Українці Словаччини звернулася до президента Кіски із проханням підтримати намагання України звільнити льотчицю Савченко (ФОТО)

Відповідне звернення кілька громадських рухів та організацій, а також українські представники інтелігенції у Словаччини, направили Президенту Словацької Республікі Андрію Кісці 22 січня.

Українці Словаччини звернулася до президента Кіски із проханням підтримати намагання України звільнити льотчицю Савченко (ФОТО)

Українські громадські рухи та організації Словаччини, а також окремі представники інтелігенції, направили Президенту Словацької Республіки Андрію Кісці звернення, в якому просять главу держави "підтримати зусилля України та вплинути на російську владу для негайного звільнення невинної громадянки України, яка стала заручницею антиукраїнської політики Кремля".

У зверненні представники української діаспори у Словаччині висловлюють упевненість, "що цивілізований світ не буде терпіти подальше ігнорування норм міжнародного права з боку Російської Федерації і докладе максимум зусиль для притягнення до відповідальності всіх тих, хто брав участь у цих кричущих порушеннях прав і свобод людини".

Під зверненням підписались очільники 5 громадських рухів та організацій: голова Центральної Ради Союзу русинів-українців СР Петер Сокіл; голова Словацько-українського товариства Антон Новак; голова Союзу скаутів «Пласт» українсько-русинської молоді в Словаччині Левко Довгович; голова Українсько-словацької ініціативи Людмила Вербицька; координатор Громадської ініціативи «Євромайдан Словаччина» Антон Горшков. А також - відповідальний редактор газети «Нове життя» Мирослав Іллюк та заступник голови Музично-драматичного ансамблю ім.Т.Шевченка Міхал Калиняк.

Вельмишановний

пан Андрій Кіска

Президент Словацької Республіки

Звернення щодо звільнення Надії Савченко

Російська Федерація в червні 2014 р. незаконно затримала та перевезла на територію РФ громадянку України – військовослужбовця Збройних Сил України за допомогою членів терористичних озброєних угруповань, які діяли на Східній Україні.

Українці Словаччини обурені тим, що з червня 2014 р. Росія продовжує затримувати Надію Савченко у зв'язку з штучними та надуманими звинуваченнями.

У світлі дій Російської влади щодо фальсифікації справ проти громадян України, у нас є всі правові підстави кваліфікувати Надію Савченко як політичного в'язня.

З 13 грудня 2014 р. Надія Савченко почала голодування на знак протесту.

26 жовтня 2014 р. на позачергових виборах до Верховної Ради України Надія Савченко була обрана народним депутатом України від політичної партії "ВО" Батьківщина". 27 листопада 2014 р. Надія Савченко набула повноважень депутата Верховної Ради України VIII скликання.

11 грудня 2014 р. Верховна Рада України прийняла Звернення до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та депутата Верховної Ради України VIII скликання Надії Савченко.

25 грудня 2014 р. Верховна Рада України прийняла Звернення до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та депутата Верховної Ради України VIII скликання Надії Савченко.

13 січня 2015 р. Верховна Рада України прийняла Звернення до Парламентської асамблеї Ради Європи щодо звільнення незаконно захопленої і поміщеної під варту в Російській Федерації депутата Верховної Ради України VIII скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

У зазначених зверненнях, Верховна Рада України висловлює прохання вжити всіх необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення українського пілота, депутата Верховної Ради України, члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Враховуючи вищенаведені факти, ми категорично вимагаємо від Російської сторони негайно відпустити та повернути на батьківщину Надію Савченко.

Ми звертаємося до Вас з проханням підтримати зусилля України та вплинути на російську владу для негайного звільнення невинної громадянки України, яка стала заручницею антиукраїнської політики Кремля.

Ми впевнені, що цивілізований світ не буде терпіти подальше ігнорування норм міжнародного права з боку Російської Федерації і докладе максимум зусиль для притягнення до відповідальності всіх тих, хто брав участь у цих кричущих порушеннях прав і свобод людини.

В Братиславі, 22.01.2015 р.

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
26 січня 2015р.

Теги: діаспора, Савченко, звернення, Кіска, Словаччина

Коментарі

Адмін 2015-01-27 / 13:14:10
Так, ви безумовно маєте рацію. Виправились. Спасибі

info 2015-01-27 / 09:54:09
Українці Словаччини не діаспора, але корінний народ.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи