У Кошицях відбувся різдвяний концерт хору "Карпати" (ФОТО)

Уже вдванадцяте у суботу, 15-го грудня у заповненому залі історичної ратуші в Кошицях пройшов концерт з неповторною атмосферою різдвяних свят.

У Кошицях відбувся різдвяний концерт хору "Карпати" (ФОТО)

«Різдвяні традиції нацменшин міста Кошиці» і в цьому році з нагоди найкращих свят року підготував Український народний хор «Карпати» у співпраці з Регіональною радою СРУСР в Кошицях та Містом Кошиці в рамках програми «Кошицьке казкове Різдво». Концерт на цей раз був супровідним заходом проекту «Як сліпі міняють світ музики ІІ», який реалізувало Громадське об’єднання «Феман» з підтримкою Міністерства культури Словацької республіки. 

Початок концерту був несподіванкою для публіки і організаторів. В зал вступив Камерний хор «Кантус» з Ужгороду, який заспівав одну колядку і відомого тисячолітнього «Щедрика». Ужгородський хор, який є великим приятелем хору «Карпати», таким чином привітав всіх з грядущим Різдвом перед своїм виступом на Різдвяному концерті Філіпа Туму в Державному театрі Кошиці, драматург та диригент концерту Ігор Довгович. 

Після цієї несподіванки розпочато концерт колядкою «В Віфлеємі новина», яку співаючи із свічками в руках в зал приніс хор «Карпати». Разом з «Карпатами» колядку співала і публіка. На сцені загоріли різдвяні свічки і конферансьє концерту Марія Побегова та Людмила Гарянська поздоровили всіх присутніх тисячолітнім привітом нашого народу «Христос раждається» і привітали поважних гостей, голову РР СРУСР в Кошицях Йосифа Воока, голову об’єднання «Феман» і уповноваженого мера міста Кошиці для стосунків з Україною Едуарда Бураша, спонсорів хору «Карпати» і концерту Марію Ольшавську, Петра Грінка та родину Господарів. 

«Віншую вам добрі люди най Божа поміч з вами буде!» Після цього віншування у виконанні хору  «Карпати», під диригуванням Левка Довговича та Святослава Довговича, прозвучали колядки «Бог Предвічний» та «Радість нам ся явила». А після віншування «Ой, колядо, колядочко, яка ти нам мила, бо Пречиста Божа мати Сина породила!» перший блок концерту у виконанні «Карпат» закінчили колядки «Чудесна зірка» з солістами Світланою Мартинюк і Штефаном Душиком і вдруге прозвучала у всьому світі відома щедрівка «Щедрик» з доби Київської Русі, під диригуванням Світлани Мартинюк.  

Дві словацькі колядки «Яке то світло» і «Народився Божий син» вклали в програму концерту солісти хору «Карпати» і довголітні учасники конкурсу «На кошицькій турні» Гелена Волошинова та Андрій Гапштак. Після них вперше на концерті Різдвяних традицій представилася фольклорна група «Жівена» з Молдави над Бодвою, яка вже 33 років діє в рамках «Союзу сліпих та слабозорих в Словаччині». Її членами є співачки з різних куточків Словаччини. Виконали дві словацькі та одну угорську колядку. 

З натхненням заповнений зал прийняв і вступ сліпих братів Норберта та Генріха Вілнроттерровців, успішних учасників конкурсу «Чехословаччина шукає талант»,  у виконанні яких вперше на концерті традицій нацменшин прозвучала  сучасна, між молоддю популярна «репова» музика. 

Після нетрадиційного блоку сучасної музики угорські різдвяні традиції запрезентували колядкою солісти хору «Карпати» Марія Побегова та Штефан Душик.

«Вітаємо на сцені наймолодших учасників нашого концерту – талановитих Юлію та Ніколаса Корманикових з Великого Шаріша з їх мамкою Mонікою, які «Прийшли нас звеселити i колядою новину возвістити». Кошицька публіка вже їх знає і полюбила їх,» запросила на сцену вже традиційних гостей концерту корферансьє Людмила Ґарянська. Колядки та віншування талановитих діточок знов мали неабиякий відгук у публіки.  

В другій половині дванадцятого Різдвяного концерту традиції чеської нацменшин в Історичну ратушу принесли довголітні учасники концертів. Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях під керівництвом хормейстера Моніки Томчакової з чеськими колядками, солістка хору «Карпати» Марія Побегова з колядками і віншуваннями зі спішського села Жакарівці і врешті чоловіча співацька група «Поляна» під керівництвом Ярослава Дірги з солістками Марією Побеговою та Монікою Дірговою заспівала три колядки «Дивная новина», «Ангел пастирям мовив» і «На різдвяні свята». 

Під кінець на сцену вийшов головний організатор концерту хор «Карпати», у виконанні якого прозвучали колядки «Ой, видить Бог» і «С нами Бог» із солістами Томашом Намешпетром та Андрієм Личком. «З Новим роком, в добрий час, з Рождеством вітаєм вас, щастя, миру і добро  і дожити літ до сто! На Многая і благая літа!» прозвучало вітання перед колядкою «Слава нашим господарям».

Під звуки дзвонів в самому кінці концерту на сцену вийшли всі виконавці, щоб заспівати найвідомішу у світі різдвяну пісню «Тиха ніч» у трьох мовах: українською, чеською і на кінець всі разом словацькою мовою. На фортепіано супроводив Святослав Довгович.

Різдвяний настрій після концерту вже традиційно зміцнили і дрібні подарунки, котрі від хору «Карпати» передали кожному глядачеві членки хору Олена Личко та Марія Матисова. І на подвір'ї Історичної ратуші вже традиційно пригощали всіх глядачів келишком різдвяного «Карпатського пунчу», котрий і в цьому році спонсорував Петро Грінко, пунч підготувала сім’я Йозефіни і Мілана Гупцейових. Ще довго після закінчення концерту його учасники при келишку у дружній атмосфері висловлювали щирі слова подяки та признання організаторам за утримування наших тисячолітніх традицій.

В передріздвяній добі 9 грудня «Карпати» співали св. Літургію в греко-католицькій церкві та зреалізували концерт колядок та народних пісень в селі Бачков. Концерт здійснено під захистом старосту Йозефа Нємчіка. Ініціаторами виступу в Бачкові була сім’я Коларчикових, членів хору «Карпати». Імпреза хору «Карпати» в Бачкові мала великий успіх.  

«Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2018» - дванадцятий різдвяний концерт Українського народного хору «Карпати» та його гостей в Історічній ратуші в Кошицях

Заповнений зал Історичної ратуші в Кошицях

Несподіванкою були на початку концерту дві колядки у виконанні Камерного академічного хору «Кантус» з Ужгороду

«В Віфлеємі новина» - співають «Карпати»

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Співають «Карпати», диригує Святослав Довгович

«Чудесна зоря», соло заспівують Світлана Мартинюк та Штефан Душик

Колядує жіноча співацька група «Жівена»

З натхненням заповнений зал прийняв і вступ сліпих братів Норберта та Генріха Вілнроттерровців, успішних учасників конкурсу «Чехословаччина шукає талант»

Угорські різдвяні традиції запрезентували колядкою солісти хору «Карпати» Марія Побегова та Штефан Душик

Наймолодші учасники концерту – талановиті Юлія та Ніколас Корманикові з Великого Шаріша з мамкою Mонікою

Довголітній гість концерту - жіночий хор Чеської спілки в Кошицях під керівництвом хормейстера Моніки Томчакової

Віншування і колядки із Жакаровець у виконанні солімтки хору «Карпати» Марії Побегової

Чоловіча співацька група «Поляна» під керівництвом Ярослава Дірги з солістками Марією Побеговою та Монікою Дірговою

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Найвідоміша у світі різдвяна пісня «Тиха ніч» у трьох мовах: українською, чеською і словацькою мовою у виконанні всіх виконавців концерту, на фортепіано супроводив Святослав Довгович

«Карпати» у грекокатолицькій церкві в Бачкові

Концерт колядок та народних пісень в селі Бачков

Староста Бачкова Йозеф Нємчік дякує художньому керівнику хору «Карпати» Левку Довговичу за концерти

Святослав Довгович

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
26 грудня 2018р.

Теги: концерт, Кошиці

Коментарі

РУХ-інформ 2019-01-09 / 10:16:19
Добре і приємно, що в Східній Словаччині є аматорські і професійні українські колективи, які виконують українські пісні зберігаючи і відтворюючи чудову українську пісню.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи