшин міста Кошиці" (ФОТО)

Вже втринадцяте у суботу, 14-го грудня 2019 року, у переповненому залі Історичної ратуші в Кошицях зібралося понад 400 глядачів. Український народний хор «Карпати» і його гості принесли присутнім неповторну, чарівну атмосферу різдвяних свят.

Український народний хор "Карпати" представив "Різдвяні традиції нацменшин міста Кошиці" (ФОТО)

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин міста Кошиці» в цьому році був присвячений і 30-ій річниці «Ніжної революції», яка в 1989 році надала народам Чехословаччини можливість свобідно презентувати традиції, пов’язані з релігійними святами. Концерт, який був складовою частиною програми «Кошицького казкового Різдва», здійснився під захистом мера міста Кошиці Ярослава Полачека. 

Головним організатором концерту був Український народний хор «Карпати», співорганізаторами кошицька Регіональна рада СРУСР, Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині та у співпраці з містом Кошиці. Присутніми в залі були і почесні гості: члени Президії Регіональної ради СРУСР в Кошицях, директор окружного уряду соціальних справ і родини Павол Мутафов, завідуюча регіонального осередку Унії сліпих і слабозрячих Словаччини Зузана Мігаліова, представники нацменшин і Клубу Земплинчанів у Кошицях, регіональні, міські і місцеві депутати та старости міських частин. 

Прозвучали дзвони, засвітила різдвяна ялинка, запалали різдвяні свічки в руках членів хору «Карпати», які співаючи колядку «В Віфлеємі новина» виходили серединою залу на сцену. «З Різдвом Христовим і Новим роком, най Вам щастить за кожним кроком, най у Вашій хаті радість панує, Христос рожденний мир Вам дарує!» привітала різдвяним віншуванням присутніх модераторка концерту Людмила Гарянська, Марія Побегова привітала публіку такими словами: «Зустрічаємось в цьому історичному залі без різниці віросповідання, національності, віку, щоб перед наступним Щедрим вечором хоча б на певний час відірватися від покупок і повсякденних матеріальних турбот, щоб під час звучання прекрасних колядках різних народів отримати більше духовної сили, миру, порозуміння та любові, які допоможуть нам сповнити наші мрії.» Після двох колядок «Бог Предвічний» і «В Віфлеємі днесь Марія» у виконанні «Карпат» під диригуванням художнього керівника Левка Довговича,  присутні хвилиною тиха віддали честь покійному Степану Чабалі, довгорічному прихильнику хору «Карпати», який від першого різдвяного концерту та на дальших імпрезах хору «Карпати» допомагав активно у їх організуванні. У першій частині концерту прозвучали у виконанні хору ще колядки «По всьому світу» і «Радість нам ся явила» під диригуванням Святослава Довгович і колядка «В яслах лежить», яку заспівали солісти хору Гелени Волошина та Андрій Гапштак. 

Вже вдруге гостем різдвяного концерту хору «Карпати» була фольклорна група «Жівена» з Молдави над Бодвою, у виконанні якої прозвучали чотири колядки у східнословацькому діялекті. Чеську національну меншину вже традиційно репрезентував Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях під керівництвом хормейстерки Моніки Томчакової, які принесли різдвяні пісні «Vánoční magnét a střelec», «O narození Pána Krista», «Vánoční rosička» композитора Адама Міхну з Отрадовиць із 17-го сторіччя та чеську народну колядку в обробці Павла Боровку «Dej Búh štěstí». Після них вже на сцену прийшли майже щорічні гості – чоловіча співацька група «Поляна» під керівництвом Ярослава Диргу з колядками «Три славнії царі» і «Во страні Юдейской». Концерт вже не можна уявити собі без різдвяного вітання із спішського села Жакарівці, яке щороку виконує довголітня солістка та модераторка хору «Карпати» Марія Побегова. 

Найбільшими оплесками присутні оцінили блок програми, який належав найменшим митцям. Відкрив його дитячий фольклорний колектив «Сердечко», який уже 20-ий рік працює при З’єднаній школі Тараса Шевченка в Пряшеві, який приніс в подарунок різдвяне пасмо під назвою «Кажете ся веселити». Засновником і керівником колективу є Івета Світок, якій треба висловити щиру подяку за те, що під її керівництвом в колективі виросли любителі і пропагатори нашого фольклору. Наймолодшим виконавцем на концерті була Наталка Боровська з Кошиць, яка є цьогорічним лауреатом Регіонального огляду «Маковицької струни» в Кошицях. Співу жертвується від п’яти років у фольклорному ансамблі «Железіарік», в якому танцює, співає і грає на акордеоні. Народну пісню «Ішла би я ішла», з якою перемогла в «Маковицькій струні» та колядку «Коли ясна звізда» за супроводу на акордеоні Ярослава Дирги публіка прийняла бурхливими оплесками. 

На початку заключної частини концерту прозвучала колядка угорської нацменшини в угорській мові у виконанні солістів хору «Карпати» Марії Побегової та Штефана Душика з гітарою. 

«Прийшли сьме Вам, чесний газдо і газдиньо, прийшли сьме Вам віншувати, із серця, із щирого, щастя і здрав’я зажелати!» завінчувала модераторка Людмила Гарянська перед останнім блоком програми, який знов належав хору «Карпати» і українським колядкам –«Небо й земля», диригувала хормейстер Світлана Мартинюк, «Чудесна зірка», соло співали Світлана Мартинюк і Штефан Душик, «Стань Давиде», «С нами Бог», соло співали Томаш Намешпетра та Андрій Личко і «Слава нашим господарям» під диригуванням Левка Довговича. 

В самому кінці на сцену вийшли усі учасники програми Різдвяного концерту, щоб заспівати відому у цілому світі різдвяну пісню «Тиха ніч» у трьох мовах: «Карпати» українською, Жіночий хор Чеської спілки чеською і накінець усі разом словацькою мовою. На фортепіано грав Святослав Довгович, диригувала Світлана Мартинюк.

Після концерту кожний з глядачів уже традиційно отримав маленький різдвяний пакуночок, який дякуючи спонсорам, підготували членки хору «Карпати». На подвір’ї Історичної ратуші вже тринадцятий раз пригощали всіх келишком «Карпатського пунчу» від спонсора інж. Петра Грінка.  

При келишку «пунчу» у дружній атмосфері знову звучали українські колядки, а від публіки і щирі слова подяки та признання організаторам за утримування наших тисячолітніх різдвяних традицій. В цьому різдвяному часі за Юліанським календарем хор «Карпати» готує і дальші традиційні імпрези, саме «Святий вечір з «Карпатами» - 6 січня 2020 року, 11 січня «Маланчин вечір», а 12 січня Новорічний концерт, на яких виступить Закарпатський народний академічний хор з Ужгороду. 

 

В кінці концерту прозвучала «Тиха ніч» у трьох мовах

Погляд в публіку – попереду наймолодший виконавець концерту Наталка Боровська з Кошиць 

«В Віфлеємі новина» , приходить головний організатор концерту Український народний хор «Карпати»

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Співають солісти хору «Карпати» Гелена Волошина та Андрій Гапштак

Співає фольклорна група «Жівена» з Молдави над Бодвою

Співає Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях

Співає чоловіча співацька група «Поляна»

Різдвяні вітання із Жакаровець принесла Марія Побегова

Виступає фольклорний ансамбль «Сердечко» з Пряшева

Наймолодший виконавець концерту Наталка Боровська з Кошиць

Угорську колядку співають солісти хору «Карпати» Штефан Душик та Марія Побегова

Співають «Карпати», диригує Світлана Мартинюк

«Чудесна зірка», солісти Світлана Мартинюк та Штефан Душик,  диригує Левко Довгович

«С нами Бог», солісти Томаш Намешпетра та Андрій Личко

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович, на фортепіано супроводить Святослав Довгович 

Модератори вечора Людмила Ґарянська та Марія Побегова

Олена Личко передає глядачам дрібний різдвяний подарунок від хору «Карпати»

Хор «Карпати» всіх пригостив і келишком «Карпатського пунчу»

Святослав Довгович
 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
16 грудня 2019р.

Теги: традиції, хор, концерт, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи