Українська молодь Словаччини вдвадцяте зібралася на Крайовому пластовому таборі "Карпати 2015" (ФОТО)

Аж віритися не хоче, що вже двадцятий раз зустрілося і в цьому році на Крайовому пластовому таборі «Карпати 2015» в Словаччині 113 учасників. Від 1-го до 9-го серпня прожили дев’ять незабутніх днів в рекреаційному осередку «Злата Ідка» біля міста Кошиці. Складовою частиною табору і в цьому році була 18-а Літня школа українознавства.

Українська молодь Словаччини вдвадцяте зібралася на Крайовому пластовому таборі "Карпати 2015" (ФОТО)

Перша зустріч молоді, яку організувала відновлена молодіжна організація ПЛАСТ Словаччини, відбулася вже у 1991 році у Миковій з фінансовою допомогою окремих членів хору «Карпати» та спонсорів. Ювілейну двадцяту зустріч реалізовано з підтримкою Уряду влади Словацької республіки з програми «Культура національних меншин».

З нагоди ювілейної зустрічі молоді необхідно навести і незаперечні статистичні дані – у двадцяти літніх таборах та у восьми короткочасних літніх і зимових зустрічах від 1991 року, включно цьогорічної зустрічі, взяло участь 1 971 молоді, з того 1 811 з Словаччини решта з України, Польщі, Австрії, Америки, Німеччини, Сербії, Хорватії та Чехії. Перші два табори реалізовано в селі Микова, у 1993 році три тижні в таборі «Червона калина» біля Трускавця та у Львові, Україна. В дальших роках: Рокитів при Гуменному, Хмельова, Дрениця, п’ять таборів у Меджибродді, а від 2007 р. літньою домівкою нашої молоді щороку є «Злата Ідка». Через брак грошей літні табори не відбулись в роках 1997, 1999, 2002, 2004, 2005.

На урочистому відкритті ювілейного табору голова ПЛАСТу Словаччини, Левко Довгович, сказав: «Головною метою усіх молодіжних зустрічей було їх учасникам показати, що для нашої національної меншини самим важливим є те, щоб наша молодь знала, ким вона є, щоб поважала і не забувала на традиції, бесіду і культуру своїх предків. Найбільшою радістю для нас є, що багато з учасників дотеперішніх зустрічей якраз в наших таборах навчилося читати азбуку, окремі з них, повернувшись з табору, почало з своїми батьками говорити по-нашому.  Зокрема нас тішить  те, що і в цьому році в булаві табору були виховники, які виростали в наших таборах і якраз вони є для нас надією, що робота з нашою молоддю в Словаччині буде продовжуватися».    

І в цьому році була для 94 дітей та молоді у віці від 6 до 18 років підготовлена цікава й різноманітна програма. Трьома гуртками новацтва (від 6 до 12 років) і чотирьма юнацтва (від 12 до 18 років) піклувалася булава у складі: головний комендант Ксеня Рибак – Братислава, заступниками коменданта були Юрій Мушинка – Руська Нова Вес та Роман Довгович – Кошиці, хорунжий Богдан Довгович - Кошиці. Чени булави: Михаела Мушинка – Руська Нова Вес, Христина Грісенко та Владислава Шак – Меджилабірці, Ярослава Грінко – Гунківці, Івета Ігнатко – Стригівці, Інна Родович – Кошиці, Мирослава Танчак – Пчолине, Катерина Розкмик – Пряшів, Наталя Дубаневич – Прага, Маркіян Ковалик – Братислава, Мартин Няхай – Руська Нова Вес. Лектори Літньої школи українознавства: Олена Довгович та Святослав Довгович – Кошиці, Марія Рибак – Братислава, медична охорона Марія Лаца – Свидник.

Цікавою подією для виховників і старшої молоді була у вівторок 4 серпня участь на Семінарі «Бути нацменшиною є наше право». На відкритті Семінару головна організаторка, Олена Довгович сказала: «Основною метою семінару є, зокрема для молоді, подати інформації про проблему прав нацменшин і актуальну ситуацію в Словаччині, а також спосіб подавання і фінансування окремих заходів нацменшин». Головним лектором семінару був Петро Крайняк, депутат Пряшівського самоврядного краю, який ґрунтовно пояснив сучасну політику Словацького уряду у відношенні до питань нацменшин. Дуже цікавими були і дискусійні  внески присутніх, зокрема академіка Миколи Мушинки, голови ПЛАСТу Левка Довговича, колишнього голови комісії нацменшин в Кошицях Степана Чабалу, голови громадського об’єднання «Карпати Кошиці» Ярослава Господаря.    

Як і в попередніх роках учасники отримали багато нових інформацій.. У школі українознавства найменші вчилися азбуку, юнацтво щодня в гутірках знайомилось з іншим періодом історії України – від старовинних часів Трпипілля, Київську Русь, козацьку добу, Галицько - Волинське князівство аж по історію 20-го сторіччя. Дістали інформації з першої медичної допомоги, картографії, навчилися багато наших пісень. Само собою і забавляли ся на розважальних вечорах, на Святі Івана Купала, біля пластової ватри, під час теренових іграх та спортивних змаганнях. 

 Один з таборових днів був днем мандрівок. Юнацтво помандрувало в похід на верх «Койшовської голі». Молодші відвідали Музей авіатики Словацького технічного музею на кошицькому аеродромі, де могли не лише бачити старші і новіші літаки, але й посидіти у креслі пілота. Хлопців найбільш цікавила вистава історичних автомашин. Після відвідин музею всі перейшли у клуб Регіональної ради СРУСР в Кошицях, де на них чекала «бульбашкова і вогнева шоу». 

І в цьому році учасників табору, в четвер 6-го серпня, потішили виняткові відвідинни. Кілька хвилин після 9:00 зазвучав в рекреаційному осередку сигнал пожежної автомашини. У гості прийшли пожежники районної дирекції пожежного корпусу Словаччини з Кошиць, з командиром Міланом Полчом. Показали своє приладдя, яким помагають при транспортних випадках. Кожний з зацікавлених міг випробувати, як звільняють великими кліщами людей з машини після аварії, погратися з подушкою на надування, яка підніме і велику автомашину. Само собою не бракувало й роботи із пожежними шлангами і водою, яка всім вподобалася. 

Багато часу в останні дні  учасники табору жертвували і підготовці заключної програми для батьків, яку після закриття табору в останній день бачило понад 70 родичів і приятелів молоді. Разом з проекцією фотографій згадували на двадцять річників таборів. На одній з фотографій впізнала себе і мама Даніелки Кецерової, яка і сама була учасником пластових таборів. В програмі затанцювали і «Карічку» (Катерина Кундратова, Александра Чухтова, Соня Корманикова, Ема Данькова) та танець «Парадниця’м грайте» (Габріела Кремпаська, Зденка Гвіздова, Габіка Мандульова, Тетяна Василенкова), до танців заспівували Симона Ігнаткова і Магдалена Родакова. Модерний танець показали Івана і Нікола Галчикові. Співом, який на акордеоні супроводив Петро Зятик, присутніх потішили Денис Зятик, Александра Євчакова, Клаудія Команицька, Бібіяна Буйдошова, Симона Ігнаткова і Діана Барнова. Вірші читали Михайло Добош (О. Лупій: «Своє любіть»), Мартин і Ріхард Рибакові (Т. Шевченко: «Зоре моя вечірняя»). В кінці програми знов прозвучав вірш «Мово рідна, солово рідне» (Ростик Михнов, Дорота Плочицьова, Богдана Студенкова та дальші новаки), якого зміст є лейтмотивом  всіх таборів. У своєму заключному слові, головна організаторка, «таборова мамка», Олена Довгович, сказала: «Головною метою таборів і літніх шкіл українознавства є наблизити до дітей тисячолітні традиції Русинів-Українців так, щоб в майбутньому не забували де їхні корені і були тими, які допоможуть зберегти нашу національну меншину від асиміляції та інших несприятливих впливів. В кінці програми, якою словом супроводили Діяна Барнова і Богдан Довгович, голова «ПЛАСТу», Левко Довгович, передав довгорічним членам булави дипломи – подяки з нагоди ювілейного табору. Прозвучали ще улюблені таборові пісні «Ой, видно село», «Бий барабан», «Циганочка» та «Отаман» за супроводу на гітарі Михаели Мушинка і надійшло прощання, обнімання, часом і щира дрібна сльоза. Всі додому відходили з надією, що через рік зустрінуться в 21-му Крайовому пластовому таборі «Карпати 2016».

Святослав Довгович

 

 Відкриття табору – хорунжі підносять прапори

 

 Відкриття табору – бунчужний Богдан Довгович звітує коменданту табору Ксенії Рибак і голові ПЛАСТу в Словаччині Левку Довговичу

 

 На лекції Літньої школи українознавства

 

Семінар «Бути нацменшиною є наше право», зліва Левко і Олена Довговичі і Петро Крайняк

 

Семінар «Бути нацменшиною є наше право» - виступає академік Микола Мушинка

 

 На поїздці у Кошиці в Музеї аеротранспорту

 

 Відвидини пожежників з Кошиць

 

 Казка «Червона шапочка» у виконанні булави

 

 Дівчата підготовлені до «Свята Івана Купала»

 

 Хлопці підготовлені до «Свята Івана Купала»

«Свято Івана Купала» - забава коло ватри

 

 Теренова гра

 

 Заприсяження пластуна Петра Бубена

 

 Святкове закриття табору

 

 Учасники ювілейного табору «Карпати 2015»

 

 Вірш «Зоре моя вечірняя» в ході заключної програми читають Ріхард і Мартин Рибакові

 

 Головна організаторка таборів Олена Довгович звертається до батьків в кінці заключної програми

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
22 серпня 2015р.

Теги: молодь, Словаччина, табір, Карпати

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи