"Маланчин вечір" відбувся у Кошицях вже 25-ий раз (ФОТО)

Український народний хор «Карпати», який восени відзначив своє тридцятиліття, в суботу 16-го січня, відзначив дальший ювілей. Вже 25-ий раз зустрілося майже 400 гостей, щоб на ювілейному Новорічному балі русинів-Українців "Маланчиному вечорі" зустріти Новий рік 2016 за Юліянським календарем.

"Маланчин вечір" відбувся у Кошицях вже 25-ий раз (ФОТО)

Кошицький «Маланчин вечір», який організує керівництво хору «Карпати» у співпраці з молодіжною організацією «ПЛАСТ», є одним з найстарших і найвідоміших новорічних балів в Кошицях. «Традиція Маланчиних вечорів дуже стара і почалася ще за поганських часів, до хрещення Київської Русі. Люди в наших селах традиційно зустрічалися на забавах, щоб разом привітати Новий рік. В Кошицях ми старалися цю традицію відновити в 60-их роках, та в часі нормалізації ці наші активності зупинилися і вдалося їх відновити тільки після 1989 року,» згадує художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович.

І так в суботу 16-го січня 2016 року вже 25-й раз о півночі в прекрасному залі «Сполоченського павілону» в Кошицях стріляло шампанське і прозвучали новорічні побажання. Новорічний  бал Русинів-Українців є для багатьох учасників традиційним початком балового сезону. Протягом 25 річників балу Новий рік за Юліянським календарем вітало більше як 10 тисяч учасників. „На початку, в 90-их роках було на балі і понад 700 учасників. Не завжди організація балу була легкою і без допомоги прихильників і спонсорів ми би не могли продовжувати традицію «Маланчиних вечорів». Один рік бал мусіли зробити пізніше через епідемію грипу. Перед трьома роками навіть була загроза, що бал не здійсниться. Було це в часі, коли кошицьке «Джамбо центрум», в якому бал здійснився 22 разів, перейшло в руки нового власника і в останню хвилину бал було необхідно перенести в інше приміщення. І так в цьому році вже третій раз здійснився в новій домівці, в «Сполоченському павілоні»,» згадує директорка і головна організаторка всіх дотеперішніх балів Олена Довгович. 

І ювілейний «Маланчин вечір» завдяки кропіткій роботі організаторів, зокрема директорки балів Олени Довгович, став знов незабутньою подією. Між учасниками балу і в цьому році почесні гості: депутат Словацького парламенту Отто Бріксі, мер міста Свидник Ян Голодняк, староста міської частини Кошиці - Старе-Місто Любомир Грега, уповноважений мера міста Кошиці для співпраці міста Кошиці з містом Ужгород Едуард Бураш, представники Клубу Земплинчанів і Спілки «Гемерчанів» та довгорічні спонсори Петро Грінко, Марія Олшавська, Владислав Вашів й дальші. Бал вже традиційно розпочався програмою гостей з України, якими в цьому році були ансамбль «Кольори Карпат» Ужгородського коледжу мистецтв і культури і ансамбль «Турянська долина» з села Тур’я Ремети під керівництвом заслуженого працівника культури України Івана Пастеляка  і бандуристка Марія Мартинюк. Добрий настрій і «повну жменю» своєрідного гумору учасникам балу приніс у двох вступах і відомий народний розповідувач Андер з Кошиць. Модераторами вечора були Людмила Ґарянська та Зузана Бобрикова, до танцю крім традиційного «Епілогу» зі Свидника заграла після півночі і народна музика фольклорного ансамблю «Шаришан» з Пряшева. О півночі в новорічному тості учасникам балу всього доброго в новому році побажав мер міста Свидник Ян Голодняк. Майже чотири сто учасників потішили і ціни в багатій «томболі», в якій крім головної ціни – «ЛЕД» телебачення з діаметром 127 см від директора компанії «Сіменс» в Кошицях Мілана Долного – була і спеціальна ціна від компанії Миколи Барну «Час на луксус» - перстень з всадженими рубінами й діамантами з 18-каратового золота. А після жеребкування «томболи» присутні вже традиційно танцювали аж до «білого рана».

Вітання Нового року з Українським народним хором «Карпати» і молодіжною організацією «ПЛАСТ» продовжувалося не цілу добу після ювілейного балу на 16-ому Новорічному концерті Русинів-Українців. Концерт в залі Історичної ратуші і в цьому році реалізовано у співпраці з містом Кошиці, під захистом мера міста Ріхарда Рашіго, який на початку концерту привітав учасників концерту з новим роком. Організаторам подякував за прекрасні багаторічні вже традиційні імпрези, без яких культурне життя в Кошицях не може існувати.  Гостями концерту були також заступник мера міста Кошиці Рената Ленартова, Заступник голови Центральної ради Союзу Русинів-Українців Віктор Бандурчин з дружиною, Йосиф Воок, голова Регіональної ради СРУСР в Кошицях.

Високу оцінку діяльності хору «Карпати» і його керівника Левка Довговича з родиною у своєму вітальному листі, який на початку програми концерту зачитала модератор Марія Побегова, надав і голова Кошицького самоврядного краю Зденко Требуля. «Є захоплення гідне, з яким натхненням, енергією, витривалістю і любов’ю ви зберігаєте і відроджуєте традиції Русинів-Українців в східній Словаччині. Всі заходи, які в ході року організуєте, від концертів аж до літніх таборів, свідчать про глибоку відданність і любов до предків і традицій. Чверть століття новорічних балів і наступних новорічних концертів є традицією, перед якою і я з повагою глибоко кланяюся…» написав крім іншого у своєму вітальному листі голова Кошицького самоврядного краю Зденко Требуля.

І на 16-му Новорічному концерті з мистецькою програмою виступали колективи із Закарпаття, «Кольори Карпат» і «Турянська долина». З великим захопленням і довгими оплесками заповнений зал Історичної ратуші оцінив і колядки і пісні у виконанні молодого соліста Даніеля Семсічка і бандуристки Марії Мартинюк. Не менш бурхливими оплесками присутні глядачі оцінили і оригінальне хореографічне спрацювання окремих таночків як «Дібровчанка», «Дупкани-скакуни», «Завбучанські притупи», «Полька з табуретами», а в самому кінці програми і традиційний «Гопак» закінчений хороводом «Моя Україна». 

Після концерту та народного віншування: “Дай нам, Боже, в щасті, здоров’ї прожити од Рождества до Нового року, од Нового року до Богоявління, од Богоявління до Воскресіння, од Воскресіння до Вознесіння, од Вознесіння до Святого Духа, од Святого духа до сто літ! На многая і благая літ!» в залі прозвучало могутнє «Многая літ». 

Члени хору "Карпати" зліва Андрій Личко, директорка балів Олена Довгович, художній керівник Левко Довгович, Марія Побега і Олена Личко – хлібом і сіллю вітають учасників ювілейного балу

Традиційний стіл з різдвяними стравами

Добрий настрій перед балом учасникам своєю музикою дарували члени молодіжного оркестра "Музика Ювеналіс"

Організатори підготували і фотовиставку з історії "Маланчиних вечорів" в Кошицях

Бал розпочав програмою гостей з України, ансамблів "Кольори Карпат" і "Турянська долина"

Перший вальс ювілейного балу

Директорка балів Олена Довгович вітає учасників балу

Заповнений зал "Сполоченського павілoну" в Кошицях

Гостей забавляв і відомий народний розповідувач Андер з Кошиць

Новорічний тост мера міста Свидник Яна Голодняка

Новорічний тост – зліва мер міста Свидник Ян Голодняк, художній керівник хору "Карпати" Левко Довгович, директорка балів Олена Довгович, староста міської частини Кошиці-Старе Місто Любомир Грега і спонзори Марія Ольшавська, Петро Грінко, Мілан Долни і Микола Барна

Директорка балів Олена Довгович вітає з Новим роком головну редакторку передач для нацменшин Словацького телебачення і радіо Любу Кольову і оператора Ладіслава Чікі

До танцю після півночі грала і музика фольклорного ансамблю "Шаришан" з Пряшева

Спонзор Микола Барна передає спеціальну ціну томболи ювілейного балу

"Кольори Карпат"

Концерт здійснено під захистом мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго

Зал Історичної ратуші знов заповнився майже до останнього місця

Бандуристка Марія Мартинюк

Співає Даніел Семсічко

Гопак

Подяка модераторки Марії Побегової художньому керівнику закарпатських ансамблів Івану Пастеляку

Святослав Довгович

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
21 січня 2016р.

Теги: Маланчин вечір, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи