У Бардієві та Пряшеві звучала "Маковицька струна" (ФОТО)

У суботу, 24 листопада 2018 р., в спортивному залі «Мир» в Бардієві, і наступного дня, 25 листопада 2018 р., у Парку культури і відпочинку в Пряшеві відбувся 46-й огляд народних пісень «Маковицька струна» (музична обробка Віктор Гащак, сценарист і режисер Івета Світок, асистенти режисера Ігор Крета і Марек Світок, конферансьє Степан Гій, музичний супровід - Оркестр народних інструментів Юліуса Селчана, сцена Ладислав Цупер).

У Бардієві та Пряшеві звучала "Маковицька струна" (ФОТО)

Інтерес до «Маковицької  струни» зростає особливо в Пряшеві, де переповнений зал Парку культури і відпочинку вже не міг вмістити  всіх глядачів. В Бардієві відбулись два концерти огляду – пообідній і вечірній, а в Пряшеві – післяобідній гала-концерт.

Учасниками центрального огляду стали переможці семи регіональних змагань в сольному співі, дуеті і тріо. В огляді виступило 47 співаків з 35 піснями під супровід Оркестру народних інструментів Юліуса Сельчана.

Від імені організаторів – СРУСР, міста Бардієва, Пряшівського самоврядного краю, Окружного уряду в Бардієві та інших співорганізаторів – огляд народних пісень  «Маковицька  струна» відкрив голова організаційного комітету, виконуючий обов’язки голови Центральної ради СРУСР  Павло Боґдан, який привітав учасників концерту, співаків, офіційних гостей – предносту Окружного уряду в Бардієві Мирослава Буйду, директора Верхньошариського осередку культури, депутата ПСК  Юрая Бохню, делегацію Об’єднання лемків у Польщі, яку очолив заступник голови Василь Шлянта, делегацію Союзу русинів українців Сербії, яку очолив член Виконавчої ради Союзу Йоаким Грубеня, членів Національної Ради русинів Сербії Велко Ковача і Дюру  Віная. Присутніми були також працівники культури Закарпатської області України, в тому числі  голова громадського об’єднання «Мельпомена» Любов Оленчук.

Метою  пісенного свята є виявляти нові таланти, оживляти надбання минулих поколінь і повертати їх дальшим поколінням. Поки живе народ – живе і пісня.

На концертах в Бардієві і Пряшеві  прозвучало  35 народних пісень в обробці Юліуса Селчана, Мілоша Веверки та  Юліуса Селчана-молодшого.

Програма огляду, присвячена диригентові Юліусу Сельчанові з нагоди його 60-річчя,  була розподілена до чотирьох блоків з прологом і епілогом. Кожен з співаків мав можливість привітати його не лише піснею, але і власноручно виписаним вітанням, вкинувши його у наготовану на сцені велику коробку-подарунок, обвиту яскравою стрічкою. А неподалік видніється свічник з  шістьома свічками у відповідності до віку диригента. Сцена вітання диригента не залишає нікого в залі байдужим. Лунають довготривалі оплески на знак подяки маестрові і «Маковицькій струні», а  також людині, біля колиски якої стояв  нині вже покійний Андрій Каршко.

Географія «Маковицької струни», як правило, не виходить за рамки Східної Словаччини, де спрадавна переважала руська людність і де найбільш поширеною

була русько-українська пісенність. Народна пісня цієї області була представлена  співаками з таких сіл і міст, як Ряшів, Радвань над Лабірцем, Камйонка, Стропків, Меджилабірці, Бардіїв, Свидник, Лютина,  Словінки, Воронів н/Т.,   Зубне, Ортутова, Бзяне, Удол, Вільшавиця, Ґерлахів, Чирч, Нижні Репаші, Великий Липник,  але і з таких давніх історичних  руських поселень, як Брутівці, Храсть над Горнадом,  Папин, але  і з  Олшован, Чичави, Списького Подградя, Дарґова, Сечовців,  Гажлина, Германівців чи Олшован.

Поруч з любовними піснями, ліричними, побутовими і рекрутськими піснями своє місце зайняли також балади. Своєрідну тугу  за рідним  селом, рідним краєм розкрила Клавдія Ковач з Папина у  своїй пісні «Дідковы спомінькы - Старина» (мова йде про Старину, яка зникла з лиця землі у зв’язку з побудовою Старинського водоймища питної води).

За рішенням журі (Яна Любимова, Варфоломій Сотак, Віктор Гащак) лауреатом 46 огляду народних пісень «Маковицька струна» стала Даяна Новотна з Германовець, в дуо співі Александра Євчак і Гана Коцак,  а в тріо співі – Роланд Ґуба, Петро Зятик і Денис Зятик.  Премію глядача здобула  Клавдія Ковач.

*  *  *

Огляд продовжився наступного дня (25.11.2018 р.)  гала-концертом у Парку культури і відпочинку в Пряшеві.  Концерт  відкрив виконуючий обов’язки  голови Центральної ради СРУСР Павло Боґдан, який привітав велику родину шанувальників пісенної культури русинів-українців Словаччини, а також офіційних гостей.  Уважні пряшівські глядачі з любов’ю і вдячністю стежили за всім, що відбувалося на сцені, особливо  вдячними були  диригентові Юліусові Сельчану, якого тут добре знають і з ім’ям якого пов’язана «Маковицька струна».

На огляд прибули також гості – українська співачка і композитор, народна артистка України Леся Горова, співацька групи «АРІЯ» з  Руського Керестура (Сербія): Марина Роман, Кристина Афіч, Йована Ноґавіца, Доріка Чижмар. Група  під супровід гітари виконала віночок народних пісень. «Маковицьку струну» і ювіляра Юліуса Сельчана віночком пісень і танцями привітав фольклорний колектив  «Карпатянин-сеньйор». В Пряшеві до гостей огляду прилучилася  Моніка Корманик з сином Ніколасом і дочкою Юлією, які  виконали оригінальний орябинський  спів і пожали невтихаючу бурю оплесків вдячних глядачів.

Огляд постійно молодіє, бо на сцену приходять молодші і ще молодші співаки.  В цьому перспектива  «Маковицької струни». В підборі  співаків і їх пісень   помітна вправна професіональна рука  Віктора Гащака.

Концерти  в Бардієві і Пряшеві стали визнанням за працю всім організаторам пісенного свята і визнанням за творчу працю одного  з  творців «Маковицької струни»  – Юліуса Сельчана.

Мирослав Ілюк. Фото автора і Ладислава Цупера

Лауреат  в соло співі  Даяна Новотна

Лауреати  в дуо співі  - Александра Євчак і Гана Коцак

Лауреати  в тріо співі  -  Роланд Ґуба, Петро Зятик і Денис Зятик

Юліус Сельчан  під час концерту в Бардієві

Переповнений зал Парку культури і відпочинку в Пряшеві

На відкритті  пісенного свята в Бардієві

На сцені в Пряшеві  - Моніка Корманик з сином Ніколасом і дочкою Юлією

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
07 грудня 2018р.

Теги: Маковицька струна, русини, Пряшів, Бардіїв

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи