Нинішній жовтень буде в межаї середньостатистичної норми

Жовтень принесе всього потроху. Прийде й довгоочікуване бабине літо. Температура повітря в цей період може підвищитись до 23—28° тепла.

Нинішній жовтень буде в межаї середньостатистичної норми

В дуже спекотному жовтні 2000 року, пригадують синоптики, максимальні температури повітря сягали 26—28° вище нуля, а опадів упродовж місяця майже не було. Той жовтень був найтеплішим і найсухішим за всі роки метеорологічних спостережень на Закарпатті, розповідає «Новинам» заступник начальника Закарпатського центру із гідрометеорології Василина Блох.

Вона ж додає, що холодний і дощовий жовтень востаннє фіксувався в 2002 році. Аномально сильні снігопади,  хуртовини в гірських районах пройшли 13—14 жовтня 2009 року (арктичний холод з Півночі). В горах тоді встановився тимчасовий сніговий покрив висотою від 15 до 40 см, на високогір’ї — до 60—70 см, в улоговинах гір — до 1,2 м (снігові намети). Фіксували й сходження лавин. Такої аномальної висоти снігового покриву та лавин в жовтні не було  за всі 69 років спостережень на Закарпатті.

Температура повітря цього місяця може знизитись навіть до справжніх морозів — 10—14°. Їх фіксували на Закарпатті в жовтні 1997 року в гірських районах. В Ужгороді та Берегові тоді зареєстрували 7—10° морозу. Спостерігалися також жовтневі паводки, які обумовлюються тривалими осінніми затяжними дощами. Останній був у кінці жовтня 1992 року і завдав шкоди.

За даними довгострокового прогнозу Гідрометцентру України, середньомісячна температура повітря в жовтні цього року очікується 7—9°, що в межах норми. Місячна кількість опадів прогнозується 40—70 мм при нормі 56—84 мм, тобто менше за норму. В першій декаді  опадів не передбачається, в другій їх також буде небагато.

Оксана Штефаньо

07 жовтня 2013р.

Теги: жовтень

Коментарі

НОВИНИ: Блоги