Словаччина готова підтримувати Україну на шляху до Європи

30 вересня – 1 жовтня ц.р. в Україні з офіційним візитом перебував голова Національної Ради Словацької Республіки Павол Пашка. Це перший двосторонній візит на рівні глав парламентів за останні шість років.

Словаччина готова підтримувати Україну на шляху до Європи

Словаччина буде завжди підтримувати Україну на шляху європейської інтеграції, зокрема, під час проведення саміту «Східного партнерства» у листопаді у Вільнюсі.

Про це заявив голова Національної Ради Словацької Республіки Павол Пашка 1 жовтня на зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Рибаком.

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на третьому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28-29 листопада цього року залишається ключовим пріоритетом зовнішньої політики України, заявив В. Рибак.
У ході розмови співрозмовники відзначили активізацію двостороннього політичного діалогу в поточному році та обговорили ряд питань щодо подальшої співпраці парламентів обох країн в економічній, політичній, культурно-гуманітарній сферах, а також щодо спрощення візового режиму.
Рибак підкреслив, що Словаччина - «наш сусід і надійний зовнішньополітичний партнер». Він нагадав, що у вересні цього року відбувся офіційний візит міністра закордонних справ України Леоніда Кожари до Братислави, і повідомив, що в грудні планується візит президента Словацької Республіки Івана Ґашпаровича в Україну, опрацьовуються також терміни візиту керівника словацького уряду Роберта Фіца.

Відзначаючи позитивні тенденції у двосторонній торгівлі між Україною та Словаччиною, а саме - зростання товарообігу у першому півріччі 2013 на 10%, керівник парламенту підкреслив, що українська сторона позитивно оцінює результати 4-го засідання українсько-словацької змішаної комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, яке відбулося 2-3 вересня цього року в місті Братислава. «Розраховуємо також на успішне проведення в листопаді цього року в  Кошицях  наступного засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва», - сказав він.

«Позиція Словаччини завжди була позитивною. Хочемо підтримувати Україну і  сподіваємося, що угода про асоціацію буде підписана", сказав П. Пашка. За його словами, це буде мати наслідки не тільки з точки зору політичної стабільності і подальшого розвитку України, а й економічні. "Бо  складовою частиною  є й угода про зону вільної торгівлі. Передбачається зростання економічного потенціалу і взаємної торгівлі в три рази». Він підкреслив, що словацька економіка "потребує як сіль новий ринок».

Сторони також обговорили питання культурно-гуманітарного співробітництва України та Словаччини. Зокрема, Рибак зазначив, що Україна вживає необхідні міри  з метою підтримки словацької національної меншини в Україні, і за рахунок бюджетних коштів держави фінансується діяльність школи зі словацькою мовою навчання та Центру словацької культури у м. Ужгород.

У той же час, зазначив голова Верховної Ради, до теперішнього часу невирішеним залишається питання початку роботи Центру української культури в м. Пряшів, оскільки словацька сторона досі не надала відповідних коштів, необхідних для проведення ремонту будівлі названого Центру.

Вирішення цього питання, на думку Рибака, позитивним чином вплине на подальший розвиток українсько-словацьких відносин у сфері культурно-гуманітарного співробітництва та дозволить надати істотну підтримку українській національній меншині Словаччини. Він висловив сподівання на сприяння з боку парламенту Словаччини у вирішенні цього питання.

За матеріалами інформаційних агентств

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 жовтня 2013р.

Теги: Словаччина

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи