У Словачині відбулася різдвяна зустріч національних меншин (ФОТО)

В суботу 15 грудня 2012 року зал Історичної ратуші в Кошицях в Словаччини вже в шосте став місцем традиційної різдвяної зустрічі національних меншин.

У Словачині відбулася різдвяна зустріч національних меншин (ФОТО)

На Різдвяному концерті Українського народного хору «Карпати» з назвою «Різдвяні традиції національних меншин в Кошицях» перед заповненим залом і в цьому році прозвучали колядки і різдвяні віншування в українській, чеській, німецькій, угорській і словацькій мовах у виконанні хору «Карпати» солістки Марії Побегової та тріо «Карпат», Жіночого тріо Чеської спілки в Кошицях, хору «Нахтігалхор» Карпато-німецької спілки в Кошицях, дітей з Гуртка українознавства в Кошицях, виступ котрих підготували керівник гуртка Олена Довгович разом з Світланою Мартинюк, чоловічої співацької групи «Поляна», під керівництвом Ярослава Дирги, Тріо «Тропар» із Свидника і фольклорного ансамблю «Арніка» з Ужгороду.

Організатором концерту були Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської молоді Словаччини, Регіональна рада СРУСР і Український народний хор «Карпати» у співпраці з містом Кошиці та з фінансовою підтримкою Уряду влади СР з програми «Культура національних меншин 2012». Концерт здійснено під патронатом мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго і мера міста Ужгорода Віктора Погорелова.

З колядкою «В Віфлеємі новина», за звуків дзвонів і зі свічками в руках вийшов на сцену хор «Карпати». Модераторки концерту Марія Побегова і Валерія Смильницька привітали учасників концерту тисячолітнім вітанням Русинів-Українців «Христос раждається», але і такими словами: «Нашим концертом хочемо пригадати тисячолітні різдвяні традиції нашого народу і під звуки прекрасних колядок різних народів забути на щоденні старості і перенестись думками і серцем в духовну атмосферу найкращого свята року – народження нашого Спасителя Ісуса Христа». 

На концерті були присутні і шановні гості: заступник пріматора міста Кошиці Ян Якубов,  котрий на початку концерту привітав усіх присутніх від імені пріматора міста Кошиці Ріхарда Рашіго й побажав всім присутнім веселих Різдвяних свят і Щасливого Нового року та Генеральний консул України в Словаччині Ольга Бенч, яка вкінці програми висловила щиру подяку організаторам, зокрема художньому керівнику «Карпат» і голові «ПЛАСТу» Левку Довговичу  за прекрасні імпрези українського народного хору «Карпати» і молодіжної організації «ПЛАСТ», які неповторним способом сприяють пропагації української культури в Кошицях та між автохтонним українським населенням Словачччини. Учасником концерту була й делегація депутатів Ужгородської Міської ради, на чолі з начальником відділу міжнародних відносин та європейської інтеграції Вікторією Тарахович. Далі на концерті були присутні і Едуард Бураш, уповноважений пріматора міста Кошиці для співпраці між двома дружніми містами Ужгородом і Кошицями та Україною, заступник старости Міської частини Кошиці – Над Озером, великий прихильник хору «Карпати» Штефан Чабала з дружиною та сином, довгорічні спонсори хору «Карпати» і молодіжної організації Пласт Петро Грінко з дружиною і Марія Ольшавська, старости й депутати окремих Кошицьких міських рад та голова й заступник голови Регіональної ради СРУСР в Кошицях Йосип Воок і Юрій Магур. 

Від самого початку на сцені звучали колядки і віншування у мовах національних меншин, які проживають в Кошицях. Першими прозвучали три класичні колядки нашого народу у виконанні хору «Карпати», дві колядки у виконанні тріо хору, в складі Світлана Мартинюк, Анна Веселовська і Штефан Душик. Хоч всі троє іншої національності (українка, словачка і мадяр), українські колядки в їхній інтерпретації та за супроводу гітари звучали на високому мистецькому рівні. Тріо своїм  складом підтвердило, що в мультинаціональних Кошицях панує толеранція, порозуміння і взаємна ввічливість. Після них модераторки привітали на сцені найменших митців – учасників Гуртка українознавства, які вже третій рік, під керівництвом Олени Довгович та Світлани Мартинюк, приходять заколядувати і віншувати своїм родичам, але і всім у концертному залі. Микола Чухта, Сашка Чухтова, Емка Ногова, Данієлка  Кецерова, Катка Кундратова та Вероніка Кордякова, за супроводу акордеоніста Ярослава Дирги, подарували присутнім одну колядку, прекрасне віншування і пісню «Ой хто, хто Миколая любить».   

З захопленням учасники концерту прийняли і виступи гостей – представників інших національних меншин в Кошицях – жіночого тріо Чеської спілки і хору «Нахтігалл» Карпато-німецької спілки в Кошицях. Публіка бурхливими оплесками віддячилася і трію  «Тропар» із Свидника у складі Анна Ванько, Марія Лабик і керівнику Мирославу Гуменнику, яке вже 10 років працює при Піддуклянській бібліотеці у Свиднику. Оригінальні та малознані колядки в їхньому виконанні були великою насолодою і несподіванкою. Як традиційно в програмі не забракло і віншування та колядка з регіону Спіша, яку за супроводу Ярослава Дирги заспівала солістка Карпат Марія Побегова, після якої на сцену прийшов дальший традиційний учасник різдвяних концертів, чоловіча співацька група «Поляна» з Кошиць. В дальшій частині концерту присутніх розвеселили колядками в трьох мовах – українській, мадярській і словацькій – гості з України, члени фольклорного ансамблю «Арніка» Ужгородського районного Будинку культури під керівництвом Лесі Дубенко та Софії Рябець. Програму концерту завершив своїм виступом господар вечора – Український хор «Карпати» двома колядками «Небо і земля» та «Бог народився».

В самому кінці концерту, під звуки дзвонів і з запаленими свічками в руках вийшли на сцену всі учасники концертної програми, щоб, під акомпанемент Святослава Довговича на фортепіано, заспівали найвідомішу у світі різдвяну колядку «Тиха ніч» у чотирьох мовах – українській, чеській, німецькій і словацькій. Концерт закінчила модераторка Валерія Смильницька словами: «Дай нам, Боже, у щасті, здоров’ї прожити од Рождества до Нового року, од Нового року до Богоявління, од Богоявління до Воскресіння, од Воскресіння до Вознесіння, од Вознесіння до Святого Духа, од Святого Духа до сто літ!» і  могутнім «Многая і благая літ!», яке разом з мистецькими колективами співала й більшість присутніх глядачів. Виконавців мистецької програми відпровадили зі сцени довгі оплески вдячної, більш як чотириста членної, публіки, для якої і на цей раз «Карпати» підготували символічні  подарунки та келишок «Карпатського пунчу». І виконавці і публіка відходила із вдалого Різдвяного вечора з великим задоволенням, висловлюючи бажання подібної зустрічі і у дві тисячному тринадцятому році. 

Святослав Довгович

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
26 грудня 2012р.

Теги: Словаччина, свято, колядка

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи