Ознака виборів на Закарпатті: інертність їх учасників і байдужість суспільства – ОПОРА (ФОТО)

Презентувати сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» результати паралельного підрахунку голосів, як це і було заплановано напередодні, представники Громадянської мережі ОПОРА не мали змоги. Все – через організований саботаж роботи організації у вигляді численних хакерських атак на сайт «ОПОРИ», що мали місце безпосередньо у день виборів.

Ознака виборів на Закарпатті: інертність їх учасників і байдужість суспільства – ОПОРА (ФОТО)

«У день виборів на сервер сайту організації постійно здійснювались DDOS-атаки. Знаємо, що атака готувалась і була проведена за межами України, з приблизно 40 комп’ютерів на території Кореї та Китаю. Плануємо, що до вечора проблема буде усунена, наразі ми відновлюємо систему, щоб завтра була можливість вже найближчим часом, ймовірніше, завтра, оприлюднити результати паралельного підрахунку голосів», – розповів сьогодні під час пес-конференції у прес-центрі «Закарпаття» координатор кампанії зі спостереження за виборами громадянської мережі ОПОРА Святослав Бабіля.

Як розповів спостерігач, система швидкого паралельного підрахунку голосів застосовувалась організацією на попередніх місцевих виборах, схожа система також практикувалась в ході президентської кампанії. І те, що хакерська атака, за словами Святослава Бабілі, «однозначно готувалась попередньо і мала на меті знешкодити ОПОРУ», може свідчити про дві речі: «з одної сторони – що ми робимо щось таке, що має результат, з іншого боку – що цього результату бояться».

За словами іншого спостерігача від громадянської мережі ОПОРА Володимира Феськова, «опорівці» загалом були готові до окремих спроб дискредитації моніторингу і швидкого підрахунку голосів. «Для ОПОРИ це вже не перші вибори, і щоразу ми показували гідні професійні результати. Однак ці вибори стали для нас досить важкими: ми готувались до проблем, але виявилось, що перед деякими системними речами ми безсилі», – розповів Володимир Феськов. Разом з тим наголосив: в будь-якому разі організації немає чого соромитись, більше того – спостерігачі від ОПОРИ спрацювали ефективно і професійно: більшість порушень, які траплялись під час виборчої кампанії, зафіксовані саме представниками від організації, заявив Володимир Феськов.

Говорили спостерігачі про розчарування, яке відчули через інертність представників тих чи інших політичних сил-спостерігачів за виборами. Кажуть: ті, хто в першу чергу мали би бути зацікавленими в прозорих і чесних виборах і в адекватному їх результаті, належної «реакції» в ході виборчого процесу часто не проявляли. «Дивно, що члени ДВК, які на тій чи іншій дільниці впродовж дня були свідками порушень, жодного акту так і не склали. Випадки порушень фіксувались в кращому випадку спостерігачами, натомість від осіб, які були причетні до організації виборів і мали б бути зацікавлені в результаті, належної реакції не було. Хоч, наприклад, опозиція систематично напередодні виборів заявляла про підготовку масових фальсифікацій», – зазначив Володимир Феськов. За його словами, це є свідченням, в першу чергу, інертності учасників виборчого процесу і байдужості суспільства.

Ще раз згадали учасники прес-конференції найбільш поширені порушення, які фіксувались спостерігачами від ОПОРИ: «це і факти підкупу, і фотографування бюлетенів у кабінках, і спроби винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці. Були зафіксовані випадки організованих «підвозів» на місця голосування, найперше йдеться про групи представників ромської національності, деякі соціальні групи, наприклад, студентів. Були випадки перешкоджання діяльності журналістів, адміністративного тиску, а також спроби перешкоджання перебування на дільниці офіційних осіб», – розповів Святослав Бабіля.

На запитання ж щодо того, чи будуть представники організації, опираючись на зафіксовані факти порушень, готувати судові позови, координатор кампанії за спостереженням заперечив. За його словами, «опорівці» готові «свідчити, але об’єктом судового позову ми не будемо».

Стосовно того, як проходить підрахунок голосів, спостерігачі зазначили, що мали деякі побоювання стосовно можливих фальсифікацій, але наразі підрахунок голосів відбувається досить спокійно. Тому говорити про викривлення результатів волевиявлення нині не доводиться. 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
29 жовтня 2012р.

Теги: вибори, ОПОРА, паралельний підрахунок, фальсифікація

Коментарі

гуцул 2012-11-01 / 11:17:03
Ганьба Закарпатцям які проголосували за цю Синьо-Жопу Банду!!!ЯК ви запроданці будете дивитися в очі Україні??????Про мадяр окрема тема,вони забули як Комуняки їх предків заганялина Донбасс тільки за то шо був Мадяром копати вуголь!!!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи