У Пряшеві відбулась конференція про українські мас-медіа в Словаччині після 1945 року (ФОТО)

19 – 20 жовтня 2012 року в Пряшеві в пансіоні «ADAM» відбулась міжнародна конференція «Українські мас-медіа в Словаччині після 1945 року та презентація в них України» як складова частина проекту «Словацько-український центр культури» - створення та зміцнення співробітництва між Пряшівським самоврядним краєм та Закарпатською областю в рамках програми транскордонного співробітництва ENPI – HUSKROUA 2007 – 2013.

У Пряшеві відбулась конференція про українські мас-медіа в Словаччині після 1945 року (ФОТО)

У конференції взяли участь працівники українських мас-медіа Словаччини та України,  публіцисти, викладачі вищих навчальних закладів, історики літератури, письменники, представники парнерів проекту - Агенції з питань регіонального розвитку Пряшівського самоврядного краю, Українсько-словацького центру транскордонного співробітництва «Карпати» та культурно-освітньої організації Матіца словенска на Закарпатті, гості.

З основними цілями проекту  ознайомила учасників конференції представниця Агенції з питань регіонального розвитку Пряшівського самоврядного краю Катарина Петрикова.

Учасників конференції, в тому числі представницьку 10-членну делегацію журналістів і спеціалістів з України, привітала  Генеральний консул України в Пряшеві

Ольга Бенч.  Вказала на давні українсько-словацькі взаємини в сфері культури і літератури. Висловила переконання, що українські мас-медіа в Словаччині  і в майбутньому збережуть своє тривке місце  на теренах Словаччини.

З головною доповіддю  «Шляхи розвитку української преси Словаччини після 1945 року» виступила  д-р Марія Фоллріх, кандидат наук з кафедри журналістики Філософського факультету Університету ім. Коменського (Братислава).

Мирослав Ілюк у співдоповіді «Нове життя» на фоні  суспільно-політичних змін  після  подій 1989 року» охарактеризував сучасний період існування газети як найскладніший за весь період. Причину вбачає в поступовому демонтажі тих демократичних здобутків, які досягло чехословацьке і словацьке суспільство в своєму історичному розвитку. Сказав, між іншим, що на рахунок  газети з державного бюджету до 19 жовтня 2012 року  не надійшли жодні кошти  від липня 2011 року.

В ході конференції виступили:  Іван Яцканин  («Метаморфози «Дуклі». (Огляд 60-річного шляху)», Юрій Дацко  («Україна на сторінках  «Нового життя»),

доц. д-р Зузана Ганудель, кандидат наук («Піонерська газета» - «Веселка» - у минулому, сьогодні і завтра»), Ганна Чаварга («Змагання за нормативність української літературної мови на сторінках журналу «Дружно вперед»), Ярослав Джоґаник, доцент кафедри словацької філології УжНУ, лектор словацької мови і культури Міністерства освіти СР (Ужгород) («Сучасні українсько-словацькі літературні взаємини на сторінках «Дуклі»),  проф. Світлана Пахомова, доктор філологічних наук, завідувач кафедри словацької філології УжНУ (Ужгород) («Преса національних меншин в Україні та Словаччині»), Юрій Бідзіля, завідувач кафедри журналістики УжНУ (Ужгород): «Преса національних меншин, етнічна преса, преса діаспори: проблема термінології», д-р Надія Вархол та д-р Йосиф Вархол підготували співдоповідь на тему «Презентація традиційної духовної культури українців в українських мас-медіа Пряшівщини», а д-р Йосиф Шелепець  розповів про тему України на сторінках української преси Словаччини.

Наступного дня (20 жовтня 2012 р.) на конференції виступили з дальшими співдоповідями: д-р Михайло Шкурла («Політичні і соціальні передумови виникнення газети «Нове життя»),  працівниця Державної наукової бібліотеки, бакалавр Зузана Джупинка («Сучасний стан бібліографічної обробки української преси Словаччини»), Віталій Карпенко, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри журналістики в університеті «Україна» (Київ) («Сучасний стан ЗМІ України на тлі «мовного» закону і їх  наслідки»), проф. Юрій Бача («До питання періодизації української преси Чехословаччини від 1945 року до сьогодні»), закордонний член НАНУ Микола Мушинка («Нове життя» в 60-х роках ХХ ст.»), журналіст і письменник Олександр Гаврош (Ужгород)  розповів про свою свіжу  журналістську книжку «Блукаючий народ», яка  знайомить з життям закарпатської діаспори в Сербії. В ході конференції прозвучали також дві доповіді про передачі  для русинів-українців в  електронних ЗМІ. Павло Боґдан наблизив історичні віхи радіомовлення для русинів-українців і простежив їх сучасний стан, а завідуюча радіо- і телепедач для  національних меншин Люба Кольова зосередила свою увагу на телепередачі, які поступово набувають сформований вигляд. Між іншим, сказала, що за рішенням керівництва Словацького радіо на відміну від греко-католицьких були  повністю скасовані передачі православних богослужб (немовби через  минутаж?!).   

В ході дискусії з зауваженнями і поправками до окремих доповідей виступили Василь Дацей, Йосиф Шелепець, Іван Гвать, Микола Мушинка, Вадим Пилипенко з Українсько-словацького центру транскордонного співробітництва «Карпати» (Ужгород) та Юрій Бача, який висловив невдоволення станом вивченням українських ЗМІ в Словаччині і вказав на ряд неточностей навіть  у їх фактажі, які  постійно повторюються. На завершення конференції  голова Центральної ради СРУСР  Петро Сокол, який тільки-но повернувся з Києва,   поінформував про  результати ХІ засідання Двосторонньої  словацько-української  комісії з питань національних меншин, освіти і культури (Київ, 18 жовтня 2012 року).

У конференції, крім названих, з України взяли участь: проф. Наталія Барна з Міжнародного університету розвитку людини «Україна», перший заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки журналістів України  Василь Чижмар, журналіст «Новини Закарпаття» Сніжана Русин, журналіст телеканалу «Тиса 1» Беата Попович, оператор телеканалу «Тиса 1» Геннадій Копичак, представники Обласної культурно-освітньої організації Матіца словенска на Закарпатті Олена Онда та Роберт Довганич.

Матеріали конференції вийдуть окремим збірником, який заплановано видати до середини наступного року.

Просимо учасників конференції надіслати свої виступи електронною формою на адресу Союзу русинів-українців СР не пізніше 15 листопада 2012 року.

Мирослав Ілюк. Фото автора та Івана Тільняка. «Нове життя»,  № 22/2012. (Пряшів).

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
24 жовтня 2012р.

Теги: конференція, Пряшів, преса, співробітництво

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи