На Закарпатті відзначають 620-ту річницю унікального Королевського євангелія (ВІДЕО)

Ця книга вважається найдавнішою збереженою кириличною книгою, що була створена на Закарпатті. Також Королівське Євангеліє на 160 років давніше за славнозвісне Пересопницьке Євангеліє, на якому приймають присягу президенти України.

На Закарпатті відзначають 620-ту річницю унікального Королевського євангелія (ВІДЕО)

Сьогодні відзначають річницю найстарішої книги Закарпаття – Королевського Євангелія.

Унікальна книга, яка була переписана ченцем Станіславом Граматиком у 1401 році, сьогодні є визначною пам’яткою українського писемнетства.

Королевське Євангеліє вважають однією з найприкметніших у художньому плані книжок ХІV – початку ХV ст. На думку вчених, це Євангеліє – не тільки цінна пам’ятка мистецтва художнього оздоблення, але й важливе джерело вивчення історії мови на Закарпатті, адже в ньому відбиті деякі риси живої української мови кінця ХІV початку ХV ст., у тому числі й специфічні закарпатські особливості.

Варто зауважити, що Королевське Євангеліє на 160 років давніше за славнозвісне Пересопницьке Євангеліє, на якому приймають присягу президенти України. Однак, на жаль, ця книга і досі залишається маловідомою не тільки на території Закарпатті і й цілій державі загалом.

05 травня 2021р.

Теги: річниця, Євангеліє

Коментарі

розрив шаблону 2021-05-06 / 07:20:13
ця книга і досі залишається маловідомою ... й цілій державі загалом. А чому? Бо невигодно! Як таке визнати? Тоді виходить і присягнуті Президенти ... той во ... не дуже?

Роман 2021-05-05 / 21:40:52
Чудова інформація!

НОВИНИ: Блоги