Український хор "Карпати" відзначив 30-ліття концертом у Кошицях (ФОТО)

У суботу 28 листопада ц. р. у концертному залі Будинку мистецтва в Кошицях, заповненому до останнього місця (було понад 700 глядачів), відбувся урочистий концерт з нагоди 30-ї річниці заснування Українського народного аматорського хору „Карпати“.

Український хор "Карпати" відзначив 30-ліття концертом у Кошицях (ФОТО)

Хор „Карпати“ був заснований у Кошицях 1985 року при тодішньому Міському комітеті Культурного союзу українських трудящих (нині Союз русинів-українців Словаччини). Це – найвизначніший художній колектив, який репрезентує національну меншину русинів-українців Словаччини дома і у світі. Він був заснований з ініціативи Левка Довговича (1935 року народження), який і по сей день є його художнім керівником та диригентом. За 30 років своєї діяльності хор дав понад 500 концертів у Словаччині та за кордоном. Влаштував 24 новорічні бали („Маланчині вечори“), 13 річників Міжнародного  фестивалю духовної пісні східного обряду, 15 Новорічних концертів за Юліанським календарем, 8 річників Різдвяних концертів та інших художніх імпрез, в яких, між іншим, брало участь 84 художні колективи з України та 14 українських колективів із Чехії, Угорщини та Польщі. Від 1988 року хор тісно співпрацює з молодіжним оркестром „Musica Iuvenalis“ (сучасний диригент Ігор Довгович – середній син Левка).

Ювілейний концерт „Карпат“ у супроводі 40-членного оркестру „Musica Iuvenalis“ розпочався традиційною вітальною піснею хору «Карпати» «Добрий вечір, милі друзі, добрий вечір від «Карпат» (слова та музика Л. Довговича), та «Дай же Боже, добрий час», за якою слідував „Отче наш“ Михайла Вербицького (автора музики гімну України „Ще не вмерла Україна“). «Отче наш» був присвячений 200-річчю від  дня народження М. Вербицького та жертвам Голодомору на Україні в роках 1932-1933. Перед концертом о год. 16.00 були в Будинку мистецтв у Кошицях запалені символічно свічки, які пригадали скорботний день Голодлмору. Далі звучали улюблені народні й авторські пісні з репертуару хору: „Верховина – мати моя“, „Коли мурували білу Маковицю“, „Ой ходив чумак“, “Тиша навкруги“, „Черемшина“, „Уж на третій рочок“, „Коли-м була мала, мала“, „Мала я фраїра“, „Іванкова мати“ та інші. Хорові пісні у концерті чергувалися із сольними.

Крім Л. Довговича частину концерту диригував син Ігор, окремі номери програми диригували старший син Святослав та Світлана Мартинюк (корепетитори та хормейстери хору).

В другій частині урочистого концерту разом з „Карпатами“ виступив його побратим з Ужгорода – вокальна група Заслуженого академічного Закарпатського народного хору (керівник Наталія Петій-Потапчук), які подарували публіці дві пісні: „За горою високою“, „Ой у лузі червона калина“. В дальшій програмі концерту співали з хором «Карпати»  

Значним оживленням програми були фрагменти з опери опери Семена Гулака-Артемовського  „Запорожець за Дунаєм“, зокрема дует Карася та Одарки (солісти Луція Кнотекова та Маріян Лукач). „Карпати“ добіркою народних пісень русинів-українців Словаччини привітали й чоловіча співацька група „Поляна“ з Кошиць.

Немалу заслугу на успіху хору має і його адміністратор Олена Довгович (дружина Левка).

Програма концерту, яку модерували Людмила Ґарянська та Марія Побегова, неслася на високому художньому рівні, про що свідчили бурхливі оплески публіки після кожного номера. Програма мала продуману концепцію та потрібну динаміку.

Гостями концерту були високі представники міста Кошице та Самоврядного Східнословацького краю, члени Генерального посольства України у Братиславі, делегація Закарпатської області, очолювана завідуючим відділом культури Державної адміністрації Юрієм Глебою  та інші поважні гості.

Хор „Kaрпати“ з нагоди 30-ліття (яке співпадало з 80-літтям його засновника та незмінного керівника Левка Довговича) тут же на сцені  було нагороджено високими відзнаками України та Словаччини. Мер міста Кошиць Ріхард Раші вручив хорові шек на тисячу євро. Перший секретар посольства України Оксана Ліщишина зачитала вітального листа від Надзвичайного та Повноаважного Посла України Олeга Гаваші. Від імені Світового конгресу українців хор Карпати з його ювілеєм привітала перший заступник голови СКУ Ярослава Хортяні і керівнику хору вручила медаль СКУ. Завідуючий відділом культури Закарпатської обласної державної адміністрації Юрій Глеба вручив Левку Довговичу Відзнаку Управління культури.

 Від імені Центральної ради СРУС хор „Карпати“ привітав Йосип Воок, голова Кошицької Регіоналоьної ради та член Президій Центральної ради СРУСР.

Після концерту відбувся традиційний фуршет, на якому продовжувалися вітання, піднімалися тости та побажання.

Ювілейний концерт кошицьких „Карпат“ був достойним завершенням його 30-літньої діяльності та вступом до нового періоду діяльності, будемо надіятися, що не менш успішної.

Микола Мушинка

Хор „Карпати“ та оркестр „Musica iuvenalis“.

Від імені Закарпатської області України хор „Карпати“ з ювілеєм привітав Юрій Глеба

Ярослава Хортяні ( в центрі) вітає хор „Карпати“ та його керівника Л. Довговича

Частина учасників концерту

„Закарпатський  народний академічний хор“ з Ужгорода диригувала художній керівник останнього Наталія Петій-Потапчук

Левка Довговича з ювілеєм привітав і автор статті.

Фото на згадку

„Отче наш“, „Боже великий єдиний нам Україну храни“ та „Реве та стогне Дніпр широкий“ учасники вислухали стоячи

Зведений хор виконав пісню на слова Т. Шевченка „Реве та стогне Дніпр широкий“

Діалог Одарки та Карася ( Л. Кнотекова та Маріян Лукач)

Ярослава Хортяні на фуршеті подарувала  засновникам "Карпат"  Левкові та Олені Довговичам книжку про щасливе подружжя  "Українське весілля"

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
30 листопада 2015р.

Теги: хор Карпати, Левко Довгович, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи