"Карпати" і Пласт відзначили в Кошицях Новий рік за Юліанським календарем (ФОТО)

Прекрасна атмосфера, чудові гості з України і Словаччини в програмі, заповнені зали. Таким є в Кошицях вже десятки років відзначення Нового року за Юліанським календарем на двох непересічних заходах Українського народного хору «Карпати» і молодіжної організації «ПЛАСТ».

"Карпати" і Пласт відзначили в Кошицях Новий рік за Юліанським календарем (ФОТО)

У суботу 13-го січня, в останній вечір року за «старим стилем», зустрілося в «Spoločenskom pavilóne» в Кошицях вже на 27-му Новорічному балі русинів-українців – «Маланчиному вечорі» понад 400 гостей, щоб спільно забавлятися і о півночі підняти новорічний тост. В неділю 14-го січня 2018 року до останнього місця заповнений зал Історичної ратуші бурхливими оплесками прийняв і програму Новорічного концерту.

І в цьому році  підготовка Новорічного балу була кількамісячною кропіткою роботою організаторів, зокрема директорки всіх дотеперішніх балів Олени Догович. І її, як і всіх, які приклали руку до справи, на душі гріли слова заступника мера міста Кошиці Мартина Петрушка при відкритті балу: «Нема що й казати, це є найліпший бал в Кошицях.»

Крім заступника мера були учасниками балу і дальші почесні гості: секретар посольства України в Словаччині Світлана Гончаревська, мер міста Свидник Ян Голодняк, староста міської частини Кошиці-Захід Ян Якубов, староста міської частини Кошиці-Польов Ладіслав Брада, уповноважений мера міста Кошиці для співпраці міста Кошиці з Україною Едуард Бураш, представники музично-драматичного колективу ім. Тараса Шевченка з Братислави, Клубу Земплинчанів, Ґемерської   спілки в Словаччині та дальші.

В мистецькій програмі Новорічного балу і в цьому році представилися два колективи з України, які вже традиційно, під звуки колядки «Нова радість стала», несучи хліб-коровай на вишиваному рушнику, відкрили Новорічний бал колядкою, народними піснями й танцями «Лемківська коломийка» та «Гопак», котрі присутні гості балу прийняли з великим задоволенням. Були то колективи – Зразковий дитячий ансамбль народного танцю "Джерельця Карпат" з Ужгорода, художній керівник Михайло Сачко, заслужений працівник культури України та Народний інструментальний ансамбль «Рапсодія» також з Ужгорода у складі солістка Вікторія Балог, тріо скрипок Леся Дубенко керівник, Аліна Гвозд, Надія Карпинець. 

З великим натхненням прийняли гості балу і два вступи переможця програми - конкурсу Словацького телебачення «Земля співає» Степана Штеця з народною капелою, який заспівав прекрасні віночки русинсько- українських народних пісень і якого після другої частини його виступу вже після півночі не захотіла публіка пустити зі сцени. Великою несподіванкою був і виступ соліста Братиславського національно театру  Мартіна Мікуша, який за супроводу акордеоніста Раймунда Каконі заспівав українську пісню «Два кольори», виступ якого присутні оцінили бурхливими оплесками. До танцю аж до «рана білого» грав музично-співацький гурт «Албіон» з Пряшева, який створив своїм репертуаром належну атмосферу Новорічного балу. «Маланчин вечір» модерували Людмила Ґарянська та Зузана Бобрикова.

Забава продовжувалася і після новорічного тосту, в якому всього доброго в новому році учасникам балу побажала секретар посольства України в Словаччині Світлана Гончаревська. Три десятки учасників балу потішили і ціни в багатій «томболі», речовій лотереї. 

Не пройшло ні пів доби і деякі з учасників балу зустрілися на 18-ому Новорічному концерті Русинів – Українців. Новорічний концерт реалізовано у співпраці з містом Кошиці, під захистом мера міста Ріхарда Рашіго. Місто Кошиці на концерті репрезентувала заступник мера Рената Ленартова. «З Новим роком вас вітаєм! Щастя, здоров'я вам бажаєм! Най серце радіє, душа най співає, а настрій веселий цілий рік не зникає! Най народжене дитятко у вертепі на сіні, принесе мир і радість всій вашій родині,» завіншувала присутнім модератор концерту Людмила Гарянська. В програмі концерту знов виступали гості з Ужгорода, дитячий ансамбль «Джерельця Карпат», який був гостем новорічних імпрез хору «Карпати» вже втретє та Народний інструментальний ансамбль «Рапсодія», який також вже вдруге гостював на кошицькій «Маланці». Обидва колективи представили публіці в заповненому залі чудову програму. 

З народних танців ансамблю «Джерельця Карпат», у майже професіональному виконанні талановитих дітей і молоді, найбільш успішними були: «Гуцулка» та оригінальний словацький танок «Ми є з Подполянья» і само собою «Гопак». «Рапсодія» захопила глядачів піснями «Старий рік минає», «Іванку, Іванку» та інструментальними композиціями у на пів модерному естрадному оформлення «Червона рута» В. Івасюка, «Чардаш» В. Монті та Ж. Оффенбаха «Кан-кан. Присутні глядачі стоячи оцінили виступи колективів бурхливими оплесками.

Переповнені зали і якраз спонтанна оцінка новорічних імпрез хору «Карпати» і молодіжної організації «ПЛАСТ» з боку публіки і гостей надає організаторам силу до дальшої роботи і тому вже сьогодні можуть всім сказати: «До зустрічі на 28-му Новорічному балі Русинів-Українців 12-го січня та на Новорічному концерті 13-го січня 2019 року!» 

Вітання гостей – зліва Роман і Марія Рибакові з Братислави і хористи з «Карпат» Оксана Господар, Марія Побегова, Олена Довгович (директорка балу), Левко Довгович (художній керівник), Марія Матисова і Олена Личко

Гостей балу вітав і оркестр «Музика Ювеналіс»

Вітання гостей – друга зліва секретар посольства України в Словаччині Світлана Гончаревська

Олена і Левко Довговичі вітають заступника мера міста Кошиці Мартина Петрушка (другий зліва) і старосту міської частини Кошиці-Захід Яна Якубова (вправо)

Відкриття балу – діти з ансамблю «Джерельця Карпат» з Ужгороду приносять коровай

Конферанс’є – зліва Зузана Бобрикова та Людмила Ґарянська

   

Відкриття балу – танцюють «Джерельця Карпат»

Чудове середовище «Сполоченського павілону» в Кошицях

Відкриття балу – грає «Рапсодія» з Ужгороду

Відкриття балу – «Джерельця Карпат» і їхній «Гопак»

Відкриття балу – «Джерельця Карпат» і їхній «Гопак»

Відкриття балу – зліва заступник мера міста Кошиці Мартин Петрушко і директорка балу Олена Довгович

Жеребкування речової лотереї

Співає переможець програми - конкурсу Словацького телебачення «Земля співає» Степан Штец з народною капелою

Співає переможець програми - конкурсу Словацького телебачення «Земля співає» Степан Штец

Новорічний тост – зліва староста міської частини Кошиці-Захід Ян Якубов, секретар посольства України в Словаччині Світлана Гончаревська, мер міста Свидник Ян Голодняк, Олена і Левко Довговичі

Північне «Многая літ» хору «Карпати»

Співає переможець програми - конкурсу Словацького телебачення «Земля співає» Степан Штец

Соліст братиславського Словацького національно театру Мартин Мікуш заспівав за супроводу Раймунда Каконі українську пісню «Два кольори»

Новорічний концерт - танцюють «Джерельця Карпат»

Новорічний концерт - грає «Рапсодія» з Ужгороду

Новорічний концерт - танцюють «Джерельця Карпат»

Новорічний концерт - співає дует Вікторія Балог (вправо) та Леся Дубенко ансамблю «Рапсодія»

Заповнений зал Історичної ратуші в Кошицях

Новорічний концерт - «Джерельця Карпат» і їхній «Гопак»

Новорічний концерт - «Джерельця Карпат» і їхній «Гопак»

Художній керівник хору «Карпати» (другий зліва) дякує виконавцям концерту

Святослав Довгович

Фото Мирослава Вацули

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 січня 2018р.

Теги: Карпати, Пласт, Новирй рік, календар, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи