Пласт у Словаччині відзначив 90-річчя вже 23-ім літнім табором "Карпати 2018" (ФОТО)

Останні роки на зламі липня та серпня кроки десяток дітей і молоді з цілої східньої Словаччини, з Братислави і з-за кордону прямують у рекреаційний осередок «Злата Ідка» неподалік від Кошиць. Було так і цьогоріч.

Пласт у Словаччині відзначив 90-річчя вже 23-ім літнім табором "Карпати 2018" (ФОТО)

Від суботи 28-го липня до неділі 5-го серпня пройшов уже 23-ий Літній табір (ЛТ) і 21-а Літня школа українознавства (ЛШУ) «Карпати- 2018», організатором яких є Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині. І в цьому році літня зустріч майже дев’яти десяток дітей і молоді від 6 до 18 років здійснилася з частковою фінансовою підтримкою Фонду для підтримки нацменшин КУЛЬТ МІНОР Словаччини та посередництвом Посольства України в Словаччині фінансовою допомогою з бюджету Міністерства закордонних справ України. 

Цьогорічний табір був і святковим, тому що минуло дев’яносто років від створення перших пластових гуртків на території Словаччини у 1928 році. «З цієї нагоди ми для учасників табору підготували новий таборовий Буквар, для занять в школі українознавства. З нагоди ювілею кожному учасникові табору подарували «трічка» з емблемою «90 років ПЛАСТу» та публікацію під назвою «ПЛАСТу в Словаччині дев’яносто», в якій наведена коротка історія організації ПЛАСТ у світі, на Україні та в Словаччині, а також і багата історія діяльності ПЛАСТу в Словаччині після відновлення організації в 1991 році. У публікації наведено і список більш як 900 учасників пластових таборів від 1991 по 2018 рік, з яких майже 50 осіб стали керівниками таборових гуртків і були членами булави. В цьому році табір був винятковим і тим, що в його програмі були дві поїздки. Юнаки відвідали місто Ужгород, Ужгородський замок і скансен, новаки повозилися на дитячій залізниці в Кошицях і крім рекреаційного лісопарку «Альпінка» оглянули і центр міста. 

90-ти річний ювілей ПЛАСТу учасники табору відзначили в передостанній день на святковій збірці. Всім дісталося оцінки у виді дрібних подарунків. Несподіванкою був і великий торт з написом 90 років ПЛАСТу в Словаччині та «Карпати-2018», на якому загоріли свічки і голова ПЛАСТу в Словаччині Левко Довгович символічно розрізав торт. З ювілеєм і короткою програмою вітали ПЛАСТ і учасники табору з Ужгородського державного музичного коледжу, під керівництвом Віталія Раца. Святкування закінчили смакуванням торту» - говорить про святкові моменти табору «Карпати-2018» головний організатор і таборова «мама» всіх дотеперішніх таборів тітка Олена Довгович. 

В цьому році в табір зголосилось 90 дітей і молоді, про яких піклувалася булава під керівництвом коменданта табору Ксенії Рибак. У склад булави входили Діана Барна, Бібіяна Буйдош, Петро Дірер, Богдан Довгович, Роман Довгович,  Марія Федорко, Михайло Янко, Ігор Кнап, Олександра Мікуш, Ема Ногова, Мартин Няхай, Матуш Пронер, Даніел Сабол та Владка Шак. Лекторами в Літній школі українознавства були Олена Довгович, Марта Каконі, Оля Кутко, Віталій Рац, Інна Родович та Марія Рибак, яка щорічно як спонсор обдаровує учасників табору різними призами за успішність у вивченні азбуки та читанні в українській мові, за змагання гуртків, за порядок на кімнатах тощо. Щоденні інформації про табір на вебсайті і фейсбуку «ПЛАСТу» передавав для батьків Святослав Довгович. Здоров’ям учасників літньої зустрічі опікувалася постійний учасник таборів від 1991 року Марія Лаца. 

Крім вище згадуваних святкових моментів діти в таборі прожили дні повні цікавих занять в школі українознавства. Найменші успішно вивчили азбуку, з якою вже в школах не зуструнуться, бо українських шкіл в Словаччині вже нема. Старші познайомилися з історією українців Словаччини, говорили з ними і про Україну та сучасну складну ситуацію в Україні, про діяльність СРУСР, про фестивалі, про періодичні видання СРУСР, про визначні особистості нашої історії та про багаті традиції нашого народу. Вивчили нові пісні і повторяли улюблені таборові пісні з минулих таборів. Багато чого нового навчилися і з практичного пластування і нові знання перевіряли щодня в цікавих теренових грах. Найцікавішу з назвою  «Середньовічне свято урожаю» прожили в таборовий четвер 2-го серпня юнаки. Окремі гуртки мали декілька цікавих завдань-ігор – накриття столу для пригощення королеви, покупку продуктів для варіння «гуляшу» та підготовку двох лицарів для війни. Завдання були виконані успішно. Вечорами забавляли ся на розважальних вечорах і коло ватри, та в двох нічних грах – окремо для юнацтва та окремо для новацтва. І в цьому році у таборі не забракло виняткових відвідин. В третій день приїхала із звуком сирен спеціальна автомашина пожежників районної дирекції пожежного корпусу Словаччини з Кошиць, з комендантом Міланом Полчом. Учасникам табору показали своє приладдя, яким користаються при транспортних випадках, кожний міг попробувати, як користають великі кліщі для рятування людей з розбитої машини чи подушкою на надування, яка підніме і велику автомашину. Окремі учасники табору випробували і приладдя для штучного дихання, багатьом вподобалися спеціальні шоломи, та найбільше радості принесла робота з пожежним шлангом, який хотіли всі випробувати. 

Одним з найбільш улюблених і одночасно найбільше не улюблених днів буває таборова п’ятниця. Всі починають сумувати, бо кінець табору вже дуже близько та одночасно дуже тішаться на незабутнє «Свято Івана Купала». Дівчата в’ють віночки з надією, що з води їх зловлять вибрані хлопці. Само собою крім віночків готували і Морену. Хлопці будували ватру і зробили з сіна Івана Купалу. Нарешті віночки попливли вниз потічком, а дівчата між хлопцями шукали того, який зловив їхній віночок і став їхнім партнером. Вечір завершено шуканням чарівного цвіту папороті окремими парами, який сповнить бажання того, хто його знайде.

Ніби пройшло лише пару хвилин від моменту, коли учасники 23-го літнього табору і 21-ої Літньої школи українознавства «Карпати 2018» приїхали в рекреаційний осередок «Злата Ідка» і в неділю 5-го серпня вже з табором прощалися. Перед присутніми батьками, яких в цьому році на святкове закриття табору зійшлось більше, ніж в попередніх роках, учасники на останній збірці табору, під «Гімн закарпатських пластунів», зняли український і словацький таборові прапори і запросили батьків та гостей на традиційну заключну мистецьку програму, яку підготували під час літньої зустрічі. Програма знову викликала сльози в очах окремих батьків, коли найменші Ема Сіловська, Петра Дівішова, Ева Галчікова та Соня Фечкова читали вірша «Мово рідна, слово рідне». Зоя Онушкова, Ема Сіловська, Ева Галчікова, Петра Дівішова, Тамара Онушкова, Аня Онушкова, Наташа Мікушова, Борис Мікуш, Ліна Розумик, Карін Чагойова, Шарка Шромовська, Ванеса Подана, Тереза Феркова, Соня Фечкова, Катерина Чієрнікова, Славомира Потічна та Леа Суха співали дві чудові пісні про маму з хореографічними елементами Сашки Мікушової, на скрипці супроводив Ніколас Корманик, на фортепіано Святослав Довгович. Народну пісню «Дівчатко, дівчатко» заспівав Ніколас Корманик з власним супроводом на скрипці. Учасник Олександер Попович з Ужгороду заспівав з великим чуттям пісню «Голубе сивий». Дует Карін Чагойова та Івана Галчікова виконали народні пісні за супроводу скрипки Ніколаса Корманика. Натхненими оплесками аудиторія оцінила і гімнастичні вправи Ліни Розумик та фрагменти з художнього читання Бібіяни Ґонтковської, Мартина Штефаніка, Елізабет Богдан, Алексії Пітер Бучко та Софії Дерев’яник, лауреатів 57-го Фестивалю драми і художнього слова ім. Олександра Духновича. Їх побут у таборі був для них подарунком від молодіжної організації ПЛАСТ. В дальшій частині програми прозвучала і пісня з глибоким змістом «Виростеш ти сину», у виконанні Богдани Шеверія та Олександра Поповича, студентів Ужгородського музичного коледжу імені Д. Задора. Вперше в заключній програмі для батьків прозвучала і в Словаччині популярна пісня «Гей, Соколи» в оригінальній українській версії, яку вивчили всі учасники табору. Соло заспівували новаки Ніколас Корманик, Шімон Панчак, Домінік Няхай, Патрік Павленко, Мартин Рибак, Рішко Рибак, Мирослав Ферко, Адам Штофик та Самуел Штофик. Всі учасники заспівали і улюблені таборові пісні «А чия то хижа», «Ой, видно село» і «Отаман». 

На урочистому закритті взяв участь і Павло Богдан, виконуючий обов’язки голови Союзу Русинів Українців Словаччини, який висловив слова признання організаторам табору та зачитав вітального листа від Президії Центральної ради СРУСР з нагоди 90-ти річчя ПЛАСТу в Словаччині. Головний організатор і «таборова мама» Олена Довгович поппросила батьків від імені дітей, щоб продовжували вдома в таборовому дусі та говорили з дітьми по нашому. Представила членів булави та тих, які 9 днів займалися з дітьми в Літній школі українознавства. Вкінці програми модератори Софія Дерев’яник та Мартин Штефанік зачитали пластове прощання:

«Вже надходить час прощання між нами,

Приємно провели ми час.

Минули вже ті дні чарівні, веселі, 

Прощаємо вас.

Та ще знову прийде час вернутись,

Де скоро лине день, і місяць виходить,

І зорі мерехтять.

В самому кінці присутні батьки й учасники табору подивилися фото історію табору «Карпати-2018». Прийшло прощання, обняття, часом і дрібна сльоза і від'їзд у домівки з обіцянкою зустрічі у літньому таборі «Карати-2019». І цьогорічна літня зустріч є доказом того, що такі зустрічі нашої молоді мають свою підставу. Для організаторів найбільшою сатисфакцією є признання від батьків. Цитуємо пані Петрікову із Чирча, яка нам написала: «…bars šumni Vám ďakuju za starostlivosť o Emku v tabori. Bars ňa prekvapila, jak mi krasni čitala azbukou. Za ten čas je to super!» (7 річна Емка Сіловська, прим. автора статті).

Відкриття ХХІІІ Літнього табору і ХХІ Літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2018»

Відкриття табору, хорунжий ст. пластун Богдан Довгович звітує коменданту табора ст. пластуну Ксені Рибак

Вітання з України – студенти Ужгородського державного музичного коледжу ім. Д. Задора

Студенти Ужгородського державного музичного коледжу ім. Д. Задора вручили голові ПЛАСТу в Словаччині Левку Довговича традиційний урочистий коровай

Літня школа українознавства – лекція з історії ПЛАСТу з Владкою Шак

Літня школа українознавства – лекція співу з Еммою Ноговою на Сашкою Мікушовою

Літня школа українознавства – вивчання азбуки з Марією Рибак

Учасники табору з пожежниками з Кошиць

Теренова гра

Юнацтво на мандрівці в Ужгород перед Кафедральним собором

Новацтво на мандрівці в Кошиці – коло дитячої залізниці в осередок «Альпінка»

Свято Івана Купала – Морена готова

Свято Івана Купала – пускання віночків, комендант Ксеня Рибак з Анею Онушковою

Свято Івана Купала – хлопці із зловленими віночками

Святкування 90-ти річчя ПЛАСТу – гості з України з керівником Віталієм Рацом (вліво) та головою ПЛАСТу Левком Довговичом (в середині)

Святкування 90-ти річчя ПЛАСТу – подарунки передають члени булави Марія Рибак та Мартин Няхай

Святкування 90-ти річчя ПЛАСТу - подарунки передають головний організатор Олена Довгович, виховник Мартин Няхай та голова ПЛАСТу Левко Довгович

Святкування 90-ти річчя ПЛАСТу – учасники табору коло святкового торту

Святкування 90-ти річчя ПЛАСТу – святковий торт

Святкування 90-ти річчя ПЛАСТу – голова ПЛАСТу Левко Довгович відрізує перший шматочок святкового торту

Закриття табору – знімання прапорів

Учасники ХХІІІ Літнього табору і ХХІ Літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2018»

Заключна програма для батьків – наймолодші новачки читають вірша «Мово рідна, слово рідне»

Заключна програма для батьків – «Пісню для мами» виконують наймолодші учасники табору

Заключна програма для батьків – Олександр Попович з  Ужгородського державного музичного коледжу ім. Д. Задора виконує пісню «Голубе сивий»

Заключна програма для батьків - головний організатор табору Олена Довгович слідкує за сценарієм

Заключна програма для батьків – на скрипці грає і співає Ніколас Корманик

Заключна програма для батьків – народну пісню «Маєран, маєран» співають Карін Чагойова та Івана Галчікова

Заключна програма для батьків – «Виростеш ти сину», соло співають Богдана Шеверія та Олександр Попович з  Ужгородського державного музичного коледжу ім. Д. Задора

Заключна програма для батьків – і в Словаччині популярну пісню «Гей, соколи» виконують новаки

Модераторами заключної програми були лауреати 57-го Фестивалю драми і художнього слова ім. Олександра Духновича Софія Дерев’яник та Мартин Штефанік

Заключна програма для батьків – пісню «Ой, видно село» заспівує булава

Публіка оцінила програму натхненими оплесками – в першому ряді зліва Марта Каконі, лектор Літньої школи українознавства, Павло Богдан, виконуючий обов’язки голови Союзу Русинів Українців Словаччини, голова ПЛАСТу в Словаччині Левко Довгович та головний організатор таборів Олена Довгович

 

 Святослав Довгович   

 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
10 серпня 2018р.

Теги: табір, Плат, Карпати, Словаччина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи