Крісло і гроші: Про справжню ціну слів очільників угорського вишу в Берегові

Ректорка Закарпатського угорського інституту заробляє значно більше, ніж керівник Закарпаття чи прем’єр-міністр України

Крісло і гроші: Про справжню ціну слів очільників угорського вишу в Берегові

Журналістські розслідування щодо сумнівних кадрових маніпуляцій   та можливих корупційних дій керівників берегівського Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ задля отримання освітніх акредитаційних дозволів (на які, чомусь, до нинішнього дня належним чином не прореагували вповноважені державні органи) змушує і далі уважно стежити за рухами в цьому контексті «зацікавлених» активістів громадсько-політичних структур угорської меншини краю. Які, вочевидь, готові на все заради подальшого безконтрольного розпоряджання через берегівський виш величезних коштів, що їх виділяє Угорщина на підтримку угорськомовної вищої освіти в українському Закарпатті.

З-поміж іншого, зокрема, йшлося про фактологічнний висновок щодо багаторічного незаконного перебування на чолі інституту сумнівного кандидата педагогічних наук Ілдики Орос.

Під тиском вищезазначених публікацій ректорка почала робити різні, на перший погляд – взаємовиключаючі рухи і спочатку публічно заявила, що полишає свою посаду у зв’язку з «досягненням пенсійного віку» і просить призначити виконуючого обов’язки на період до обрання нового ректора, але потім без жодних заяв та пояснень продовжила керувати вишом.

Чому так сталося, достеменно невідомо, хоча було озвучено певні припущення з цього приводу.

Ця остання публікація завершувалась словами про те, що «нинішні керівники ЗУІ і далі йдуть шляхом всебічного обману і нехтування українськими законами заради збереження своїх посад, впливу на слухачів та контролю чималих коштів, отримуваних з Угорщини».

Журналістський висновок в ЗУІ старанно підтверджують і своїми подальшими діями. Доходить до кумедного. Зокрема, зрозумівши, що з «відставкою» вийшов такий собі «прокол», після публікації на порталі Закарпаття онлайн на сайті інституту та інтернет-ресурсах, підконтрольних Товариству угорської культури Закарпаття (тобто організації, яка повністю контролює і інститут) заднім числом «підкорегували» заяву про відставку – додали речення про те, що Орос все ж залишається ректором до кінця карантину, викликаного пандемією. І вже ні слова про те, що «необхідно розпочати процес обрання ректора, незважаючи на карантин». Однак, таке корегування є банальним фальшуванням, що чітко простежується у відповідному сюжеті телеканалу «21 Ужгород», а також у повідомленнях на тих угорськомовних сайтах області, які не залежать від т.зв. «лідерів угорської громади краю», зокрема на сайті «Карпаті ігаз со» та «Карпатінфо».

Та, виявляється, Ілдика Орос «сфальшивила» не тільки «заднім числом» і не тільки в цьому. Неправдою виявилися також її слова на березневій пресконференції про те, що відставка викликана конкретно виходом на пенсію. Адже як депутат Закарпатської обласної ради І.Орос нещодавно оприлюднила декларацію про доходи за 2019 рік, з якої з’ясовується, що ще торік вона отримала 213 тис. грн пенсії. Тобто, насправді вихід на пенсію відбувся значно раніше і насправді жодним чином не спричинився до відставки.

Слід зауважити, що викладена в цій декларації інформація взагалі викликає не тільки щирий подив і ряд запитань, але й недвозначно пояснює всі ці зусилля І.Орос, спрямовані на те, аби утриматися в кріслі ректора ЗУІ.

Судячи з декларації, Ілдика Орос не має ні власного житла, ні власного автомобіля, ні взагалі ніяких статків, які потрібно задекларувати. Питання до мешканців Берегова – невже це справді так? Питання до правоохоронців – може  варто перевірити відповідність цієї практично «порожньої» декларації справжнім статкам пані Орос? Це було б не складно. Адже свідомі берегівці точно підскажуть, що саме і де конкретно треба шукати.

А тепер до того, що вказано в цій декларації. До прикладу – ректорська заробітна плата. Вона за 2019 рік сягла трохи більше як 1 мільйон  355 тисяч гривень. Тобто, майже 113 тисяч грн. в місяць! Що за актуальним курсом становить щомісячно 1 млн 335 тис. угорських форинтів – якщо хто хоче порівняти з угорськими зарплатами, такими популярними в м.Берегово. Для інших переведемо в більш знайомі валюти – це десь 3850 євро або майже 4200 американських доларів щомісяця.

Кілька загальновідомих фактів, щоб було з чим порівняти. Середня заробітна плата прем’єр-міністра України в 2019 році в середньому сягала 60 тисяч грн., тобто маже в двічі менше, ніж в пані Орос. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в березні отримав без зняття податків 46 тисяч грн. В.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Олексій Гетьманенко – 36 тисяч грн. Ректор УжНУ професор (!), доктор наук (!) Володимир Смоланка у 2018 році щомісячно – неповних 45 тисяч грн. По ньому даних за минулий рік нема, але не варто сумніватися, що відтоді цифра суттєво не змінилася. Та пані ректорка вже і в 2018 році його гарно обходила з щомісячною зарплатнею в 98 тисяч грн. А цього річ – тільки покращила результат…

Такі заробітки, як у ректора Ужгородського національного університету, в ЗУІ мають деякі рядові викладачі. Зокрема, як видно з декларації про доходи депутата Берегівської міської ради Стефана Молнара, у 2019 році він отримав в ЗУІ як викладач 487 тисяч 170 грн. зарплати, а його дружина Єлизавета, яка теж викладає в інституті, – 523 тисячі 440 грн. Депутат обласної ради від ТУКЗ Барнабаш Кейс  тогоріч «навикладав» на 444 тис. 860 грн., а його дружина-філолог Маргарита Кейс торік заробила у виші 575 тис. 663 грн. Це при тому, що всі вони мають виключно наукову ступінь «доктора філософії», яку отримали за кордоном і малоймовірно, що нострифікували в Україні згідно з чинним законодавством.

Для порівняння,  в УжНУ декани факультетів (зазвичай професори і доктори наук) отримують, в кращому випадку, 12-15 тисяч грн., завідуючі кафедрами – близько 10 тисяч грн., а викладачі – до 8 тисяч грн.

Власне, ці цифри все і пояснюють. Ректорка І.Орос та близькі до неї викладачі ЗУІ (більшість з яких, що характерно,  – депутати і активісти від ТУКЗ) можуть  скільки завгодно розказувати про «упереджене» ставлення до вишу з боку українських органів влади, але цілком очевидно, що мотивацією всіх їх дій, зокрема і в політичному плані, є гроші, отримувані з Будапешта.

І  вже точно ніколи не зможуть вони пояснити одну просту річ: заробляючи такі суми, чим вони кращі за інших педагогів Закарпаття. У тому числі і вчителів угорськомовних шкіл, про яких  так «безкорисливо» дбають, зручно влаштувавшись за рахунок закордонних спонсорів, голова Товариства угорських педагогів Закарпаття Ілдика Орос та деякі інші політичні лідери угорської меншини Закарпаття.

Віктор Лендєл

12 травня 2020р.

Теги: Орос. ЗУІ, зарплата, Берегово

Коментарі

Вуву 2020-05-16 / 10:04:45
Ну так можна сказати на все і нічого не вирішувати.
Для того люди й пишуть шоб зрушити цього воза.
Чи не так ?

Wv T4 2020-05-16 / 07:40:05
У державі де Війна та пшик надутий не ця єдина проблема!
Це не Державні кошти !
Проводьте діскусії там де Дерибанять кошти гром. України ... податки , завишені ціни при закупівлях ...

Вуву 2020-05-13 / 19:36:13
Ну може бути і таке що йій платять завищену зарплату з тим щоб вона з того бабла могла виділяти на потрібні хабарі якщо треба кого підкупити.
Бо як знаєм цей вид послуг в нас є на всіх рівнях і до тепер.
А щодо встановлення того ракакоція в центрі міста то там є багато чудних моментів і поворотів які точно на "лівих "
грошах замішані.
Але на все свій час.
Ps.
Я по два рази писати не буду.
А 2. Там якщо і були великі букви то як зазначення головнойі думки ... того що (на мою думку) найважливіше.

банич 2020-05-13 / 12:07:53
берегівський інститут слідує найгіршим зразкам комуністичних часів сьогодні це кузня перш за все ідеологічних кадрів ну і троянський кінь уряду орбана в боротьбі проти україни

.... 2020-05-13 / 10:05:19
Народна прикмета: хто чужі радує-своїх ніколи не матиме...

Викладач 2020-05-13 / 09:57:05
так виконують програму Зеленського про зарпалати вчителям у 4000 дол!!!

Wv T4 2020-05-13 / 07:24:34
Не рахуйте ЧУЖІ ГРОШІ

Вуву 2020-05-13 / 06:35:05


Капслок - порушення правил коментування. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-05-13 / 05:48:55
Якщо ороска пішла була на пенсію
... значить вона пішла ще раніше ніж вона офіуійно про це зпявила.
ПИТАННЯ.?
Чи не зробила вона порушення нашого законодавства.?
Можливо що ні.
То про яку пенсію і пенсійнтй вік мова ?
Можливо тут йдеться поо те що вона крім нащойі пенсійі пішла на ще одну пенсію Хунську.
В такому разі вона отримує аж дві пенсійі.
Одну нашу украйінську ...
Другу хунську.
Чи має вога на це право я незнаю
Але якщо в нейі був необхідний украйінський стаж то вона укр.пенсію отримує законно.
АЛЕ.
Якщо вона мала недостатньо стажу
до того часу коли почала очолювати ЗУІ то це є справа щодо пернвірки йійі укр.стажу і відповідності щодо того яку вона пенсію отримує від Украйіни.
PS.
Тут є іще один момент.
Вже від того часу як вона почала очолювати ЗУІ (і відповідно отримувати зарплату від хунійі) то чи рахується трудовий стаж в цьому учбовому закладі як робота в украйінському учбовому закладі ?
Тут може бути і так ...
бо хоч виш і не наш але на нашій територійі
Але може бути і НІ.
Бо якщо це вуз іншойі крайіни то відповідно до зарахунку трудового стажу як робота в нашому вузі відношення не має.
Але видається мені так що ця ціла Ілдия "намахала" всіх.
Що це значить.
До того часу як вона пішла працювати в ЗУІ і стаж і зарплату отримувала як вчитель.
Далі почала отримувати зарплату (і відповідно стає) від хунійі а
ЗАОДНО І ДАЛІ ОТРИМУВАТИ НАРАХУВАННЯ СТАЖУ В УКРАЙІНІ
(І можливо щей зарплати).
А це ......
Це вже справа до дуже серйознойі перевірки от А до Я

Кіса 2020-05-12 / 22:52:59
Ссорі я впевнений що вам ще дуже далеко у науці до і.орос.Ну а для угрофобіі великого розуму не треба

сорри 2020-05-12 / 21:51:31
Кіса, нема нічого печальнішого на світі, ніж корисні ідіоти.

Своїм посиланням ви лише підтвердили, що з 2013 року Ілдика Орос є не посідачем, а здобувачем наукового ступеню.
Бінго! :)

Кіса 2020-05-12 / 20:30:05
https://www.ts.lica.com.ua/b_text.php?type=3&id=709154&base=1

сорри 2020-05-12 / 17:34:07
Там внизу коментатор "Правді і До великого журналіста" чітко все розписав, а писаки від ЗУІ і КМКС намагаюиться ці акценти розмити, завести дискусію на манівц.

Ну і по фактах з'їхати, типу це все не правда. Але ж правда, тому і нема фактів у відповідь, тільки, по суті, тупе заперечення - "це не правда".

Що не правда? Де докази підтвердження в Україні наукового ступеню ректорки? Де заперечення того факту, що вона незаконно очолювала ЗУГ тривалий період? Де заперечення того, що вона отримує з Будапешта величезні гроші, при чому, що важливо, не як плату за свою за свій якийсь особливий педагогічний чи науковий талант, а саме через те, щ0о добре виконує політичні забаганки сусідньої країни.

Якщо говорити прямо, то цей фінансований з ворожої до України держави розсадник антиукраїнства взагалі не має права на існування і був створений в період абсолютної слабкості України як держави, несформованості і неспроможності її державних інституцій.

Нічого, думаю, що з часом ця прикрість буде виправлена і представники угорської нацменшини будуть вчитися в українських вузах.

Ужгород 2020-05-12 / 17:10:12
Я думав, що ця несамовита борчиня працює за велику мадярську ідею, а виявляється за банальне бабло. Ниці і жадібні лідери КМКС

До "до великого журналіста" 2020-05-12 / 16:58:57
У вас манія переслідування? :) Я вліз в цю дискусію зі сторони і жодного стосунку до статті і сайту не маю. Торму можете вибачитися перед автором і редакцією

ізай 2020-05-12 / 16:49:16
дійсно рахувати чужі гроші не елегантно звинувачувати у тому чого не було не правильно але всі ті які тут виступають проти закидів на адресу ректорки чудово знають що у педінституті працює купа родичів орос ілдіки навіть проректор по господарській частині родич ректорки очолює і угорське телебачення на 21 каналі це теж не елегантно і не правильно бо люди подумають що вона турбується не за вуз а за свій приватний і родинний інтерес щодо звернення про відсутність у неї документів про про освіту треба ректорці подати заяву до телеканалу ЗІК який всю цю ганебну брехню опублікував

ЛОХОТРОН-73 2020-05-12 / 16:38:47
ОРОС заслужила, вона фундатор вишу! СМОЛАНКА пустяк

До До "до великого журналіста"Правді і До великого журналіста 2020-05-12 / 16:09:55
Цитата з роз"яснення НАЗК:
Таким чином, в декларації зазначаються відомості про отриману
заробітну плату, включаючи податки і збори. https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/04/HIII.-Osoblyvosti-vidobrazhennya-vidomostej-pro-dohody-u-tomu-chysli-podarunky-1.pdf ХІІІ. Особливості відображення відомостей про доходи, у тому числі подарунки.
Читайте законодавство перед тим, як пишете.
Ще хочу щось додати. В оригіналі заяви Орос написано, що вона піде у відставку після закінчення карантину. Карантин ще ніхто не відмінив. Крім того, які документи вона підробила? Чи ви маєте на увазі вашу попередню статтю де ви звинувачуєте, що вона не має відповідні документи про освіту, що не підтверджено жодним чином. Це називається просто наклеп. Крім того ви ставите під сумнів компетенцію відповідних комісій МОН (державний орган виконавчої влади України), які вже кілька років тому нострифікували всі документи Орос. Доказів не маєте, тільки бруд наливаєте. Я замість Орос вже давно подала би позов до суду проти ваше видання.

Кіса 2020-05-12 / 15:35:19
О Боже які бідні наші політики аж страшно читати.Ороска переплюнула всіх ха ха .Як ви любете рахувати чужі гроші

До великого журналіста 2020-05-12 / 14:36:04
Будь-ласка подивіться законодавство та роз'яснення НАЗК щодо порядку заповнення декларації, і після того зробіть аналізи щодо доходів фізичних осіб. Інакше ваші висловлювання свідчать про некомпетентність. Рекомендую це Вам зробити як людина, яка неодноразово заповнювали вже свої декларації за останні 15 років.

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини