Українці-русини Пряшівщини зустріли Різдво та Новий рік за Юліанським календарем (ФОТО)

Незабутні Різдвяні і Новорічні імпрези хору «Карпати»

Українці-русини Пряшівщини зустріли Різдво та Новий рік за Юліанським календарем (ФОТО)

Близько півтора тисяча душ на зламі старого і нового року відсвяткувало в Кошицях Різдвяні і Новорічні свята з Українським народним хором «Карпати» та Союзом скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської молоді на Словаччині. Різдвяний концерт під назвою «Різдвяні традиції національних меншин в Кошицях»,  «Святий вечір з Карпатами», Новорічний бал Русинів-Українців «Маланчин вечір» і Новорічний концерт здійснилися у прекрасній атмосфері і принесли учасникам незабутні враження.

Зал Історичної ратуші в Кошицях в суботу 15 грудня 2012 року вже в шосте став місцем різдвяної зустрічі національних меншин. На традиційному перед заповненим залом (450 осіб) і в цьому році прозвучали колядки і різдвяні віншування в українській, чеській, німецькій, угорській і словацькій мовах у виконанні хору «Карпати» і його солістів, Жіночого тріа Чеської спілки в Кошицях, хору «Нахтігалл» Карпато-німецької спілки в Кошицях, дітей з Гуртка українознавства в Кошицях, чоловічої співацької групи «Поляна», тріо «Тропар» із Свидника і фольклорного ансамблю «Арніка» з Ужгороду. Концерт проходив під захистом пріматора міста Кошиці Ріхарда Рашіго та мера міста Ужгород Віктора Погорелова, з фінансовою підтримкою Уряду СР з програми «Культура національних меншин 2012».

В неділю, 6 січня 2013 року, вже дванадцятий раз зустрілися біля щедро вечірнього столу члени хору «Карпати» та їх прихильники, щоб спільно відсвяткувати Різдво Христове за Юліанським календарем. Цьогорічна зустріч була для хору винятковою, тому що почесним гостем був пріматор міста Кошиці Ріхард Раші. «Прожив я унікальний хвилини з людьми, які прекрасним способом і тут в місті не забувають на свої корені і традиції своїх батьків,» сказав пріматор Раші. Між гостями були і консул України в Пряшеві Світлана Свіщова, довгорічний спонсор хору і скаутської молодіжної організації Петро Грінко, великий прихильник хору, заступник старостки міської частини Кошиці-Над Озером Штефан Чабала, редактори передач для національних меншин Словацького радіо і телебачення Людмила Гарянська і Люба Кольова.

«Майже всі з нас і після від’їзду із своїх рідних сіл і містечок в нові домівки святкувала найгарніші свята в році два раз – за новим і за старим календарем. Тому перед дванадцять роками виникла в хорі думка зустрітися коло спільної щедрої вечері,» каже Олена Довгович. І так члени хору пригощають щорічно своїх гостей традиційними різдвяними стравами – капустянкою, мачанкою, колоченою квасолею, пирогами на різні способи, бобальками і тому подібно. На зустрічі звучали колядки та різдвяні й новорічні віншування.

Прекрасні тони молодіжного оркестру «Музика Ювеналіс», хліб і сіль вітали в суботу 12 січня 2013 учасників вже 22-го Новорічного балу Русинів-Українців «Маланчиному вечорі» в «Jumbo centrum» в Кошицях.

І в цьому році прийшло в зал «Jumbo centra» близько 400 гостей, між якими були і почесні гості – Генеральний консулка України в Словаччині Ольга Бенч та консулка Оксана Лещишин, депутати Словацької національної ради Отто Бріксі і Вільям Новотний, пріматор міста Кошиці Ріхард Раші, староста міської частини Кошиці – Старе місто Любомир Грега та дальші визначні представники міста Кошиці.

«Маланку» розпочато традиційним звучанням дзвонів та колядкою «В Віфлеємі новина». В програмі виступив ансамбль «ПУЛЬС» з Пряшева. Ще перед їхнім віночком українських колядок, народних пісень, хороводу і чудового «Гопака», модератори балу Зузана Бобрикова і Людвік Шолтис запросили на сцену директорку всіх дотеперішніх балів Олену Довгович, яка привітала гостей і учасників балу і запросила на сцену генеральну консулку України пані Ольгу Бенч привітати всіх присутніх з Різдвом і Новим роком. Після мистецької програми, яку прийняли гості балу з великим захопленням,  розпочався вже традиційно прекрасний танцювальний вечір «аж до рана білого». До танцю грав естрадний оркестр «Епілог» із Свидника і народна капела під керівництвом Вільяма Гурбаля. О півночі новорічний тост з побажаннями всього доброго висловив пріматор міста Кошиці Ріхард Раші. Хоч організування такого заходу з року в рік важче, всі учасники прощалися з надією, що 11 січня 2014 року, знову зустрінуться і будуть спільно вітати новий рік 2014.

Святкування продовжувалося і в неділю 13 січня на 13-му Новорічному концерті хору «Карпати», який проходив під патронатом пріматора міста Кошиці Ріхарда Рашіго. Близько 500 глядачів заповнило зал «Jumbo centra» до останнього міста. Між публікою були і Олівер Ковач, заступник директора уряду та Ковачова Яна, завідуюча відділом культури Кошицького самоврядного краю, академік Микола Мушинка з дружиною, довгорічні спонсори та прихильники хору «Карпати», але й Петро Крайняк, представник уповноваженого уряду СР про національні меншини Ласло Надя, який на початку концерту висловив організаторам і всім присутнім щирі вітання від імені пана Надя.

Після того розпочалася програма ансамблю «ПУЛЬС» з Пряшева, який присутнім показав частину з прем’єри «Зачаровані поглядом», котра була присвячена довгорічній художній керівниці ансамблю (ще під назвою «Піддуклянський український народний ансамбль») Меланії Нємцовій. Публіка прийняли програму з великим захопленням і після прекрасного «Гопака» присутні стоячи дякували митцям довгими натхненими оплесками.

Учасники 12-ї «Щедрої вечері з Карпатами» - 6 січня 2013 року

Почесним гостем «Щедрої вечері з Карпатами» був пріматор міста Кошиці Ріхард Раші (посеред), вліво Левко і Олена Довговичі, вправо солістка хору «Карпати» Марія Побегова і великий прихильник «Карпат» Штефан Чабала

Учасників балу члени хору «Карпати» вітали хлібом і сіллю

Гостями цьогорічного балу була і Генеральний консул України в Словаччині Ольга Бенч 

Художній керівник «Карпат» Левко Довгович (вліво) з почесними гостями Новорічного балу - зліва Генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч і консулка України в Пряшеві Оксана Лещишин з чоловіком

З короваєм і колядкою приходить «ПУЛЬС»

Хор «ПУЛЬСу» на сцені Новорічного балу

Хоровод

Вступне слово директорки всіх дотеперішніх балів Олени Довгович

Гопак

Гопак

Гопак

До «забави аж до рана» грала група «Епілог» із Свидника

Танцмайданчик був заповненим до самого ранку

«Забава аж до рана»

Північний тост організаторів і почесних гостей - зліва директорка балу Олена Довгович, модератори Зузана Бобрикова і Людвиг Шолтис, мер міста Кошиці Ріхард Раші, депутат Націрнальної ради Словаччини Віліям Новотни, староста Міської частини Кошиці-Старе Місто Любомир Грега,консул України в Пряшеві Світлана Свіщова, генеральний спонзор балу Петро Грінко, художній керівник "Карпат" і голова "ПЛАСТу" Левко Довгович і заступник старосту Міської частини Кошиці-Над Озером Штефан Чабала.

Забавлялися не лише в головному залі, але й у фойе разом з народною музикою ансамблю «Железіар» з Кошиць

Жеребкування лотереї балу

Вітання Петра Крайняка, який на Новорічному концерті заступав уповноваженого Уряду СР для національних меншин Ласло Надя

Гопак

Художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович дякує ансамблю «ПУЛЬС» за прекрасну програму 

Новорічний концерт закінчили "standing ovations" заповненого залу Джамбо центруму в Кошицях

 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
13 січня 2013р.

Теги: Новий рік, Довгович, Карпати, ПЛАСТ

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи